Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Αναφορά Γ. Φραγγίδη για το «Στεγαστικό Ενόπλων Δυνάμεων»


Αναφορά του Βουλευτή Γ. Φραγγίδη προς Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο για το «Στεγαστικό Ενόπλων Δυνάμεων»

Κύριοι Υπουργοί,
Σας καταθέτουμε επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς που αναφέρεται στο ζήτημα της μετακίνησης των στελεχών της φρουράς Κιλκίς και Πολυκάστρου στις Φρουρές Ρεθύμνου και Ηρακλείου, και του προβλήματος της αδυναμίας εξεύρεσης κατοικιών χαμηλού κόστους ενοικίασης, αφού πρόκειται για κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές που το ύψος των ενοικίων είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Για το λόγο ότι τα στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων πρέπει να είναι προσηλωμέ να και απερίσπαστα στην εκπλήρωση των πατριωτικών και επαγγελματικών τους καθηκόντων, απαιτείται η άμεση ρύθμιση από την Πολιτεία της θέσπισης ειδικής επιδότησης ενοικίου στο στρατιωτικό προσωπικό ή της εφαρμογής ενός μέτρου για τη μίσθωση ακινήτων με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΓΕΣ για την κάλυψη των αναγκών των παραπάνω στελεχών που μετακινούνται στις προαναφερθείσες Φρουρές.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Η επιστολή της 
 Ε.Σ.ΠΕ.Ε Κιλκίς

1. Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε Κιλκίς, ως νόμιμος θεσμικός εκπρόσωπος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, επιθυμεί με το παρόν έγγραφο να αναδείξει την δυσάρεστη θέση στην οποία έχουν περιέλθει στελέχη της Φρουράς Κιλκίς και Πολυκάστρου, στα οποία έχει κοινοποιηθεί η μετάθεση τους στην Φρουρά Ρεθύμνου και Ηρακλείου, όσον αφορά την εξεύρεση οικίας, καθώς το κόστος ενοικίασης είναι ιδιαίτερα υψηλό, εξαιτίας τις μεγάλης τουριστικής κίνησης και των πανεπιστημιακών σχολών.

2. Συγκεκριμένα, για την ενοικίαση πληθώρας διαμερισμάτων, ζητούνται ενοίκια που κυμαίνονται στο 40 έως 60% του μέσου μισθού των συναδέλφων, καθιστώντας αδύνατη την ενοικίαση τους, συχνά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα κριτήριο διαμόρφωσης των τιμών, όπως π.χ παλαιότητα, περιοχή, όροφος, κατάσταση ακινήτου και η τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες ή τις προσδοκίες του ιδιοκτήτη και την προσωπική του αντίληψη. 

Με δεδομένο ότι μεγάλη μερίδα των οικογενειών των συναδέλφων έχουν μόνο ένα μέλος να εργάζεται, η εύρεση αξιοπρεπούς και ποιοτικά αναβαθμισμένης στέγης σε λογική τιμή καθίσταται αδύνατη, στρέφοντας τους σε ενοικίαση μικρότερων χώρων, (λιγότερων δηλαδή τετραγωνικών), από τις ανάγκες τις οικογένειας τους ή υμιυπόγειων ή παλαιών σπιτιών, συνήθως σε αποκεντρωμένες και περιφερειακές περιοχές, μη παρέχοντας αξιοπρεπείς, άνετες και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των συναδέλφων και των οικογενειών τους. 

Επιπλέον, ο μικρός αριθμός στρατιωτικών οικημάτων, [δεκατρία (13) στην Φρουρά Χανίων και δεκαοκτώ (18) στην Φρουρά Ρεθύμνου], κρίνεται ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού, με συνέπεια η διαμονή σε μία αξιοπρεπή και με χαμηλό αντίτιμο στέγαση, να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

3. Η παραμετροποίηση των κριτηρίων μεταθέσεων των στελεχών του Στρατού Ξηράς έχει ως συντελεστές βαρύτητας κατά σειρά τα υπηρεσιακά, τα κοινωνικά, τα αντικειμενικά και τα ειδικά κριτήρια επιλογής. Εφόσον το στρατιωτικό προσωπικό μετατίθεται με κύριο και πρωτεύων συντελεστή βαρύτητας τις υπηρεσιακές ανάγκες και κατ΄ επέκταση της διατήρησης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, η Υπηρεσία οφείλει να μεριμνά για την αξιοπρεπή του διαβίωση.

Στις ανωτέρω φρουρές, τα υψηλά ενοίκια τα οποία η πλειοψηφία των στελεχών αδυνατεί να καλύψει, σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό Στρατιωτικών Οικημάτων, καθιστούν αδύνατη την αξιοπρεπή διαβίωση στα στελέχη και στις οικογένειες τους.

4. Το προσωπικό αποτελεί το βασικό πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Η διαρκής μέριμνα υπέρ αυτού και των οικογενειών του, όπως η εξασφάλιση αξιοπρεπής διαβίωσης, συμβάλει αποτελεσματικά στην ηθική ικανοποίηση του και συνακόλουθα δημιουργεί προστιθέμενη αξία για την υπηρεσία μέσω της διατήρησης υψηλού ηθικού, που αντανακλά στην ποιοτική αναβάθμιση του παραγόμενου έργου και κατά συνέπεια στην εκτέλεση της αποστολής του.

5. Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Κιλκίς, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξασφάλιση στέγης είναι πρώτιστη και βασική ανάγκη για όλους τους ανθρώπους, καθώς έρχεται αμέσως μετά την εξασφάλιση τροφής, νερού και ένδυσης, προτείνει στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για την άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος και την εξασφάλιση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών και των οικογενειών τους, την θέσπιση ειδικής επιδότησης ενοικίου στο στρατιωτικό προσωπικό που μετατίθεται στις ανωτέρω Φρουρές και σε περίπτωση που η ανωτέρω ευεργετική διάταξη δεν καθίσταται άμεσα υλοποιήσιμη, την εφαρμογή ενός ισοδύναμου μέτρου μίσθωσης αριθμού ακινήτων, με επιβάρυνση του λειτουργικού προϋπολογισμού του ΓΕΣ, προς κάλυψη άμεσων αναγκών στέγασης των στελεχών και των οικογενειών τους, καθώς και την οικοδόμηση νέων στρατιωτικών οικημάτων σε συνδυασμό με την δρομολόγηση δράσεων συντήρησης και επισκευής των υπαρχόντων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες αξιοπρεπούς στέγασης και διαβίωσης του προσωπικού και των οικογενειών τους.

6. Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Κιλκίς ως νόμιμος θεσμικός εκπρόσωπος του στρατιωτικού προσωπικού της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, τηρώντας το ρόλο της ως Πρωτοβάθμιο Όργανο Εκπροσώπησης και σεβόμενη την ανιδιοτελή προσφορά των στελεχών προς την πατρίδα και την τοπική κοινωνία, θα συνεχίσει να αναδεικνύει όλα τα θέματα που απασχολούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας ως γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας των στελεχών και των οικογενειών τους, προσμένοντας από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία την ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων του προσωπικού και την αποκατάσταση των αδικιών, σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης και ικανοποιώντας το αίσθημα δικαίου, με σκοπό τα στελέχη να μπορούν να επιτελούν απερίσπαστα και στο ακέραιο την αποστολή τους προς την Πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.