Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Οι τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Παιονίας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο


Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Παιονίας
“Για τις μελέτες έργων που κατατέθηκαν ως προτάσεις ένταξης σε προγράμματα χρηματοδότησης.”
Γενική εκτίμηση μας είναι ότι τα έργα αυτά έρχονται να υπηρετήσουν πρωτίστως τις ανάγκες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, μέσα από την υιοθέτηση ενός σχεδίου μεγαλύτερης κρατικής παρέμβασης για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Πρόκειται για έργα που καθυστέρησαν εδώ και δεκαετίες να εκτελεστούν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και έρχονται τώρα να υλοποιηθούν για να πάρει «μπρος» η καπιταλιστική οικονομία, με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων, των κατασκευαστικών εταιρειών και όχι των κοινωνικών αναγκών. Παράλληλα προσπαθούν να αμβλύνουν τη συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια πλασάροντας το αφήγημα ότι κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση υπηρετούν το λαό ενώ, τέλος, έρχονται να μειώσουν τις μεγάλες δαπάνες που προκαλεί η συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών.

Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογούμε τα έργα που προτάθηκαν από τη διοίκηση του Δήμου, τα οποία ενώ τα έχει ανάγκη ο τόπος εντούτοις δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε, εν έτει 2021, επειδή θα μας αντικαταστήσουν τα δίκτυα ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες, θα μας κατασκευάσουν βιολογικούς καθαρισμούς ή θα μας κατασκευάσουν ένα σχολείο μετά από 20 χρόνια και αυτό Νηπιαγωγείο ή θα ελέγξουν με καθυστέρηση δεκαετιών την αντισεισμική επάρκεια των δημοτικών κτιρίων.

Τα έργα αυτά απέχουν από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και αν πραγματικά οι κυβερνήσεις και οι τοπικές διοικήσεις νοιάζονταν για αυτές, δεν θα συμβιβάζονταν με τις πενιχρές έως μηδαμινές χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για έργα που ωφελούν το λαό, όπως στον τομέα της πολιτικής προστασίας, της σχολικής στέγης, της πρόνοιας, του αθλητισμού και πολιτισμού. Έτσι συμβάλλουν στο να εξοικονομούνται χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για να διοχετευτούν ως επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφαλαίου και να έρθει έτσι η πολυπόθητη καπιταλιστική ανάπτυξη, τις αρνητικές συνέπειες της οποίας ο λαός του Κιλκίς τις ζει στο πετσί του όλα αυτά τα χρόνια.

Απόδειξη για όλα τα παραπάνω και ενδεικτική του ρόλου τους και ποιους υπηρετούν, είναι η άρνηση της Διοίκησης να τοποθετηθεί επί του του αντεργατικό νομοσχεδίου-τερατούργημα της κυβέρνησης που μαζί με την κατάργηση του 8ωρου, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, προσπαθούν να χτυπήσουν το δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης και οργάνωσης, την απεργία και την δράση των σωματείων μας, μέτρα που θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων της περιοχής και των οικογενειών τους.

“Για την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύνδεση των Δημοτικών κτιρίων στο φυσικό αέριο ιδιωτικής εταιρείας.”

Εκφράσαμε τη γενική μας θέση μας ότι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού της περιοχής βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της "απελευθέρωσης" - ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας που στήριξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ), η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και δήμαρχοι της περιοχής.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στο έργο αποκαλύπτει ακόμα μια φορά πως όταν η ενεργειακή πολιτική και η ανάπτυξη των αντίστοιχων υποδομών σχεδιάζονται με αποκλειστικό κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλίων στο χώρο της Ενέργειας και τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, οδηγούμαστε σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων αυτών αλλά και σε αδιέξοδα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος αγοράς ενέργειας, μιας και κυριαρχούν οι χαμηλοί μισθοί, τα χαμηλά εισοδήματα, η υπέρογκη φορολογία.

Το δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή και η σύνδεση των δημοτικών κτιρίων με αυτό αποτελεί έργο υποδομής κρίσιμο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και για αυτό το λόγο υπερψηφίσαμε τη σύνδεση των δημοτικών κτιρίων με αυτό.

Τονίσαμε ότι για άλλη μια φορά έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη για μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, έτσι ώστε να απεμπλακούμε από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επιχειρηματικές κόντρες που μπαίνουν εμπόδιο στην κοινωνική πρόοδο, για να υπάρξει κεντρικός επιστημονικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα αξιοποιεί όλες τις εγχώριες πηγές και μορφές Ενέργειας και θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με εξασφαλισμένο μειωμένο κόστος εγκατάστασης και τελών σύνδεσης, με μειωμένο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

“Για την ονομασία του ακινήτου «Αναψυκτήριο- Κολυμβητήριο Ευρωπού» σε «ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΤΣΟΥ» προς τιμή του αποβιώσαντος πρώην Δημάρχου Ευρωπού”

Καταθέσαμε την εκτίμηση μας ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί ένας άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο καθημερινός αγώνας του οργανωμένου λαού μας να διεκδικήσει από τους κρατικούς και διακρατικούς φορείς και οργανισμούς τα απαιτούμενα έργα, υπηρεσίες και υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος και τις δικαιούται, χωρίς αυταπάτες για το ρόλο του κράτους και των διακρατικών ενώσεων στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Με τη στάση μας θελήσαμε να τιμήσουμε τον αγωνιστή Γίτσο και όχι τον ευρωπαϊστή, όπως θέλησε να παρουσιάσει η διοίκηση του Δήμου μιας και από τον “ευρωμονόδρομο” μεγάλοι κερδισμένοι αποδείχτηκαν τα μονοπώλια και όχι οι λαοί της Ευρώπης. Μάλιστα για το εάν θα δινόταν το όνομα του κ. Γίτσου στο κολυμβητήριο ή στο γήπεδο του Ευρωπού κρίναμε ότι δεν αποτελεί μείζον ζήτημα. Η πρόταση που κατατέθηκε αξιολόγησε την προσφορά του κ. Γίτσου με κριτήριο την προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το γεγονός αυτό κρίναμε ότι δεν υποτιμά την προσφορά του στον αθλητισμό, την οποία αν το Τοπικό Συμβούλιο επιθυμεί να αναγνωριστεί, μπορεί κάλλιστα να εισηγηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που δεν είναι αναγκαίο να έρθει σε αντιπαραβολή με την πρόταση αναγνώρισης της προσφοράς του κ. Γίτσου στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο συγκεκριμένο θέμα πήραμε θέση με κριτήριο την αυτοδιοικητική προσφορά του κ. Γίτσου και όχι με κριτήριο το αν προσέφερε περισσότερα στον αθλητισμό ή στην αυτοδιοίκηση

Για το αίτημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για παραχώρηση εκτάσεων χώρου αεροδρομίου Νέας Καβάλας στον Δήμο Παιονίας για την δημιουργία Ψυχαγωγικού θεματικού πάρκου Αεραθλητισμού Παιονίας.

Εκτιμήσαμε ότι το θέμα αυτό σχετίζεται με τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος που έχει προκύψει στην περιοχή με τη λειτουργία Δομής Φιλοξενίας και Προσωρινής Υποδοχής στη Νέα Καβάλα. Προφανώς η δημοτική αρχή θέλει να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει στο λαό της περιοχής η διαχείριση του ζητήματος, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , προτείνοντας την επαναλειτουργία του αεροδρομίου εκτιμώντας ότι έτσι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις κλεισίματος της Δομής.

Αρνούμαστε να μπούμε στη διαχειριστική λογική του “μικρότερου κακού” και στην προσπάθεια να καλλιεργηθούν αυταπάτες στο λαό της Παιονίας για δήθεν “έξυπνες” και “εύκολες” λύσεις στο ζήτημα. Καταθέσαμε για άλλη μια φορά τις προτάσεις μας για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος όπως:

-- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.
-- Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

-- Διευκόλυνση όλων των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών για μετάβαση στις χώρες προορισμού τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.

-- Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό.

-- Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.

--Να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής και εξατομικευμένης στήριξης και ένταξης στην κοινωνία των προσφύγων.

--Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες πράξεις και συμπεριφορές, που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα και επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της πάλης του ελληνικού λαού αναπαράγοντας ότι για όλα τα προβλήματα του λαού φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Ψηφίσαμε υπέρ του αιτήματος παραχώρησης της έκτασης με κριτήριο την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής στην αναψυχή, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό με ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα εκμετάλλευσης των αναγκών τους. Τονίσαμε ιδιαίτερα ότι σε περίπτωση κλεισίματος της δομής η μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να γίνει με ευθύνη του κράτους σε χώρους που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, που θα υπηρετούν τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των ανθρώπων, θυμάτων του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.