Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Όταν η συμφορά συμφέρει…


Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης
Εκπαιδευτικός – συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς

Αν θέλεις να πάρεις τη γη κάποιου μπορείς να τη νοικιάσεις ή και να την αγοράσεις. Μπορείς ακόμη να τον «εξαναγκάσεις» να την εγκαταλείψει, αν δεν θα μπορεί πια να ζει σ’ αυτήν. Αν χαθούν τα σπαρτά του, αν καταστραφούν τα οπωροκηπευτικά του, αν πάρουν φωτιά τα μελίσσια, τα δέντρα, τα κοπάδια του, θα την αφήσει αναγκαστικά και θα γίνει δική σου. Μετά μπορείς να φτιάξεις ό,τι θέλεις σ’ αυτήν: από πάρκα με φωτοβολταϊκά έως πάρκα με ανεμογεννήτριες…

Καμένος και καημένος δεν θα μπορεί ν’ αντιδράσει. Θα καταπιεί την οργή και το θυμό του. Αργότερα όταν συνειδητοποιήσει το κακό που τον έχει βρει, μην έχοντας σπίτι να πάει, κρεβάτι για να κοιμηθεί, βρύση για να πιει, χωράφι για να θερίσει, αφού έθαψε στις στάχτες της φωτιάς τα όνειρά του, θα αισθανθεί ότι αυτός που πονά πιο πολύ, είναι ο «ζωντανός νεκρός».

Ελλάδα δεν είναι μόνο οι Έλληνες. Ελλάδα, είναι τα βουνά και τα δάση μας. Είναι η χλωρίδα και η πανίδα μας. Είναι ολόκληρο το βασίλειο του θεού Πάνα. Είναι τα ζώα του δάσους, αλλά και τα οικόσιτα. Όταν καίγονται όλα αυτά, καίγεται η Ελλάδα.

Άφησαν οι ιθύνοντες τη δασοπυρόσβεση κι έριξαν όλο το βάρος να σωθούν οι ανθρώπινες ψυχές, και, δικαίως. Το παν είναι η ζωή, δίχως αυτήν δεν υπάρχεις, λέει ο λογικός νους. Όταν όμως περάσει λίγος καιρός, όταν παρέλθει ο πανικός, όντας πυρόπληκτος θα θρηνείς επί των καμένων ερειπίων, γιατί μέσα σε λίγα λεπτά έχασες ό,τι έχτισες με "αίμα, με πίκρα και καημό". Κι επειδή εκτός από λογική, ως άνθρωπος που είσαι έχεις καρδιά και ψυχή, που δύσκολα πείθονται, θα υποφέρεις πολύ για τη ζωή που έθαψες στα αποκαΐδια. Ο θάνατός σου θα έρθει πιο μετά, πιο αργά και πιο βασανιστικά, είτε από εγκεφαλικό είτε από καρδιακό επεισόδιο. Γιατί ο νους μπορεί να πείθεται, όχι όμως και η καρδιά...

Ή θα σωθείτε εσείς ή θα καούν τα σπίτια σας, σου είπαν αυτοί που στήριξαν την εκλογή τους πάνω στη συμφορά από το «Μάτι». Αυτοί που θα έσβηναν μια φωτιά με 8-10 μποφόρ, μέσα σε λίγα λεπτά, δεν κατάφεραν να σβήσουν μια φωτιά, που έκαιγε επί δέκα μέρες, με αέρα 2 μποφόρ…

Το σύνθημα «εκκενώστε τα χωριά», είναι σε προέκταση ίδιο με το σύνθημα «εκκενώστε» την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα εκτός από τα βόρεια προάστια, είναι και τα χωριά της. Καλό ως σύνθημα, όμως δεν απαντά στο πως θα ζήσει ο πυρόπληκτος μετά. Δεν απαντά στο πως θα επιβιώσει ένας άνθρωπος δίχως δουλειά και στέγη για να στεγάσει τα όνειρά του. Πράγματα απλά, ανθρώπινα, ίσως όμως άγνωστα για τους βολεμένους της χώρας. Για τους πολιτικούς με ανακριβή ή και ψευδή «πόθεν έσχες» που έχουν σπίτια στις ωραιότερες πρωτεύουσες του κόσμου!

Επί Δέκα ημέρες καίγεται η Ελλάδα και κανένα από τα «καλοταϊσμένα» κανάλια δεν ρωτά: το "τι" και το «γιατί». Το "πώς" και το "ποιος" έφταιξε! Κανείς από τους μεγαλόσχημους δημοσιογράφους δεν μιλά. Κανείς δεν λέει τώρα ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδίδονται προσωπικά.

Αν είμαι με την Αριστερά είναι γιατί στην Κατοχή δεν φόρεσε κουκούλα. Γιατί δεν συνεργάστηκε με τους Γερμανούς Ναζί, γιατί αντιστάθηκε στον ξένο κατακτητή. Η Αριστερά δεν πτώχευσε την Ελλάδα, δεν έκλεψε ένα ευρώ ούτε και πήρε μίζες. Η Αριστερά δεν χρωστά σε κομματικά δάνεια και δεν έβλαψε με οικονομικά σκάνδαλα τη χώρα. Η Αριστερά δεν νομοθέτησε το ακαταδίωκτο των πολιτικών και των τραπεζιτών ούτε και χάρισε δημόσιο χρήμα σε «ημετέρους». Η Αριστερά δεν διάλυσε το εργατικό δίκαιο και δεν "χάρισε" 82 εκατομμύρια ευρώ σε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ για να εξασφαλίσει τη στήριξη αλλά και τη σιωπή τους.

Αν είμαι με την Αριστερά, είναι γιατί η Αριστερά, όπως και ο Χριστιανισμός, τοποθετεί την κοινωνία της αλληλεγγύης ψηλά. Γιατί στηρίζει τη δημόσια υγεία και παιδεία για τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία ή να σπουδάσουν κάπου στο εξωτερικό. Αν είμαι με την Αριστερά είναι γιατί η Αριστερά δεν έχει αποδυναμώσει το κοινωνικό κράτος, δεν έχει απολύσει νοσοκομειακό και πυροσβεστικό προσωπικό, για να συμβαίνουν όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα τώρα. «Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη», είπε ο ποιητής και μάλλον είχε δίκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.