Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά;


Υπογράφουν οι:
- Κυριακίδου (Φαίη) Φωτεινή, Π.Μ.Σ. Κοινωνικής Καινοτομίας και Στρατηγικών Ανάπτυξης, Παν. Πελοποννήσου - Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών / Σύμβουλος Ανάπτυξης / Υπεύθυνη Γυναικών Νέας Δημοκρατίας, Νέας Σμύρνης
- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος / Ραδιοφ. Παραγωγός

Θα βαδίσουμε δυνατά και ελληνικά στους επομένους 2-3 μήνες της θερινής τουριστικής σεζόν; Θα αντέξει η ελληνική οικονομία από Οκτώβρη; Θα κάνουμε ρομαντικά και ανθρώπινα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά; 

Μάχη με τον χρόνο δίνει η Ελληνική Πολιτεία προκειμένου η χώρα να μην περάσει ένα ακόμη δύσκολο φθινόπωρο, το οποίο δεν θα αντέξει η κοινωνία, ενώ οι επιπτώσεις στην οικονομία θα ιδιαιτέρως σοβαρές. Τα επιτελεία των κ.κ.: Κυριάκου Μητσοτάκη, Β. Κικίλια και Ν. Χαρδαλιά κάνουν συνεχείς συσκέψεις με στόχο την κατά το δυνατόν αναχαίτηση της Μετάλλαξης Δέλτα πριν εξαπλωθεί σε όλη την χώρα. 

Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι δυσοίωνα με τα κυβερνητικά στελέχη και τους λοιμωξιολόγους να μην κρύβουν την αγωνία τους για τη νέα έξαρση της νόσου, η οποία μέσα σε χρόνο ρεκόρ ξεπέρασε τα 2.500-3.000 κρούσματα. Παρήγορο μέχρι στιγμής είναι πως οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες, όπως οι διασωληνώσεις και οι εισαγωγές, παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγες ημέρες. 

Η μόνη ουσιαστική ασπίδα απέναντι στην Μετάλλαξη Δέλτα είναι η άμεση δημιουργία ενός ισχυρού τείχους ανοσίας με την αύξηση του ποσοστού των πλήρως εμβολιασμένων. Ο κος. Πρωθυπουργός έβαλε τον πήχη στο 70-75% του συνόλου του πληθυσμού, τονίζοντας πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ο στόχος θα πρέπει να έχει επιτευχθεί. 

Μέχρι στιγμής το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει περίπου στο 55%. Πρόκειται για ένα στοίχημα δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν μέρα με την ημέρα τα ραντεβού να αυξάνονται. Στο Μεγ.Μαξίμου θα συνεχίσουν τις εκκλήσεις προς τους πολίτες να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα καθώς δεν επιθυμούν να υπάρξει κανένα πισωγύρισμα το φθινόπωρο λόγω της πανδημίας. 

Οι καταστηματάρχες αλλά και οι εργαζόμενοι στην εστίαση παρά τις αρχικές επιφυλάξεις δείχνουν, μία μέρα πριν από την επαναλειτουργία, να έχουν εξοικειωθεί με την εφαρμογή μέσω της οποίας θα ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού.

Ο αρχικός σχεδιασμός, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, είναι το συγκεκριμένο μέτρο να ισχύσει από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου και η όποια αλλαγή στην συνέχεια θα κριθεί από την επιδημιολογική κατάσταση που θα έχει εκείνη την περίοδο η χώρα. 

Παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία, η κυβέρνηση προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις, ξεμπλόκαρε σημαντικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό, τον ΒΟΑΚ και τον οδικό άξονα Ε65, αναβάθμιση βασικών υποδομών σε μεγάλους και μικρούς Δήμους, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα έρθουν και οι πρώτοι κοινοτικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Ωστόσο σημαντικό στόχο αποτελεί ο τουρισμός καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να αφήσουν πίσω τους την περσινή μέτρια θερινή περίοδο λόγω της πανδημίας. Ο πήχης που έχει τεθεί είναι το φετινό καλοκαίρι να είναι καλύτερο σε σχέση με εκείνο του 2020 με την εικόνα που υπάρχει μέχρι τώρα να είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική. 

Από τις 19 Ιουλίου θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην χώρα μας και οι Βρετανοί τουρίστες μετά το "πράσινο φως" που άναψε η κυβέρνηση της χώρας τους. Οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί ξεπερνούν το 60-70% σε πληρότητα σε ορισμένες περιοχές όπως την Χαλκιδική, την Κρήτη και τα κεντρικά νησιά των Κυκλάδων ξεπερνούν το 85%. 

Ο αριθμός των αφίξεων τόσο στην Αθήνα όσο και στα μικρά και μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια ολοένα και αυξάνονται φτάνοντας το 60-65% των αφίξεων του 2019. Ωστόσο και σε αυτό τον τομέα πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας καθώς μία ενδεχόμενη επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων ή ένα τοπικό lockdown μπορεί να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα... 

Το ερώτημα είναι απλό και έχει ανθρώπινο αλλά και οικονομικό χαρακτήρα. Θέλουμε να ζήσουμε το υπόλοιπο Ελληνικό Καλοκαίρι του 2021 όπως πρέπει και μας αξίζει; Θέλουμε να κάνουμε Γιορτές των Δεκέμβρη κανονικά και όμορφα; Στο χέρι μας είναι όλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.