Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Αγαθοπούλου: «Εμείς οραματιζόμαστε μια δημοκρατική κοινωνία»


Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» παραχώρησε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου, αναφορικά με το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος αλλά και την διολίσθηση της Κυβέρνησης στους τομείς τον ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου.

Καταθέσατε τροπολογία για τη μείωση των συντελεστών των ΕΦΚ σε συγκεκριμένα καύσιμα, ώστε να αναχαιτιστεί το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων. Που στοχεύετε;
Το κύμα ακρίβειας που πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούμε να το παρακολουθούμε με σταυρωμένα χέρια, όπως δυστυχώς κάνει η Κυβέρνηση. Ήδη από την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, είχε εξαγγείλει την μείωση των ΕΦΚ καυσίμων στα κατώτατα όρια της Ε.Ε., στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης και στο φυσικό αέριο.

Η τροπολογία προβλέπει την μείωση των ΕΦΚ για την περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες, δηλαδή για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022, με δυνατότητα παράτασης για όσο διαρκεί η υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών, καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης.

Η ρύθμιση αυτή μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού στον μέσο όρο των μισθών των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή στα 800€, όπως έχουμε προτείνει, αποτελούν το ελάχιστο που πρέπει να γίνει για να ανακοπεί το κύμα ακρίβειας και ταυτόχρονα να αυξηθεί η κατανάλωση.

O πρόεδρός σας, Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα της ΔΕΗ, είπε ότι δεν έκλεισε. Πως αλλιώς θα αντιδράσετε στην ιδιωτικοποίησή της;

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν και συνεχίζει να είναι κομβικής σημασίας η διατήρηση του δημοσίου ελέγχου στην ενέργεια. Η ΔΕΗ έχει έναν τριπλό στρατηγικό ρόλο: Αφορά το ενεργειακό σύστημα, που με την κλιματική αλλαγή αποκτά καθοριστική σημασία, αφορά τη στήριξη της βαριάς βιομηχανίας και των επιχειρήσεων και αφορά και την κοινωνική μέριμνα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ΔΕΗ είχε σημαντικά προβλήματα στα χρηματοοικονομικά της και ταυτόχρονα η πίεση από τους δανειστές ήταν τεράστια για την ιδιωτικοποίησή της, δεν ενδώσαμε. Έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ακυρώσαμε τη «μικρή ΔΕΗ, όπως καλά θα θυμάστε και αναστείλαμε επ’ αόριστον την πώληση του 17%.

Επιπλέον, επειδή θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει πρώτα από όλα να είναι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, παρά τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ, μειώσαμε κατά 12% την τιμή του ρεύματος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και ταυτόχρονα καταφέραμε να την κάνουμε ξανά κερδοφόρα.

O ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιδεικνύει μια κοινοβουλευτική δραστηριότητα, για όλα τα θέματα της καυτής πολιτικής επικαιρότητας. Παρά ταύτα, δεν δείχνει να ανακάμπτει δημοσκοπικά. Τι φταίει;

Θα το ξέρετε κι εσείς καλύτερα από εμένα, ότι οι δημοσκοπήσεις εκτός από μια αποτύπωση της στιγμής εκφράζουν και τάσεις. Σε μη προεκλογικές περιόδους οι τάσεις είναι αυτές που έχουν μεγαλύτερη αξία και μελετώνται. Συγκριτικά, λοιπόν, με παλαιότερες δημοσκοπήσεις, η πτωτική τάση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο ότι εκφράζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Είναι αλήθεια όμως ότι αυτή δεν φαίνεται να την καρπώνεται ιδιαίτερα κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης.

Είναι σίγουρο όμως πως πηγαίνοντας προς τις εκλογές αυτό θα αλλάξει και οφείλουμε να συμβάλλουμε κι εμείς να αλλάξει με συγκεκριμένες προτάσεις και με γνώμονα την κοινωνική πλειοψηφία, την οποία ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του εξαπάτησαν για άλλη μια φορά, με άλλες προεκλογικές δεσμεύσεις και άλλα πεπραγμένα.

Είστε αναπληρώτρια τομεάρχισσα Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρμόδια για θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πώς βλέπετε να τα πηγαίνει η Κυβέρνηση σε αυτούς τους τομείς;

Θα σας απαντήσω λέγοντας ότι οι τελευταίες εκθέσεις της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, όσο και Διεθνών Οργανισμών, όπως η Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική βία, αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη για τα περιστατικά αυθαιρεσίας και την ίση μεταχείριση, αποτυπώνουν μια πραγματικότητα που δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό, κατά πόσο η παρούσα Κυβέρνηση προασπίζει μέσω των πολιτικών της τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα έλεγα ότι μάλλον ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Η κυβέρνηση επενδύει στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Εξαγγέλλει ισότητα στην εργασία και ταυτόχρονα νομοθετεί αντεργατικές πολιτικές, που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες. Συστήνει επιτροπή για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά αρνείται να υιοθετήσει την πρότασή μας για τον πολιτικό γάμο για όλους.

Έχετε την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Πως οραματίζεστε μια προοδευτική διακυβέρνηση και με ποιους, πότε και πως;

Στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης, αλλά και άκρως συντηρητικής πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση, εμείς οραματιζόμαστε μια δημοκρατική κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες για όλους/ες/α και ένα λειτουργικό, δίκαιο και συμπεριληπτικό Κράτος, που θα δίνει προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Σε αυτό το κάλεσμα οφείλουν να απαντήσουν με υπευθυνότητα όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Είναι υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία αξιών, για το καλό του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 2.10.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.