Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα το Διαβήτη: Πρόληψη - Έγκαιρη Διάγνωση – Αντιμετώπιση


Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα το Διαβήτη: Πρόληψη -Έγκαιρη Διάγνωση – Αντιμετώπιση και σημαντικούς ομιλητές, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 στις 17.00 από το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς στο πλαίσιο του έργου IpA Shield II.

Την εκδήλωση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων με αμείωτο ενδιαφέρον, πολλοί από τους οποίους ήταν εργαζόμενοι και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης και ο προδιαβήτης αποτελούν ένα πολύ κρίσιμο ιατρικό και κοινωνικό θέμα, προσβάλλοντας περισσότερα από 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.


Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, κ. Ιωάννης Ανδρίτσος ο οποίος αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη σημασία του διασυνοριακού έργου IpA Shield II για το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς και τη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. 

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Ιωάννης Ανδρίτσος αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης όπως είναι η λειτουργία της ΜΕΘ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πρόσληψης ιατρικού προσωπικού και η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου που θα συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και της γενικής λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς.

Στη συνέχεια, η κα Μαρίνα Μπαλάσκα, Υπεύθυνη Έργου για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, αναφέρθηκε στη συμβολή του έργου για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας του ΕΚΑΒ για τους κατοίκους της διασυνοριακής περιοχής καθώς και τις ευκαιρίες συνεργασίας με φορείς από τις γειτονικές χώρες στο πλαίσιο των διασυνοριακών έργων.

Η εισαγωγική ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του έργου IpA Shield II από την κα. Αναστασία Ορφανίδου, Υπεύθυνη Έργου για το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς. Η κα. Ορφανίδου τόνισε ότι μέσω του έργου βελτιώθηκαν και αναβαθμίστηκαν οι πρωτοβάθμιες και οι προληπτικές υπηρεσίες υγείας στη διασυνοριακή περιοχή και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς και τους λοιπούς εταίρους του έργου. 

Στο πλαίσιο του έργου έγινε προμήθεια σημαντικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», τα Κέντρα Υγείας Πολυκάστρου, Δροσάτου και το ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Γευγελής και το Κέντρο Υγείας του Βαλάντοβο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και σημαντικές δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.

Την ενημερωτική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αξιόλογοι ομιλητές από το χώρο της υγείας. Ο κ. Φρεγγίδης Θεόδωρος, ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διδάκτορας στο ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην παρουσίαση των γενικών χαρακτηριστικών του σακχαρώδη διαβήτη δίνοντας έμφαση στην ταξινόμηση του διαβήτη, τη διάγνωση αλλά και την αντιμετώπισή του. 

Τη σκυτάλη των ομιλητών έλαβε ο κ. Τριανταφυλλίδης Χαράλαμπος, Παθολόγος - Διαβητολόγος ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στον προδιαβήτη, μια διαταραχή που αφορά σημαντικό τμήμα του πληθυσμού για την οποία 9 στους 10 πολίτες δε γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν. Στον παιδικό διαβήτη αναφέρθηκε στην παρουσίασή της της η κα. Στοϊμένη Αναστασία, ειδικευόμενη γιατρός παιδιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, εστιάζοντας στις αιτίες εμφάνισης του, στην παρακολούθηση των συμπτωμάτων αλλά και τα μέτρα που πρέπει να πάρουν να πάρουν οι γονείς τόσο για την έγκαιρη διάγνωση αλλά και αντιμετώπισή του. 

Τον κύκλο των παρουσιάσεων έκλεισε η κα. Καναρίδου Ασημένια, Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, Προϊστάμενη του Τμήματος Διατροφής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, η οποία αναφέρθηκε στην ενδεδειγμένη διατροφή των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων σε σχέση με το διαβήτη. Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξε διαθέσιμος χρόνος για ερωτήσεις από του συμμετέχοντες.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο IpA Shield II και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του στη διεύθυνση https://ipashieldii.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.