Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Στοματική υγιεινή και ορθοδοντική στο ΚΔΑΠ Kinesis for kids


Δελτίο τύπου 
ΚΔΑΠ Kinesis for kids 

Περιμένουμε όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους του @kinesis_for_kids σε συνεργασία με την Ειδική Ορθοδοντικό Παναγιώτα Γκόλιαρη (@panagiota_gkoliari_dds_msc ) την Τετάρτη 1/12 στις 19:00μμ στους χώρους του ΚΔΑΠ για να ενημερωθούμε με διασκεδαστικό τρόπο για τη στοματική υγιεινή και ορθοδοντική σε παιδιά.

Η ορθοδοντική θεραπεία σε παιδιά διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

1. Προληπτική ορθοδοντική θεραπεία

Η προληπτική ορθοδοντική εφαρµόζεται σε µικρές κυρίως ηλικίες(6-8 ετών) και απαιτεί περιορισμένης έκτασης θεραπεία με κινητές ορθοδοντικές συσκευές(μασελάκια).Ο κύριος στόχος της είναι η αποµάκρυνση των βλαπτικών παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν σε μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα (όπως πρόωρες απώλειες νεογιλών δοντιών από τερηδόνα, παρατεταμένος θηλασµός δακτύλου, υπεράριθμα δόντια, προβολή των επάνω δοντιών με κίνδυνο κατάγματος και στένωση της άνω γνάθου).

Η έγκαιρη τοποθέτηση µηχανηµάτων διατήρησης χώρου σε περίπτωση πρόωρης απώλειας των νεογιλών δοντιών, προλαµβάνει προβλήµατα µελλοντικού συνωστισµού(στραβά δόντια). Στις περιπτώσεις θηλασµού του δακτύλου ή του αντίχειρα αλλά και σε περίπτωση προώθησης της γλώσσας είναι δυνατόν µε έγκαιρη διακοπή της συνήθειας να αποφύγουµε την ανάγκη τοποθέτησης σύνθετων ορθοδοντικών µηχανισµών αλλά και ορθοδοντικές θεραπείες µεγάλης διάρκειας. Η ύπαρξη υπεράριθμων δοντιών εντοπίζεται μετά από ακτινογραφικό έλεγχο και απαιτεί την πρόωρη αφαίρεσή τους, προκειμένου να αποτρέψουμε προβλήματα μελλοντικού συνωστισμού. Σε περίπτωση προβολής των άνω δοντιών ή και στένωσης της άνω γνάθου είναι αναγκαία η χρήση κινητών ορθοδοντικών μηχανισμών για τη διεύρυνση της άνω γνάθου και την ευθυγράμμιση των δοντιών της.

2. Ορθοδοντική – Ορθοπαιδική θεραπεία

Η ορθοπαιδική θεραπεία αφορά σε παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβική ηλικία (9 και 12 ετών) και παρουσιάζουν σκελετικά προβλήµατα. Η θεραπεία πραγματοποιείται με εξωστοματικές ορθοδοντικές συσκευές (Delaire Facemask,High-pull, Low-pull και Straight-pull headgear) και εφαρμόζεται σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη, καθώς έχει σα στόχο να αποτρέψει ή να αναστείλει την αύξηση των γνάθων(ορθοπαιδική θεραπεία)

3. Κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία

Η κατασταλτική ορθοδοντική αφορά εφήβους 12-15 ετών και έχει σαν σκοπό τη θεραπεία ενός πρώιμου ορθοδοντικού προβλήματος, την έγκαιρη προσπάθεια για έλεγχο της αύξησης των γνάθων, ασυµµετρίες προσώπου, αλλά και οδοντικά προβλήµατα που αν δεν προληφθούν θα επιδεινωθούν. Η αντιμετώπιση πραγματοποιείται με ακίνητες ορθοδοντικές συσκευές(σιδερακια) αλλά και με εξωστοματικούς μηχανισμούς.

4. Επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία

Η επανορθωτική ορθοδοντική είναι η ολοκληρωμένη ορθοδοντική θεραπεία η οποία έχει σα σκοπό την επίτευξη μιας ισορροπημένης οδοντικής σύγκλισης, ενός αρμονικού προσώπου και της καλύτερης σταθερότητας του αποτελέσματος, σε παιδιά και ενήλικες. Η έναρξή της αποφασίζεται από την ορθοδοντικό ύστερα από λεπτομερή ανάλυση των διαγνωστικών στοιχείων(κλινική εξέταση, εκμαγεία, φωτογραφίες, πανοραμική και πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία) και ακριβή διάγνωση. Η αντιμετώπιση ποικίλλει ανάλογα µε το είδος του προβλήµατος, το στάδιο της οδοντικής και σκελετικής ανάπτυξης του ατόµου αλλά και τις αισθητικές του απαιτήσεις.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.