Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Η Ουκρανία μας ξύπνησε απότομα...


Υπογράφουν οι:
- Χρυσή - Ουρανία (Ράνια) Παπαδοπούλου, Οικονομολόγος ″London Metropolitan University″ / Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Παν. Πειραιά / Επιχειρηματίας
- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Μεταπτυχιακός Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφ. Παραγωγός

4 εβδομάδες συμπληρώθηκαν αφότου εκδηλώθηκε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά ο πόλεμος δεν άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου! Είναι 6 χρόνια τώρα που η Ανατολική Ουκρανία έχει αφεθεί στην τύχη της και έχει μετατραπεί σε ''πεδίο βολής φθηνό'', όπου συνθλίβονται τα συμφέροντα της χώρας, του λαού και του έθνους ανάμεσα στον ακραίο ρωσικό αναθεωρητισμό και την αλαζονεία πολλές φορές της Δύσης. Τι μάθαμε αυτές τις 4 εβδομάδες; 

Η αλαζονεία των ισχυρών συνθλίβει λαούς! Αλαζονεία που εκδηλώνεται με τον λαϊκιστικό αναθεωρητισμό και την απάνθρωπη επιθετικότητα της Μόσχας, που δείχνει εμπράκτως πως δεν θεωρεί δεδομένα ούτε τα σύνορα ούτε την ανεξαρτησία των κρατών. 

Μόνο που μέχρι τώρα ο Πούτιν δεν έχει καταφέρει να «καταπιεί» την Ουκρανία όπως θα ήθελε σε 3-4 μέρες, αλλά ούτε έχουν γονατίσει ο ίδιος και οι 10-15 ολιγάρχες από τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ... ακόμη! Γονατίζουν οι απλοί Ρώσοι, οι απλοί Ουκρανοί και οι απλοί απανταχού Ευρωπαίοι που πληρώνουν βαρύ τίμημα: οι Ουκρανοί πληρώνουν με αίμα, ενώ οι Ρώσοι και οι Ευρωπαίοι βλέποντας ήδη στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες του οικονομικού πολέμου! 

Ο πόλεμος τελειώνει μόνον όταν οι εμπλεκόμενοι το θελήσουν... Και μέχρι τώρα κανένας δεν δείχνει να θέλει κάτι τέτοιο. Γιατί όλοι βγήκαν εκτός αρχικού σχεδίου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο 1ος Ορθόδοξος Χριστιανός Ηγέτης που κάνει πόλεμο εδώ και... 100 plus χρόνια, τυφλωμένος από τον μεγαλοϊδεατισμό του, ρίχνει ολοένα και περισσότερες δυνάμεις στα μέτωπα και καταστρέφει κρατικές, πολεμικές και πολιτικές υποδομές της Ουκρανίας.

Θα το βρει αργά ή γρήγορα μπροστά του, από τον Θεό, την Μοίρα, το Λαό του! Η Ελληνική πόλη τους Βόρειου Εύξεινου Πόντου, η Πόλη της Μαρίας, η Μαριούπολη, εξαιρετικώς δύσκολα θα γίνει πόλη ξανά! Ο γοητευτικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια διαρκή θαρραλέα απόγνωση και με ένα κράμα λόγου ρεαλιστικού και ρομαντικού προσπαθεί να φέρει τη Δύση σε έμμεση στρατιωτική εμπλοκή με τους Ρώσους... δύσκολο και αμφίρροπο πλάνο. 

Ο κος. Τζο Μπάιντεν, στο όνομα της υπεράσπισης της Νομιμότητας και της Δημοκρατίας, στέλνει κανόνια (και όχι μόνο) στο μέτωπο, τεράστια οικονομικά ποσά, αρκετές δεκάδες τόνων κάθε λογής βοήθειας και πρωτοκλασάτα στελέχη του σε περιοδείες ''τσαγιού και συμπάθειας'' στο Βουκουρέστι, το Κισίνιεβο, την Βαρσοβία και άλλες κεντροανατολικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αλλά με παμπόνηρο τρόπο που να μην διακινδυνεύει την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ, και παράλληλα εξασφαλίζει την απόλυτη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις αμερικανικές μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες στρατηγικές επιλογές. 

Ο κος. Κίσσινγκερ (πρ. ΥΠΕ ΗΠΑ) έλεγε κάποτε ''οχι και πάρα πολύ ανατολικά'' για την επέκταση του ΝΑΤΟ στα ευρωπαϊκά εδάφη. Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες, εντός και εκτός ΕΕ, διατρανώνουν την ανάγκη να αποκτήσουν κοινό βηματισμό σε πολλά ζητήματα. Ο Κεντρώος Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Συντηρητικός ΠΘ του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον έδειξαν από νωρίς θάρρος και αποτελεσματικότητα, το κρατάμε.

Ο πόλεμος αυτός αλλάζει ή αν θέλετε φρεσκάρει την στρατιωτική πλανητική κονίστρα την παγκόσμια διπλωματική, οικονομική και ενεργειακή αρχιτεκτονική και την διεθνή πολιτική σκακιέρα. Οι 2-3 ισχυροί στο τέλος θα καθίσουν και πάλι γύρω από ένα τραπέζι και θα χαράξουν τις νέες σφαίρες επιρροής... πάντα αυτό γίνεται... Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην Ευρώπη, την ΕΕ, την Β. και μέρος της Ν. Αμερική, Ατλαντικό, μισό Ειρηνικό, την Ωκεανία και την Ιαπωνία (και Χονκ Κονκ, Ταιβάν και Ν. Κορέα). 

Οι Ρώσοι -μαζί με τους Κινέζους, γιατί μόνοι τους δεν...- ελέγχουν ορισμένες ''μικρές θάλασσες'', σχεδόν όλη την Ασία, σημαντικό μέρος της Αφρικής και κάποια τμήματα της Λατινικής Αμερικής. Ινδία, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία και ορισμένες ακόμη δυνάμεις περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ξεχωριστό ρόλο και παρουσία έχει το Ισραήλ! Σε όλες τις κρίσεις υπάρχουν οι επιτήδειοι ουδέτεροι όμως... και δεν είναι και πολύ μακριά μας, ας μην το ξεχάσουμε αυτό, προσοχή. ''Όσο μιλούν τα κανόνια, δεν ακούγεται το κλάμα των παιδιών''... Άλλη μια γενιά ενηλικιώνεται βίαια αυτές τις μέρες. 

Η γενιά των παιδιών που γεννήθηκαν π.χ. στον απόηχο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, το 1999, το 2001, το 2003... και οι γονείς και γενικά οι γενιά πάνω από εμάς αλλά κι εμείς που είμαστε περίπου στην μέση, ελπίζαμε πως δεν θα χρειαζόταν να τους εξηγήσουμε τι έγινε και γιατί! Και τώρα ξεθάβουμε δικαιολογίες διάφορες, καθώς δεν είχαμε πει στα παιδιά αυτά πως τίποτε δεν είναι δεδομένο. Ούτε η Ειρήνη, η Πρόοδος, η Ευημερία!

Η Kira Rudyk, 35άρα, Μητέρα και Επιστήμονας Η/Υ/, Κεντρογενής ιδεολογικά και Φιλορευρωπαία στην σκέψη της, φεμινίστρια, φιλελεύθερη και ηγετική μορφή της πτέρυγας της, Βουλευτής της Ουκρανίας, έγινε πανευρωπαϊκά και διεθνώς viral με τις φωτογραφίες που δημοσίευσε κρατώντας ένα καλάσνικοφ και τονίζοντας ότι θα προστατέψει με κάθε τρόπο την χώρα της και την οικογένειά της. 

Η βουλευτής, μίλησε σε μια συνέντευξή της στο BBC την κατάσταση στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου που συνεχίζεται από την Πέμπτη στα τέλη του Φλεβάρη μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μιλώντας στο BBC, μα και άλλα διεθνή μέσα εδώ και μέρες, δήλωσε έτοιμη να αντιμετωπίσει Ρώσους Στρατιώτες αν πήγαιναν στο σπίτι της, στην γειτονιά της. «Δεν έχω σχέδια να εγκαταλείψω την πόλη ακόμα. Αυτή είναι η πόλη μου, αυτή είναι η χώρα μου και σκοπεύω να την υπερασπιστώ για όσο περισσότερο μπορώ. 

Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος τρελός Ρώσος Δικτάτορας να μπορέσει να με ωθήσει μακριά από το μέρος που ζω και αγαπώ» υπογράμμισε με συναίσθημα. Η Rudik είναι μία εκ των χιλιάδων Ουκρανών που ανταποκρίθηκαν στην προσφορά της κυβέρνησης να πάρουν όπλα, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά των ενόπλων δυνάμεων. «Λάβαμε τουφέκια στο ουκρανικό κοινοβούλιο και τις τελευταίες μέρες εκπαιδευόμουν στη χρήση τους, οπότε αυτή τη στιγμή είμαι αρκετά σίγουρη ότι θα μπορούσα να πυροβολήσω κάποιον αν έρθει στο σπίτι μου» δήλωσε. 

Προέβλεψε ότι η εισβολή προς την πρωτεύουσα θα διαρκέσει μεταξύ 1-2 εβδομάδων ακόμη, λόγω των υψηλών απωλειών και του χαμηλού ηθικού της Ρωσίας για μια παρατεταμένη σύγκρουση (ήδη κοντεύει τον 1 μήνα)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.