Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση – Προκλήσεις & πλεονεκτήματα


Επιμέλεια κειμένου: Καραγεωργίου Μπάμπης
Διανύουμε μια περίοδο μετά από αρκετά χρόνια που η σοσιαλδημοκρατία αποτελεί όχι μια άδεια κουβέντα στο βωμό της επικοινωνίας τους οποιοδήποτε κόμματος, αλλά ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση, ρεαλιστική επιλογή για τους πολίτες. Το βλέπουμε πλέον παντού στην Ευρώπη.

Τα κεντροαριστερά κόμματα αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση σε ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Ισπανίας με την κυβέρνηση Σάντσεθ και την Πορτογαλία με την αυτοδύναμη κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, το κόμμα του οποίου κατέκτησε τις εκλογές με το καθόλου ευκαταφρόνητο 42%.

Τα δεδομένα αλλάζουν και αυτό ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της πανδημίας και οι ανάγκες που προέκυψαν από αυτήν. Οι πολίτες απαιτούν και είναι λογικό μια καλύτερη ποιότητα ζωής προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα, ένα κοινωνικό κράτος που να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες τους.

Στην Ελλάδα η σοσιαλδημοκρατία τείνει να γίνει ξεκάθαρη επιλογή διακυβέρνησης όπως δείχνουν και αρκετές μετρήσεις. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο οποίος είχε ως σημαία της προεκλογικής του καμπάνιας την ανάγκη μια σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης δείχνει να μετατρέπει το άλλοτε κραταιό κίνημα ξανά σε πρωταγωνιστή και επιλογή εξουσίας.

Η δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η υπαρκτή πλέον φθορά της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει τον δρόμο. Σταθερά, συντεταγμένα, αυτόνομα και με πρόγραμμα βασισμένο στις ανάγκες της κοινωνίας η προοπτική της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο διπλασιασμός των ποσοστών είναι εφικτός στόχος.

Δύο νέα παιδιά η Ραλλού Γιαννιού και ο Άγγελος Ορφανίδης μας έδωσαν την δική τους οπτική.

«Η Σοσιαλδημοκρατία είναι μία έννοια άμεσα συνυφασμένη με την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Την βλέπουμε ανθίζει στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στην Ελλάδα αρχίζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο την Δεκαετία του ΄80 με θεμελιωτή της τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στη σημερινή εποχή, ωστόσο, ποιες είναι οι πραγματικές προκλήσεις μιας Σοσιαλδημοκρατικής Κυβέρνησης; Σίγουρα η Πανδημία. 

Παρατηρήθηκε έντονα κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης πως ακόμη και φιλελεύθερες κυβερνήσεις στράφηκαν σε σοσιαλδημοκρατικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τούτο σημαίνει πως η σοσιαλδημοκρατία είναι εδώ και κάθε άλλο παρά ξεπερασμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Συγχρόνως, η πλέον αναγκαία Πράσινη Μετάβαση, αδιαπραγμάτευτα μπορεί να υποστηριχθεί από μία Σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση η οποία παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες στην διατήρηση ενός βιώσιμου πλανήτη. 

Ένα παράδειγμα σε αυτό είναι, πως δεδομένου του κόστους που θα επιφέρει η μετάβαση αυτή, οι σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν ότι πρέπει να επηρεάσει περισσότερο πλουσίους και στο ελάχιστο μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Είναι ξεκάθαρο πως οι κοινωνίες, είναι απαραίτητο να φέρνουν στο προσκήνιο σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και πολλώ δε μάλλον η Ελληνική Κοινωνία, καθώς από το 2012 η πρόοδος, ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η πράσινη ανάπτυξη μπήκαν στον «πάγο», εξαιτίας της συντηρητικής και «φθηνής» πολιτικής της ΝΔ από την μία και του Λαϊκισμού και της κακής απομίμησης του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Το δίλημμα, άρα, «Πρόοδος ή Συντήρηση» παραμένει ίδιο και διαχρονικό.»
Ραλλού Γιαννιού *

Η Σοσιαλδημοκρατία ξανά πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Η άνοδος της συνοδεύεται από σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με το βέλτιστο μοντέλο προσαρμογής της στα νέα δεδομένα πάντοτε θεμελιωμένο στις διαχρονικές της αξίες. Η επάνοδος της Σοσιαλδημοκρατίας σίγουρα συνοδεύεται από πολύπλευρα οφέλη. 

Οι κοινωνικές και οικονομικές της αξίες της δίνουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Το πλαίσιο κανόνων διαχείρισης ζητημάτων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών που συνοδεύει τη Σοσιαλδημοκρατία αποτελεί ανταγωνιστικό πολιτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες μορφές πολιτικής και διαχείρισης. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δείχνει να προσαρμόζεται στη μορφολογία και το πολιτικό σκηνικό της κάθε χώρας. Έρχεται όμως και αντιμέτωπη με μια σημαντική πρόκληση. Τη μάχη με τον ίδιο της τον εαυτό καθώς της δίνεται μια ακόμη σπουδαία ευκαιρία να κυριαρχήσει και να θέσει τις βάσεις για την πολιτική του μέλλοντος στη Γηραιά Ήπειρο. Ο χρόνος θα δείξει…
Άγγελος Ορφανίδης **

* Αντιπρόεδρος Forum Νέων Αμαρουσίου, Στέλεχος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

**Ο Άγγελος Ορφανίδης είναι Υποψήφιος Διδάκτορας ΑΠΘ, πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΔΠΘ, κάτοχος Master στα Ψηφιακά Μέσα, Επικοινωνία και Δημοσιογραφία ΑΠΘ. Εργάζεται στον Ιδιωτικό Τομέα στον Κλάδο των Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.