Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δ. Θεσσαλονίκης, κα. Μαρία Καραγιάννη μιλά στη Γνώμη και τους Χρυσή Παπαδοπούλου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημοτική Σύμβουλος με την Παράταξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κου. Κωνσταντίνου Ζέρβα και Πρόεδρος της ''ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ'', κα. Μαρία Καραγιάννη μιλά στους: Χρυσή Παπαδοπούλου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

2,5 χρόνια δικής σου παρουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης με την Δημοτική Παράταξη του κου. Δημάρχου Κωνστ. Ζέρβα. Δυναμική, Εργατική, Αποτελεσματική... όλα αυτά τα παραδέχονται φίλοι και εχθροί. Μίλησε μας για τα 2-3 πιο σημαντικά σου έργα, πρωτοβουλίες, κινήσεις, ή και τι να περιμένουμε από εσένα το άμεσο επόμενο διάστημα.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ζήσαμε την εξέλιξη μίας πανδημίας που επηρέασε τις ζωές μας αλλά και επέβαλλε ανάσχεση σχεδόν του συνόλου του στρατηγικού σχεδιασμού στον πολιτισμό και τουρισμό. H δύσκολη αυτή κατάσταση, ήταν ταυτόχρονα και μια πρόκληση για όλους εμάς στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ειδικά στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα. 

Με στόχο τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας, προσαρμοστήκαμε γρήγορα, αξιοποιήσαμε τα ψηφιακά μέσα και παραμείναμε δημιουργικοί και παραγωγικοί. Ο πολιτισμός δεν σταμάτησε να παράγει και εμείς δεν στερήσαμε από την πόλη τις μεγάλες διοργανώσεις. Μετατρέψαμε τις καλλιτεχνικές σκηνές σε ψηφιακές και μαζί με τους δημιουργούς προβλήθηκε και η πόλη σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Τα 55α Δημήτρια γίνανε ψηφιακά σε ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα και όπως αποδείχθηκε είχαν μεγάλη απήχηση και προβολή. Έτσι η πόλη δεν στερήθηκε το φεστιβάλ της. Συνεχίσαμε με διαδικτυακές χριστουγεννιάτικες γιορτές, ακολούθησε η διαδικτυακή θεατρική σκηνή με την προβολή εξαιρετικών θεατρικών ομάδων και παραστάσεων από την πόλη ενώ πολλές ήταν οι διαδικτυακές εμφανίσεις και παραγωγές των μουσικών μας σχημάτων. 

Η πανδημία δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει τον πολιτισμό και τις δημιουργικές δράσεις μας. Με το ίδιο πάθος και όρεξη ολοκληρώσαμε ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων και στον τουρισμό δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη «εμπειριών» και θεματικών τουριστικών προϊόντων της πόλης. Επιστρέφοντας σιγά σιγά στην κανονικότητα μας θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο τις δημιουργικές συνέργειες με φορείς, καλλιτεχνικές ομάδες και ιδιώτες. 

Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι μια συμμετοχική διαδικασία που μας αφορά όλους, δεν αποκλείει κανέναν και έχει άπειρες δυνατότητες εξέλιξης και σύμπραξης. Είναι σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, κάτοικοι και επισκέπτες να ανακαλύπτουν τον πολιτιστικό της πλούτο και σημαντικό για εμάς ως Διοίκηση να συνδυάζουμε το τουριστικό με το πολιτιστικό προϊόν της πόλης. Μιλάμε για μια πόλη με πολυπολιτισμική ταυτότητα και μακραίωνη ιστορία που γοητεύει τους επισκέπτες . 

Αναμφίβολα τα χαρακτηριστικά της πόλης και οι επισκέψεις στα μνημεία της, ενισχύονται με την υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων και θεματικών φεστιβάλ. Έτσι προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες μας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο τόσο η διοίκηση, όσο κι εγώ προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Θεωρείς ότι τα στερεότυπα ως προς τη συμμετοχή της σύγχρονης γυναίκας στα τοπικά, εθνικά και διεθνή, κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν αρχίσει να υποχωρούν;


Σαφώς διαφαίνεται στον ορίζοντα μια θετική προοπτική ως προς αυτή την κατεύθυνση. Η συμμετοχή των γυναικών σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων, στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι παρουσιάζει σημαντική βελτίωση. Διεθνή παραδείγματα γυναικών, που ανέλαβαν υψηλόβαθμες θεσμικές πολιτικές θέσεις, ηγούνται οικονομικών κολοσσών και αναμετρώνται με τις προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας, ορίζονται ως μια τέτοια απόδειξη.

Σε δικό μας παράδειγμα, άλλωστε, δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ικανοποίηση και εμπιστοσύνη στους Θεσμούς, εφόσον η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Ν. Σακελλαροπούλου είναι γυναίκα, που με την εκλογή της σηματοδοτεί ένα νέο μέλλον και μια νέα προοπτική.

Ποια συμβουλή θα έδινες στις γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις στην κοινωνία, το επιχειρείν, τα ΜΜΕ, την τοπική αυτοδιοίκηση και στην πολιτική;


Να το κάνουν φυσικά. Να τις διεκδικήσουν τις θέσεις. Χωρίς φόβο και με πολύ πάθος. Να το κάνουν για τις ίδιες, για αυτή την όμορφη αίσθηση ότι προσφέρουν με τον δικό τους μοναδικό ξεχωριστό τρόπο. Να μην πάψουν να κυνηγούν τα όνειρά τους, όσο μεγαλόπνοα κι αν θεωρούνται. Η κάθε μια από εμάς γνωρίζει εκείνο το πολύ προσωπικό, που φιλτράρεται, αναμφίβολα, μέσα από την προσωπικότητά της αλλά και την κοσμοθεωρία της και την οδηγεί στη δική της αυτοπραγμάτωση. 

Φυσικά, κάθε γυναίκα είναι μοναδική και αξιόλογη με οτιδήποτε κι αν ασχολείται, εφόσον με αυτό νιώθει γεμάτη και δημιουργική. Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες, με τάση αυξητική, ώστε να επιλέγει αυτό που κάνει την ίδια να αισθάνεται παραγωγική.

Κοιτάς στα μάτια μια μέση νεολαία Ελληνίδα/έναν μέσο νεολαίο Έλληνα... τι τους λες; Τι τους προτείνεις; Τι προσπαθείς να τους περάσεις ως έμπειρη και δημιουργική περσόνα που είσαι; Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σου, οι δεξιότητες που απαιτεί η εποχή από τους νέους σήμερα;

Ζούμε στην περίφημη εποχή της κοινωνία της πληροφορίας. Η σύγχρονη εποχή διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη στον ρυθμό με τον οποίο πραγματοποιούνται οι τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές. Οι κύριοι εκφραστές μιας τέτοιας πραγματικότητας είναι οι νέοι, για τους οποίους -ακόμη κι εκείνοι που απερίσκεπτα απαξιώνουν αυτή τη νέα γενιά-οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ισορροπούν πάνω σε τεντωμένο σκοινί. 

Οι προγενέστερες τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές επηρέαζαν πολύ λιγότερο την ατομική ζωή του κάθε ανθρώπου, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Το ζητούμενο και η δική μου πεποίθηση είναι αυτή ακριβώς η ορθή διαχείριση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, που καθημερινά, ενώ τους απομονώνει κοινωνικά, εντούτοις τους αφαιρεί κάθε φορά, και λίγη από την προσωπική/ατομική ζωή. 

Δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, επικοινωνία και συνεργασία. Έννοιες, συνθήκες για υγιείς διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις. Σε αυτά ακριβώς να εστιάσουν. Το μέλλον είναι δικό τους. Ας το αγκαλιάσουν λειτουργώντας, σεβόμενοι πρώτα οι ίδιο τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, για να καταφέρουν να το βελτιώσουν. Είμαι αισιόδοξη για τη νεολαία μας.

Η πατρίδα μας συνολικά, αλλά και η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία πέρασαν και περνάνε μία δύσκολη χρονιά. Η πανδημία έφερε ανατροπές σε όλα τα επίπεδα. Τι feedback έχεις από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και πόσο αισιόδοξη είσαι για την επόμενη μέρα; Τι μήνυμα ελπίδας δίνεις εσύ σε εκείνους;

Η ελπίδα και η προσμονή για μια καλύτερη ζωή είναι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε. Ας μην σκύβουμε ποτέ το κεφάλι για να βλέπουμε πιο μακριά. Οι συνθήκες που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε είναι πολύ δύσκολες. Πολλοί συνάνθρωποί μας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν απίστευτες καταστάσεις, μη αναστρέψιμες, με τον φόβο του θανάτου και της απώλειας, όποια μορφή και αν έχει αυτή. Γνωρίζω πολύ καλά την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα. 

Αποτελώ ενεργό κομμάτι της. Η καθημερινότητα είναι σκληρή, αλλά, υπάρχει αυτό το «αλλά» για το οποίο επιμένουμε κι αντέχουμε και προχωράμε κι ελπίζουμε και αισιοδοξούμε. Άλλωστε η παγκόσμια ιστορία έχει να επιδείξει συνθήκες δύσκολες, από τις οποίες η ανθρωπότητα κατάφερε να αναδυθεί στην επιφάνεια και να δημιουργήσει. Να συνεχίσει. 

Είμαστε, λοιπόν ακόμη εδώ, για να επιστρέψω στο σήμερα, κι είμαστε όρθιοι. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, προχωράμε, συνηγορώντας στο περίφημο του Immanuel Kant «Ιδού οι κανόνες της ευτυχίας: Κάτι να αγαπάς, Κάτι να κάνεις, Κάτι να ελπίζεις».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.