Την πλήρη εξαίρεση των κοινόχρηστων εκτάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς από την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά), ζητά ο πολιτικός, αυτοδιοικητικός κόσμος του νομού, οι κτηνοτρόφοι και κινήσεις πολιτών, καθώς βοσκοτόπια βρίσκονται στο “στόχαστρο” εταιρειών και τα φωτοβολταϊκά εκτοπίζουν την κτηνοτροφία.
Επίσης, υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητη η υλοποίηση των έργων εκείνων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το τοπικό δυναμικό να συμμετάσχει και να αξιοποιήσει τις ΑΠΕ.
Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, εταιρείες με φωτοβολταϊκά – μετά τις ιδιωτικές εκτάσεις – στρέφουν την προσοχή τους σε εκτάσεις που έχουν δημόσιο χαρακτήρα και οι οποίες χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους.
Τα τελευταία δύο χρόνια για τη διαδικασία της εγκατάστασης ήπιων μορφών ενέργειας (στην Π.Ε. Κιλκίς) υπήρξαν 1.780 αιτήσεις και αφορούσαν στη ζήτηση συνολικής έκτασης 70.000 στρεμμάτων. Από το σύνολο των 70.000 στρεμμάτων, τα 16.000 χαρακτηρίστηκαν ως Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, τα 38.000 ως απλή γεωργική γη και τα 10.394 χαρακτηρίστηκαν ως βοσκότοποι.
Η αντίδραση τότε (πριν δύο περίπου χρόνια) έγινε με έγγραφό του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κιλκίς, Ανδρέα Βεργίδη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και προς τους βουλευτές του Κιλκίς για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τέτοιες παραχωρήσεις.
«’Εχουμε ενημερώσει το υπουργείο για τον κίνδυνο από τη χρήση των βοσκοτόπων λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποιούνται για να καλύψουν δικαιώματα των κτηνοτρόφων της ΠΕ Κιλκίς» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης.
«Η πράσινη ανάπτυξη, η παραγωγή ενέργειας από το ηλιακό φως είναι ευπρόσδεκτη και επιθυμητή μορφή ανάπτυξης αρκεί να τεθούν αρμοδίως και να συμφωνηθούν έντιμοι κανόνες » υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, προσθέτοντας πως σ’ αυτούς τους κανόνες, πρωταγωνιστική θέση έχει η εξαίρεση των κοινόχρηστων και των βοσκήσιμων εκτάσεων από τις προσφερόμενες χρήσεις για ΑΠΕ.
Ο γεωπόνος Βασίλης Ιωαννίδης και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας & Περιβάλλοντος (ΠΕΧΩΠ) της Π.Ε. Κιλκίς (την περίοδο 2019-2020) παρουσίασε τα στοιχεία για το φλέγον αυτό θέμα.
Από τα μέλη της Ομάδας Παρέμβασης Πολιτών επισημάνθηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη των ΑΠΕ να γίνει με χωροθέτηση, με κανόνες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της πράσινης οικονομίας με παράλληλη στήριξη του τοπικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, θέση με την οποία συμφώνησε το σύνολο των συμμετεχόντων.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της “Ομάδας Παρέμβασης Κιλκίς” -(ΟΠΑΚ) στο Διοικητήριο, με τη συμμετοχή του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, της εκπροσώπου της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ειρήνη Αγαθοπούλου περιφερειακής συμβούλου με την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» Εφης Ναβροζίδου, του εκπροσώπου του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Γιώργου, Φραγγίδη Σταμάτη Παπουλίδη, των εκπροσώπων του κτηνοτροφικού κόσμου των δήμων Κιλκίς – Παιονίας, Αλέκου Σημαιοφορίδη και Θωμά Καρυπίδη, αντίστοιχα και υπηρεσιακών στελεχών της Π.Ε. Κιλκίς.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.