Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Ο Γιάννης Καλλιάνος μιλά στη Γνώμη και στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Ο Γιάννης Καλλιάνος μιλά στη Γνώμη και στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά
Πες μας αρχικά για σένα και τις σπουδές σου, το επάγγελμα σου.
Σπούδασα μαθηματικός στο Μαθηματικό Πατρών, όπου συνέχισα και ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά.

Εργάστηκα για αρκετά χρόνια ως καθηγητής μαθηματικών σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία στην Αθήνα.

Υπηρετώντας την θητεία μου στην Πολεμική Αεροπορία, εκπαιδεύτηκα στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το 2009, ξεκίνησα να παρουσιάζω το δελτίο καιρού στην ΕΡΤ και κάπως έτσι η μετεωρολογία μπήκε για τα καλά στην ζωή μου.

Δεν σας κρύβω οτι ζω και αναπνέω για την μετεωρολογία. Άλλωστε, η πρόγνωση του καιρού ήταν κάτι που με είχε συναρπάσει από μικρό παιδί και συνεχίζει να με συναρπάζει ακόμα και σήμερα με την ίδια ένταση.

Για αυτό άλλωστε επέλεξα να μην σταματήσω να ασκώ το επάγγελμα μου και μετά την εκλογή μου ως Βουλευτής. Αλλά και για έναν πρόσθετο λόγο: διότι πιστεύω ακράδαντα οτι οι πολιτικοί πρέπει να εργάζονται για να μην χάνουν επαφή με την κοινωνία και την πραγματικότητα.

Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα ούτε καριέρα. Είναι λειτούργημα το οποίο απαιτεί αφοσίωση και τριβή με την καθημερινότητα των πολιτών.

Πως είναι ο υπέροχος ρόλος του Πατερά και Συζύγου; Πως νιώθεις;

Είναι πραγματικά κάτι μοναδικό. Αν δεν το ζήσεις, δύσκολα μπορείς να το νιώσεις αυτό το συναίσθημα.

Όταν έφερα στην αγκαλιά μου τον μπέμπη για πρώτη φόρα, ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου.

Εγώ και η σύζυγος μου νιώθουμε πραγματικά ευλογημένοι για αυτό το δώρο του Θεού.

Μπορεί πλέον τα βράδια να κοιμόμαστε ελάχιστα, αλλά τα ξενύχτια αυτά είναι τα πιο γλυκά και όμορφα.

Τι βλέπεις, χονδρικά - την μεγάλη εικόνα, για τις καιρικές συνθήκες και τα καιρικά φαινόμενα που θα έχουμε τον χειμώνα του 21-22;


Ο καιρός είναι ένα χαοτικό φαινόμενο, ως εκ τούτου οποιαδήποτε πρόγνωση που ξεπερνά τις 6-7 ημέρες είναι επιστημονικά αδύνατη. Κατά συνέπεια δεν μπορώ να σας δώσω μια γενική εικόνα για τα καιρικά φαινόμενα που θα έχουμε τον χειμώνα.

Αυτό που με μεγάλη ασφάλεια μπορούμε να πούμε και έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι οτι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ και μας χτυπά την πόρτα, τα καιρικά φαινόμενα θα γίνονται όλο και πιο ακραία τα επόμενα χρόνια.

Οι παρατεταμένοι καύσωνες, η ξηρασία, οι απότομες μεταβολές του καιρού, όλα αυτά είναι κομμάτια του παζλ της σύγχρονης πραγματικότητας. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, διότι πρόκειται για το ίδιο το μέλλον μας με όρους επιβίωσης.

Είμαστε στην μέση ετούτης της τετραετίας, της διακυβέρνησης της πατρίδας από την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια θεωρείς ότι είναι τα μεγάλα έργα υποδομών, αναπτυξιακά, οικονομικά, κοινωνικά- που έγιναν στην Ελλάδα ή αν θες γίνονται και προχωράνε;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές και πρωτοφανείς κρίσεις . Κρίσεις σε υγειονομικό επίπεδο εξαιτίας της πανδημίας , κρίσεις στα εθνικά μας θέματα εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία ξετυλίχτηκε από τον Έβρο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις επιπτώσεις από την κλιματική κρίση.

Κοινός παρονομαστής στη διαχείριση των κρίσεων αυτών ήταν και είναι η αποφασιστικότητα και η συνέπεια της κυβέρνησης να μην αποτελεί απλό παρακολούθημα των εξελίξεων αλλά να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από αυτές, οικοδομώντας ταυτόχρονα το πλαίσιο για την επόμενη μέρα.

Η πανδημία δεν αποτέλεσε ποτέ άλλοθι για την κυβέρνηση για να μην προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες και οι πολίτες την ψήφισαν.

Ξεδίπλωσε και συνεχίζει να ξεδιπλώνει το έργο της, το οποίο είναι πλέον ορατό και στους πολίτες.

Από την απλοποίηση της γραφειοκρατίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ώστε η χώρα μας να είναι έτοιμη να εισέλθει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση που συντελείται, τις μειώσεις στην φορολογία και την δημιουργία ενός φιλεπενδυτικού πλαισίου στοχεύοντας κυρίως σε επενδύσεις τεχνολογίας, την αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας παιδείας, την εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών, μέχρι την γεωπολιτική και αμυντική αναβάθμιση της Ελλάδας, χτίζοντας ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών και θωρακίζοντας με νέους εξοπλισμούς την Εθνική Άμυνα.

2 χρόνια δικής σου παρουσίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δυναμικός, Εργατικός, Αποτελεσματικός... όλα αυτά τα παραδέχονται φίλοι και εχθροί. Μίλησε μας για τα 2-3 πιο σπουδαία και σημαντικά δικά σου έργα, πρωτοβουλίες, κινήσεις στην περιοχή σου.

Όταν αποφάσισα να συμμετάσχω ενεργά στα κοινά, έδωσα μια υπόσχεση τόσο στον εαυτό μου όσο και στους πολίτες οι οποίοι και μου ανέθεσαν να τους εκπροσωπώ. Έδωσα την υπόσχεση να μιλάνε οι ίδιες οι πράξεις μου.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπεις στην πράξη οτι ναι, τελικά μπορείς να συμβάλλεις και να αλλάξεις προς το καλύτερο ορισμένα πράγματα, προς όφελος των πολιτών, από τη θέση του Βουλευτή.

Και υπήρξαν αρκετές τέτοιες στιγμές.

Στα 2 χρόνια που είμαι Βουλευτής, προσπαθώ να αξιοποιώ όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που μου παρέχει ο θεσμικός μου ρόλος. Έχω καταθέσει μέχρις στιγμής 132 Ερωτήσεις στα Υπουργεία, για θέματα που αφορούν τόσο τον Νότιο Τομέα αλλά και ευρύτερα.

Ερωτήσεις και παρεμβάσεις για την Παιδεία, την ασφάλεια των πολιτών, την Υγεία αλλά και θέματα με έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα σχετικά με την αυστηροποίηση των ποινών για τον βασανισμό των ζώων, όπου ανταποκρίθηκε άμεσα η κυβέρνηση αυστηροποιώντας το πλαίσιο, με την χώρα μας να κάνει ένα σημαντικό βήμα στην προστασία των ζώων.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις όμως θα είχαν πέσει στο κενό αν δεν υπήρχε μια κυβέρνηση που ακούει τους Βουλευτές και τους πολίτες. Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν έχει «κλειστές τις πόρτες» αλλά αφουγκράζεται τα προβλήματα και τα επιλύει, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά.

Η πατρίδα μας συνολικά περνάει ένα περίεργο και απαιτητικό καλοκαίρι. Τι feedback έχεις από τους πολίτες της γειτονιάς σου, τον κύκλο σου, φίλους, φίλες, συγγενείς σου... τι σου λέει ο κόσμος; Και τι μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας δίνεις εσύ σε εκείνους;

Σίγουρα, η πανδημία έχει επιφέρει ένα αίσθημα αβεβαιότητας στους πολίτες και είναι απολύτως φυσικό. Συναντώ καθημερινά συμπολίτες μου από τον Νότιο Τομέα, ακούω τα προβλήματά τους και τις αγωνίες τους. Κανείς δεν ισχυρίζεται από την κυβέρνηση, ότι δεν έχουν γίνει λάθη ή ότι δεν υπήρξαν αδυναμίες. Μόνο όποιος δεν προσπαθεί δεν κάνει λάθη πόσο μάλλον σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση η οποία έχει προεκτάσεις και οικονομικές αλλά και κοινωνικές.

Η κυβέρνηση καλείται από την μια πλευρά να ισορροπήσει υγειονομικά και από την άλλη οικονομικά. Από την μια να διασφαλίσει ότι δεν θα καταρρεύσουμε υγειονομικά και από την άλλη ότι δεν θα καταστραφούμε οικονομικά. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εξίσωση.

Πιστεύω όμως ότι έχει καταφέρει να βρει την χρυσή τομή και νομίζω πως η πλειοψηφία των πολιτών έχει την ίδια αίσθηση.

Το μήνυμα ελπίδας το δίνει η ίδια η επιστήμη με το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος που θα μας οδηγήσει στο ξέφωτο, ανακτώντας πίσω τις ζωές μας.

Η πιο φωτεινή και η πιο σκοτεινή στιγμή της μέχρι τώρα κομματικής - πολιτικής πορείας σου.

Όταν επιλέγεις και αποφασίζεις να ασχοληθείς ενεργά με την πολιτική, πρέπει να είσαι έτοιμος να συναντήσεις δυσκολίες, εμπόδια και στιγμές οι οποίες δεν είναι και τόσο φωτεινές.

Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να είναι μια απολύτως συνειδητή επιλογή και το κυριότερο να είσαι έτοιμος να δεχτείς κριτική και πολλές φορές σκληρή και άδικη κρτική από τους αντιπάλους σου.

Η δουλειά του πολιτικού είναι να λογοδοτεί σε καθημερινή βάση στους πολίτες, οι οποίοι και του αναθέτουν να τους εκπροσωπεί. Για αυτό και οφείλεις εξαρχής να έχεις κάνει γνωστές τις θέσεις σου για τα δημόσια πράγματα, τις αντιλήψεις σου και τα πιστεύω σου. Όσοι πολιτεύονται με ψέματα, επιλέγοντας ως σημείο αναφοράς τους την επικοινωνία και όχι την πολιτική ουσία, αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται.

Αν είσαι συνεπής σε όσα λες και πράττεις και αφοσιωμένος στον σκοπό σου, τότε οι όποιες δυσκολίες και απογοητεύσεις μοιάζουν ελάχιστες μπροστά στο αίσθημα ικανοποίησης που λαμβάνεις όταν μπορείς και κοιτάς τους συμπολίτες σου στα μάτια.

Για να απαντήσω όμως και στο ερώτημά σας, η πιο φωτεινή στιγμή της πολιτικής πορείας μου δεν είναι μια συγκεκριμένη στιγμή αλλά κάθε στιγμή που κοιτάζω τους συμπολίτες μου στα μάτια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.