Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Δήμος Κιλκίς: Πρόληψη, Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού με διήμερο εκδηλώσεων


Η πρόληψη είναι το ανάχωμα, ο καθοριστικός σταθμός για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού διεκήρυξαν σε όλους τους τόνους οι γιατροί που πήραν μέρος στην διαδικτυακή ημερίδα που πραγματοποίησε ο Δήμος Κιλκίς την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του διήμερου εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών και της νέας γενιάς για τη νόσο που εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα στον γυναικείο πληθυσμό.

Την αξία της ενημέρωσης καθώς η έγκαιρη διάγνωση της κακοήθειας και η θεραπευτική αγωγή μπορούν να έχουν σωτήρια αποτελέσματα υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας ενώ κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Κιλκίς Μαρία Μασμανίδου στάθηκε στα βήματα που πρέπει να ακολουθούν την πρόληψη (προληπτικές εξετάσεις, αυτοεξέταση, μαστογραφία).

Από τις προσκληθείσες εκπροσώπους της υγείας

- η χειρουργός μαστού της κλινικής ‘’Γένεσις’’ Σοφία Τριανταφυλλίδου αναφέρθηκε στις στατιστικές εκτιμήσεις για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, με 1 στις 8 γυναίκες να αναπτύσσει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής της καρκίνο του μαστού και στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη. Η υγιεινή διατροφή και άσκηση και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους έχουν μεγάλη σημασία στην πρώτη περίπτωση. Το δευτερογενές μοντέλο πρόληψης υπηρετείται από τη συχνή εξέταση των γυναικών μετά τα 35 και την ετήσια ή ανά εξάμηνο εξέταση γυναικών που παρουσιάζουν ιστορικό στον καρκίνο. Η κα Τριανταφυλλίδου είπε ότι η πανδημία επέδρασε ελλειμματικά στους ελέγχους πρόληψης και συμπλήρωσε ότι έγκαιρη διάγνωση και ο ιατρικός έλεγχος σώζουν ζωές.

- οι γυναικολόγοι της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς Νάντια Τσαμπουσιάδη και Βαγιάνα Κατσιούλη μίλησαν για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και έκαναν συστάσεις για ενέργειες πρόληψης όπως η διακοπή του καπνίσματος, η χρήση προφυλακτικού, ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος με τεστ Pap και HPV.

- η ψυχολόγος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς Βασιλική Μπογιατζάκη εστίασε στις ψυχολογικές διακυμάνσεις που περνά μια γυναίκα η οποία έχει διαγνωσθεί με καρκίνο παλεύοντας με τη θλίψη, το άγχος και την ανησυχία, με τις συναισθηματικές μεταπτώσεις να έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ζωής της. Η ψυχολογική υποστήριξη επικεντρώνεται στην ίαση και όχι στην ασθένεια αυτή καθαυτή και ο ψυχολόγος πέραν της ασθενούς δύναται να στηρίξει και να παράσχει τις γνώσεις του και στο οικογενειακό περιβάλλον της ασθενούς

Τις εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς, των Γυμνασίων Ευκαρπίας, Νέου Αγιονερίου και Χέρσου, του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς, του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ, των ΓΕΛ Καμπάνη, Νέου Αγιονερίου, Χέρσου του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς, του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου και εκπρόσωποι από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Περιπατητών και από τους αθλητικούς συλλόγους του Κιλκισιακού, του ΓΑΣ, του Αίαντα, του Άθλου, της Κούπας, του "Χώμα" Κιλκίς, του Κεραυνού Βάθης, της Δόξας Χέρσου, του Ποντιακού Νέας Σάντας, του Αστέρα Μ. Βρύσης και πολίτες.

Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στην είσοδο της λαϊκής αγοράς (γωνία Γ. Καπέτα – 21ης Ιουνίου) διανεμήθηκαν πεντακόσιες ροζ κορδέλες σε διερχόμενες γυναίκες και πολίτες καθώς και έντυπο προωθητικό υλικό του Συλλόγου Καρκινοπαθών ενώ το βράδυ το Δημαρχείο Κιλκίς φωταγωγήθηκε συμβολικά στο ροζ χρώμα της πρόληψης και της ελπίδας για την οριστική θεραπεία της ασθένειας.

Το διήμερο εκδηλώσεων διοργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κιλκίς, υπό το συντονισμό του Αντιδημάρχου Εθελοντισμού Κώστα Πουντζουκίδη, με τη συνεργασία της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κιλκίς και Παιονίας ‘’Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος’’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.