Του Νικηφόρου Χριστοφορίδη
Μέχρι σήμερα έχει το παρατσούκλι Mop head (σφουγγαρίστρα), λόγω των μαλλιών του, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να ενοχλείται ο ιδρυτής της Amstrad, την οποία και ίδρυσε σε ηλικία μόλις 21 ετών!
Αν ακόμα δεν τον έχετε αναγνωρίσει, θα σας θυμίσουμε μερικούς πολύ γνωστούς υπολογιστές της εταιρείας του, όπως οι: Amstrad CPC 6128, Amstrad CPC 464, Amstrad CPC 664.
Επίσης το 2004, η εταιρεία του κυκλοφόρησε ένα βιντεοτηλέφωνο, στο οποίο μπορούσε κάνεις να παίξει τα παιχνίδια του ZX Spectrum!
Ο λόρδος Alan Michael Sugar γεννήθηκε στις 24.03.1947 στο Hackney του Λονδίνου. Ο πατέρας του, ο Nathan, ήταν ράφτης στη βιομηχανία ενδυμάτων του East End. Μαζί με την οικογένειά του ζούσαν σε ένα διαμέρισμα σε council flat (δημοτικές κατοικίες). Σε πολύ μικρή ηλικία, κατασκεύασε ένα ποδήλατο από ένα παλιό πλαίσιο, καθώς η οικογένειά του δεν μπορούσε να αγοράσει ένα καινούργιο. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε να κερδίζει τα δικά του χρήματα δουλεύοντας τα απογεύματα μαζί με έναν πωλητή, ενώ παράλληλα πήγαινε στο σχολείο. Στα 16 του, εγκατέλειψε το σχολείο και εργάστηκε για λίγο στο Τμήμα Στατιστικής του Υπουργείου Παιδείας.
Έπειτα, ξεκίνησε να πουλά κεραίες για ραδιόφωνα, έχοντας «στήσει» τον πάγκο του σε ένα μικρό φορτηγό που είχε αγοράσει για 50£. Επίσης, για να καλύψει τα έξοδα του είχε αναγκαστεί να καταναλώσει όλες του τις αποταμιεύσεις (100£), που είχε στην τράπεζα.
Το 1968, ο Alan Sugar ίδρυσε την εταιρεία ηλεκτρονικών και υπολογιστών Amstrad (το όνομα προέρχεται από τα αρχικά του - Alan Michael Sugar TRADing).
Κατά τη δεκαετία του 1970 η εταιρεία του, η Amstrad, έκανε εισαγωγές/εξαγωγές και χονδρεμπόριο προϊόντων: hi-fi ηχοσυστημάτων, τηλεοράσεων και κασετόφωνων αυτοκινήτων, τα οποία και πωλούσε σε σχετικά προσιτές τιμές. Ακόμα χαμηλότερες τιμές κατάφερε να πετύχει όταν χρησιμοποίησε μια ειδική τεχνική δημιουργίας πλαστικών για την κατασκευή καλυμμάτων στα πικάπ. Η Amstrad επεκτάθηκε στην εμπορία ενισχυτών και δεκτών χαμηλού κόστους, που εισήχθησαν από την Άπω Ανατολή φέροντας το σήμα Amstrad στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρώτο τους ηλεκτρικό προϊόν ήταν ο ενισχυτής Amstrad 8000.
Την δεκαετία του 1980 η Amstrad κυκλοφόρησε αρκετούς υπολογιστές, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα όπως ο Amstrad CPC464, o Amstrad CPC 664 και ο δημοφιλέστατος Amstrad CPC 6128 , επονομαζόμενος ως και ο «υπολογιστής του λαού» καθώς συνδύαζε εκπληκτικές δυνατότητες με ιδιαίτερα προσιτό κόστος.
Το 1986 η εταιρεία του αγόρασε τα δικαιώματα για την κατασκευή υπολογιστών με την επωνυμία Sinclair. Την επόμενη δεκαετία η εταιρεία άρχισε να χάνει έδαφος στην αγορά υπολογιστών, έτσι ασχολήθηκε με τις παιχνιδοκονσόλες και μεταξύ άλλων κυκλοφόρησε το Atari Jaguar.
Η νέα χιλιετία «βρήκε» τον Sugar και την εταιρεία του να ασχολούνται με το χώρο των τηλεπικοινωνιακών συσκευών και συγκεκριμένα το 2000, κυκλοφόρησαν την πρώτη συσκευή στον κόσμο που συνδύαζε τηλέφωνο και e-mail, ονομαζόταν E-m@iler. Το 2002, παρουσίασε το E-m@iler Plus. Το 2004 η εταιρεία κυκλοφόρησε το Amstrad E3 Superphone, το οποίο στην ουσία ήταν ένα βιντεοτηλέφωνο με την εντυπωσιακή δυνατότητα να «παίζει» τα παιχνίδια του ZX Spectrum!
Η εταιρεία του έγινε μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και πωλήθηκε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BSkyB το 2007. Ο Sugar πλέον αποτελεί μια τηλεοπτική προσωπικότητα κάνοντας εμφανίσεις στην εκπομπή «The Apprentice» του τηλεοπτικού σταθμού BBC.
Στις 2 Ιουλίου 2008, ο Sugar αποχώρησε από την προεδρία της Amstrad, προκειμένου να επικεντρωθεί στις άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Το 2015, η εκτιμώμενη περιουσία του ήταν 1.04 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.