Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

H Κατερίνα Νοτοπούλου, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., μιλά στη Γνώμη και στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


H Κατερίνα Νοτοπούλου, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., μιλά στη Γνώμη και στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

- Αρχικά πες μας τα βασικά για σένα αγαπητή Κατερίνα, καταγωγή, σπουδές, οικογένεια, επάγγελμα, πολιτική, κοινά, χόμπι.
Μεγάλωσα στο Κέντρο της πόλης. Είχα την τύχη όπως τα παιδιά της ηλικίας μου να παίξω στους δρόμους και στις πλατείες της Θεσσαλονίκης και να ονειρευτώ μαζί με τους φίλους μου.

Σπούδασα Ψυχολογία στο Α.Π.Θ. και πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας του ΠΑ.ΜΑΚ ενώ στην συνέχεια ειδικεύθηκα στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με το θέατρο.

Η δράση στα κοινωνικά κινήματα έγινε η ζωή μου, γιατί επιθυμία μου είναι μία δίκαιη κοινωνία. Με την αλληλεγγύη και την σκληρή δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Υπήρξα ενεργό μέλος των Δομών Αλληλεγγύης - στα χρόνια της κρίσης - και συμμετείχα σε καμπάνιες Αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας στο εξωτερικό. Συμμετείχα ενεργά στα κινήματα Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Εργάζομαι από τα δεκαοχτώ μου. Αρχικά ως πωλήτρια, ως γραμματέας στη συνέχεια ως δασκάλα αγγλικής σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου εργάστηκα ως ψυχολόγος σε κοινωνικές δομές και εθελοντικά σε Μ.Κ.Ο.

Έχω βιώσει την ανεργία, την αγωνία αλλά και την δύναμη της προσφοράς.

Ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2010 ως μέλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη» και το 2014 διετέλεσα εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης. Είμαι Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ με την οποία διεκδικήσαμε τον Δήμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019.

Το 2016 ανέλαβα προϊσταμένη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη. Από το Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 διετέλεσα Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης).

Από τον Ιούλιο 2019, είμαι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Χομπι.. αγαπώ πολύ το θέατρο, μου αρέσει να πηγαίνω κινηματογράφο και να διαβάζω βιβλία, προσπαθώ επίσης να κάνω γιόγκα όταν το επιτρέπει ο χρόνος μου.

- Κίνημα MeToo… πόσο αισιόδοξη για το αύριο είσαι με όλο αυτό, ως άνθρωπος της προκοπής και της εργατικότητας, ως μαχόμενη πολιτικός και Γυναίκα το σήμερα;

Η φωνή μας έχει δύναμη και είναι πολύ σημαντικό να εκφράζουμε αυτό που νιώθουμε, αυτό που βιώνουμε. Υποκλινόμαστε στις γυναίκες και τους άντρες που τόλμησαν, έσπασαν τη σιωπή τους και έσπασαν έτσι τον κύκλο του φόβου και της βίας. Είναι ένας αγώνας όλης της ανθρωπότητας ειδικά στις μέρες μας που η πανδημία βρήκε τη γυναίκα πιο ευάλωτη. 



Εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα πλήττονται, η αβεβαιότητα αποτελεί καθημερινότητα ενώ παράλληλα οι ευθύνες «του σπιτιού» αυξάνονται και η ανταπόκριση στους πολλαπλούς ρόλους που κουβαλά μια γυναίκα σε συνθήκες lockdown είναι πραγματικά εξοντωτική. Είναι οι γυναίκες εκείνες που εργάζονται στους κοινωνικούς τομείς που έχουν πληγεί εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Είναι οι γυναίκες που απασχολούνται στην «μαύρη οικονομία», που εισπράττουν χαμηλές αμοιβές και που δεν έχουν καμία νομική προστασία ούτε δικαιώματα για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη. Είναι οι γυναίκες που επιτελούν περισσότερη απλήρωτη δουλειά στο σπίτι, που ανέλαβαν τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων της οικογένειας. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία απελευθερωμένη από την πατριαρχία και τα στερεότυπα, αγωνιζόμαστε για την Ισότητα και την ανθρώπινη χειραφέτηση.

Δεν αρκεί η αισιοδοξία.

Χρειάζεται καθημερινός αγώνας.

Προχωράμε Μαζί, ενωμένες, αλληλέγγυες, σε μία κοινωνία ανισοτήτων για να κάνουμε την έμφυλη ισότητα πραγματικότητα.

- Θεωρείς ότι τα στερεότυπα ως προς τη συμμετοχή της σύγχρονης Γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν αρχίσει να υποχωρούν;

Σαφώς, έχουμε όμως ακόμη να διανύσουμε αρκετό δρόμο.

Δείτε για παράδειγμα την κυβερνηση Μητσοτάκη μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Παραμένουν ελάχιστες οι γυναίκες και δεν τις συναντούμε σε παραγωγικά Υπουργεία. Τί να περιμένουμε βέβαια από έναν πρωθυπουργό που συμπεριφέρθηκε σεξιστικά προς την κα Γεννηματά από το βήμα της Βουλής.

Δείτε και την αυτοδιοίκηση... Πόσες γυναίκες συναντάμε σε θέση δημάρχου ή περιφερειάρχη; Ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών...

Οι γυναίκες διεκδικούμε νέα κατανομή στην εξουσία, στην οικονομία, στον ελεύθερο χρόνο, στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα. Διεκδικούμε μια νέα συνεργασία, μια νέα κοινωνική συμφωνία.

- Ποια συμβουλή θα έδινες στις Γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις στην κοινωνία, το επιχειρείν και στην πολιτική;

Να παλέψουν για όσα ονειρεύονται και να ακούν την επιθυμία τους.

Οι γυναίκες δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα. Απέναντι σε όσους μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία απέναντι όμως και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Γιατί καθημερινά καλούμαστε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας για να αποδείξουμε ότι μπορούμε και τα καταφέρνουμε εξίσου καλά ή και καλύτερα.

Μπορεί να είναι πρόκληση για μια γυναίκα να διεκδικεί τέτοιες θέσεις, καθώς ακόμη μέχρι σήμερα υπάρχουν ισχυρά στερεότυπα και αγκυλώσεις αλλά ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός.

Δουλειά με τον εαυτό μας, λοιπόν, δουλειά στην κοινωνία ή αλλιώς κοινωνικός αγώνας, και όλα ήδη αλλάζουν..

- Ελευθερία, Ελληνισμός, Επανάσταση 200 χρόνια, τι σκέψεις σε γεμίζει όλο αυτό;

Η επαναστατική και δημοκρατική παρακαταθήκη του Εικοσιένα είναι αυτή που πότισε τους πολιτικούς μας θεσμούς, την ιστορική μας συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη.

Φέτος, στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η πατρίδα μας δίνει μια ακόμα μεγάλη μάχη. Μια μάχη ζωής, για να κερδίσει ξανά την ελπίδα και την προοπτική.

Και μπορούμε μαζί να τα καταφέρουμε και να τιμήσουμε την ιστορία μας, να κερδίσουμε το μέλλον μας.

Γιατί οι μεγάλες νίκες είναι υπόθεση των απλών ανθρώπων, αυτών που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση υπηρετούν έναν σκοπό ανώτερο και από την ίδια τους τη ζωή.

- Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την Πολιτική ως αντικείμενο; Τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί περισσότερο στη δουλειά σου;

Ασχολούμαστε με την πολιτική για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση που θεωρούμε σωστή.

Εάν μιλάμε για ισότητα οφείλουμε να δουλεύουμε για αυτήν από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, είτε της Κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης. Ασχολούμαστε με την πολιτική για να αλλάξουμε αγκυλώσεις και στερεότυπα.

Αυτό που με κινητοποιεί περισσότερο είναι η επιθυμία για προσφορά ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες της καθημερινότητας των ανθρώπων γύρω μας. Θέλω να είμαι χρήσιμη στην κοινωνία. Και ίσως περισσότερο η ανάγκη για έναν κόσμο Δίκαιο. Η ανάγκη να αλλάξουμε τον κόσμο.

- Έχεις μια ανοδική και σταθερή πορεία στην Πολιτική Κονίστρα. Θεωρείς ότι έχουν καρπούς οι κόποι σου, το μεράκι σου και το πάθος σου με τα κοινά; Τι εισπράττεις από την αγάπη και τον σεβασμό του κόσμου, του Θεσσαλονικιώτικου Λαού;

Οι Θεσσαλονικείς με τίμησαν με την ψήφο τους και με συγκινούν καθημερινά με την αγάπη τους.

Η ευχή μου είναι να στέκομαι αντάξια των προσδοκιών των ανθρώπων της πόλης και η προσπάθεια μου είναι στους κοινούς μας αγώνες.

- Σε μια εποχή που η αβεβαιότητα στους Νέους Ανθρώπους είναι σε υψηλά επίπεδα γιατί κάποιος νέος να δραστηριοποιηθεί στα κοινά; Η ενεργοποίηση Νέων Ανθρώπων πιστεύεις θα αλλάξει τα δεδομένα;

«Γιατί έτσι».

Γιατί έτσι αλλάζει ο κόσμος.

Γιατί οι νέοι μπορούμε.

Γιατί οι νέοι γνωρίζουμε να ακούμε. Να προσπαθούμε.

Γιατί ζωή σημαίνει δράση και οι νέοι ξεκινάμε με όνειρα.

Γιατί οι νέοι είναι πραγματικά το μέλλον της χώρας, αλλά είναι και το παρόν αυτή της χώρας.

Γιατί πολιτική δεν είναι φιλοδοξία, είναι τρόπος ζωής και όραμα.

- Πως βλέπεις να βαβίζουμε ως Θεσσαλονίκη - στο Καλοκαίρι του 2021; Τουριστικά και Οικονομικά.


Η Θεσσαλονίκη περνά δύσκολα. Οι πολιτες ασφυκτιούν , επιχειρήσεις και εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης, μικρομεσαίες επιχειρήσεις φλερτάρουν με λουκέτα, η εστίαση καταρρέει υπό το βάρος των πανδημικών χρεών. Τα μεγάλα έργα έχουν σταματήσει, η πόλη γεμίζει τρύπες, η αυτοδιοίκηση είναι ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες γιατί σέρνεται πίσω από το κυβερνητικό άρμα.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να διεκδικήσει το ρόλο της απέναντι στη Δεξιά παράταξη που την υποτιμά, γιατί μπορεί να ηγηθεί της Διαβαλκανικής Συνανάπτυξης.

- Μια ελπιδοφόρα άποψη σου το Αύριο, γενικά, κάτι που σε εμπνέει σαν σκέψη, σαν εικόνα, σαν ιδέα

Δανεισμένη η σκέψη από τον γνωστό ψυχολόγο Carl Rogers της ανθρωπιστικής προσέγγισης, «Ο άνθρωπος είναι ένας αστερισμός δυνατοτήτων όχι μία σταθερή ποσότητα χαρακτηριστικών», με καθορίζει. Υπαρξιακά.

Τί πιο ελπιδοφόρο από τη δυνατότητα;

Με εμπνέει λοιπόν η Θεσσαλονίκη. Τα στενά της. Οι άνθρωποί της που τολμούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.