Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW Φαίδωνας Κοτσαμπόπουλος μιλά στη Γνώμη στον Χαράλαμπο Καραγεωργίου.


Συνέντευξη από τον Πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW κ. Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλο στον Χαράλαμπο Καραγεωργίου.
Αρχικά πριν προχωρήσουμε στα επιμέρους θέματα θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για σάς.
Γεννήθηκα και πέρασα τα σχολικά μου χρόνια στο Κάϊρο της Αιγύπτου. Η καταγωγή των γονιών μου είναι από Κωνσταντινούπολη και Καισάρεια με στοιχεία από Χίο και Σάμο. Αποφοίτησα από την Γερμανική Ευαγγελική Σχολή Καΐρου και την εκεί ελληνική Αμπέτειο Σχολή. 

Μετά από ένα εξάμηνο σπουδών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Καΐρου πήγα Γερμανία όπου εκεί συνέχισα τις σπουδές της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ. Ακολούθως ειδικεύομαι στην ακτινολογία, πυρηνική ιατρική και ακτινοθεραπεία και μπαίνω πλέον στην ενεργό επαγγελματική ζωή το 1993 σαν ελευθεροεπαγγελματίας ιατρός στην Κολωνία. 

Εκεί μαζί με άλλους έξι συναδέλφους έχουμε ιδρύσει διαγνωστικό κέντρο το οποίο εξυπηρετεί όλους τους ασφαλισμένους καθώς και τους ασθενείς του Ευαγγελικού Νοσοκομείου στην Κολωνία-Καλκ, το οποίο είναι συμβεβλημένο με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και εδώ και αρκετά χρόνια είναι αναγνωρισμένο ογκολογικό κέντρο για τον καρκίνο του εντέρου και των πνευμόνων από την Γερμανική Αντικαρκινική Εταιρεία. 

Όσον αφορά τα κοινά είμαι μέλος πολλών συλλόγων είτε ομογενειακών είτε ελληνογερμανικών με βασική δραστηριότητα από το 1993 σαν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και νυν Πρόεδρος του παγγερμανικού Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW. Πολιτικά ανήκω από το 1978 στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU κι από το 1981 στην Νέα Δημοκρατία.



Σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Γερμανία και την Ελλάδα βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση. Θεωρείτε ότι υπήρξε επαρκής διαχείριση και στις δύο χώρες;

Γεγονός είναι ότι ο Κορονοϊός μας βρήκε στον ύπνο. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ή να το αγνοούμε. Όλα τα κράτη ήταν απροετοίμαστα. Έχουμε σήμερα την πολυτέλεια να βλέπουμε πίσω μας για το τί έγινε. Και πραγματικά έγιναν θαύματα. Ποιός πίστευε το 2019 ότι σήμερα θα έχουμε πετύχει τέτοιο ποσοστό εμβολιασμένων. 

Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές που σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός έχει εμβολιασθεί, πράγμα που θα βοηθήσει αποφασιστικά τον τουρισμό. Στην Γερμανία των 80 εκατομμυρίων αυτό δεν είναι τόσο γρήγορα εφικτό αλλά ήδη βλέπουμε κάμψη των περιστατικών που οφείλεται βασικά στους εμβολιασμούς. Άρα ναι, είχαμε κάποια αργοπορία, δυσλειτουργία, ελλιπή συντονισμό, αλλά τώρα έχουμε μπει σ έναν δρόμο καλό και ελπιδοφόρο. 

Θρηνήσαμε σίγουρα πολλά άτομα, αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε ότι ο αριθμός των θανάτων παρόλα αυτά δημογραφικά δεν αυξήθηκε. Διότι φορώντας π.χ. την μάσκα παρατηρούμε σημαντική μείωση θανάτων από άλλες ασθένειες, όπως γρίπη, πνευμονία, κλπ.

Είστε ενεργό μέλος της Ομογένειας στην Γερμανία. Ένα ζήτημα που υπάρχει επί χρόνια είναι το θέμα της ψήφου των Αποδήμων. Θεωρείτε ότι οι ενέργειες που έγιναν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από την Κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αρκετές; Αν όχι, τί άλλο πρέπει να συμβεί;

Μου ανοίγετε ένα θέμα για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι και έχουν γίνει μεγάλοι αγώνες με απογοητευτικό αποτέλεσμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συνταγματική επιταγή που προβλέπει ότι νόμος που ορίζει τα σχετικά με αυτό το θέμα πρέπει να ψηφίζεται με τα δύο τρίτα των βουλευτών. 

Αυτό έγινε στην συνταγματική αναθεώρηση του 2001 με τότε εισηγητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ ενώ το προηγούμενο σύνταγμα (που είχε περάσει επί κυβερνήσεως ΝΔ) δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο. Οι ομογενειακές οργανώσεις φώναζαν πριν από το 2001, ψηφίστε νόμο, αλλά κανείς δεν τολμούσε. Τελικά απεδείχθει περίτρανα ότι το εμπόδιο των δύο τρίτων οδήγησε σε ένα ελεεινό παζάρι εις βάρος του μεγάλου κορμού των Ελλήνων της Διασποράς. 

Για να κερδηθούν οι ψήφοι των Αριστερών και των Κομμουνιστών στην σημερινή Βουλή θυσιάστηκε το 75% και πλέον των ομογενών και φτιάχτηκε ένας ρατσιστικός και διχαστικός νόμος ντροπή για την Βουλή των «Ελλήνων». Διότι με τον υπάρχοντα νόμο μόνον ένα πολύ μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων θα μπορεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, όσοι εγγραφούν θα έχουν και πάλι να διανύσουν εκατοντάδες έως χιλιάδες χιλιόμετρα (σε Αμερική, Καναδά, Αφρική, κλπ.) για να ψηφίσουν και τέλος όσοι επιχειρήσουν να εγγραφούν και κατά την διάρκεια της εγγραφής δεν το πετύχουν κινδυνεύουν να σβηστούν από τους υπάρχοντες εκλογικούς καταλόγους. 

Καταλαβαίνετε, ελπίζω, το μέγεθος της αποτυχίας του νόμου και ας προσπαθούν κυβερνητικά στελέχη – μεταξύ των οποίων και νομικοί – με πολιτικάντικα επιχειρήματα και ψέματα να μας πείσουν ότι αυτό ήταν επιτυχία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε στην ομογένεια των ΗΠΑ να φέρει σχετικό νόμο στην Βουλή. Αυτό το τήρησε. Αλλά δεν μπορώ και δεν θέλω να φαντασθώ ότι είχε στον νου του αυτόν τον απαξιωτικό νόμο που αναγκάσθηκε να υπερασπισθεί στην Βουλή για να μην εξευτελιστεί. Άς όψονται οι συνεργάτες του εκείνοι που είχαν την ευθύνη.

Για τους ομογενείς, ενεργούς Έλληνες πολίτες ανά τον κόσμο, μία μόνον είναι πλέον η λύση που αρμόζει σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος μετά τις τόσες εξαγγελίες για ψηφιοποίηση και τα καθέκαστα: Ψήφιση νόμου με απλή πλειοψηφία για την δημιουργία Κεντρικού Εκλογικού Καταλόγου όπου θα εγγράφονται όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι δηλωμένοι είτε σε Δήμο της χώρας είτε σε Ελληνική προξενική αρχή και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψήφου. 

Το θεωρούμε κοροϊδία να επαίρεται η κυβέρνηση ότι προσέλαβε σύμβουλό της για θέματα ψηφιοποίησης τον πρώην Πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χένρικ Ιλβές, που κατάφερε να μετατρέψει την χώρα του ως την πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο και όπου το 50% των πολιτών ψηφίζουν εδώ και χρόνια on-line, και να μην έχει την τόλμη να προτείνει κάτι τέτοιο και για τις εκλογικές διαδικασίες στην πατρίδα μας.



Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικές. Βλέπουμε δράσεις που ενδυναμώνουν ακόμα περισσότερο την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Μία τέτοια είναι η δημιουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Ποιοί είναι οι στόχοι αυτού του οργανισμού και ποιος ο ρόλος του Συνδέσμου που προεδρεύετε σε αυτό το εγχείρημα;

Γνωρίζετε σίγουρα ότι η Γερμανία και η Ιταλία είναι εδώ και χρόνια είτε ο πρώτος είτε ο δεύτερος στην σειρά των οικονομικών και εμπορικών εταίρων της Ελλάδος. Μεγάλος αριθμός γερμανικών εταιρειών δραστηριοποιείται στην Ελλάδα προσφέροντας θέσεις εργασίας και συμμετέχοντας στην ευημερία του τόπου. Αυτό το απέδειξε και τα τελευταία χρόνια με σημαντικές επενδύσεις στον τουρισμό, στις τηλεπικοινωνίες και στην ενέργεια π.χ. 

Από την άλλη μεριά ο Ελληνισμός των 475.000 της Γερμανίας, του μεγαλύτερου συμπαγούς ελληνικού πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί πάνω από 30.000 μεγαλύτερες ή μικρότερες επιχειρήσεις, απασχολεί πάνω από 130.000 άτομα και δημιουργεί έναν ετήσιο τζίρο της τάξεως των 15 δις Ευρώ. Κι αυτός συμβάλλει άρα έτσι στην ευημερία της χώρας. 

Πιστεύουμε ότι όσον αφορά τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια αυτά να αυξηθούν. Εργαζόμαστε γιαυτό ελπίζοντας πάντοτε σε μία έξυπνη, μακροπρόθεσμη, υπεύθυνη και φιλική ελληνική οικονομική πολιτική και διπλωματία.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να υπενθυμίσω στους αναγνώστες σας ότι το 2010 με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας και στήριξης της Ελλάδος σε συγκεκριμένους τομείς. 

Η κυβέρνηση δε που προέκυψε από τις εκλογές του 2013 προέβλεψε στο πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού την δημιουργία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με αναφορά απευθείας στην Καγκελαρία. Σκοπός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι η ανάπτυξη σχέσεων και αδελφοποιήσεων μεταξύ οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να ενισχυθεί η ελληνική περιφέρεια, να στηριχθούν οι ελληνικοί ΟΤΑ στην άντληση περισσοτέρων κονδυλίων της Ε.Ε. και η πρόσβασή τους σε βέλτιστες πρακτικές, γερμανικοί δήμοι δηλ. συμβουλεύουν ανάλογους ελληνικούς σε τομείς π.χ. διαχείρισης αποβλήτων, οργάνωσης υποδομών, εξοικονόμησης ενέργειας, κλπ. χωρίς επί πλέον κόστος. 

Μία μοναδική πρωτοβουλία στα ευρωπαϊκά δεδομένα που κατά την άποψή μου πρέπει όλοι να εκμεταλλευθούν εντασσόμενοι σε αυτήν την πρωτοβουλία και η οποία διατηρεί ήδη δύο γραφεία, ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα (www.grde.eu ).

Όσον αφορά τώρα το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, θέλω πρωτίστως να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να πληροφορήσω τους αναγνώστες σας γι’αυτό. Η Γερμανία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο αποφάσισε να ιδρύσει διμερή ιδρύματα νεολαίας βασικά με τις χώρες που είχε εχθρικές σχέσεις πρωτύτερα. Έτσι ιδρύθηκαν το Γαλλογερμανικό και το Πολωνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας με μεγάλη επιτυχία στην λειτουργία τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 

Η Γερμανική κυβέρνηση το 2013 μαζί με την παραπάνω αναφερθείσα Ελληνογερμανική Συνέλευση αποφάσισε συγχρόνως και την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (ΕΓΙΝ)με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση στενότερων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των νεολαίων των δύο χωρών. 

Μετά από αρκετούς αγώνες και αρκετή αργοπορία εφόσον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έβλεπε με καλό μάτι αυτήν την πρωτοβουλία, ευτυχώς το Υπουργείο Παιδείας υπό την ηγεσία της Νίκης Κεραμέως πίστεψε στην προσπάθεια αυτή και τελικά ιδρύθηκε με καθεστώς διεθνούς οργανισμού, θα χρηματοδοτείται δηλ. από τα συμβαλλόμενα κράτη χωρίς να μπορούν να επηρεάζουν την λειτουργία του οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Ο Ελληνογερμανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος πέτυχε από τα πρώτα βήματα του ιδρύματος να παίξει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία συναντήσεων σπουδαστών και νέων επαγγελματιών ώστε να γνωρίσουν αυτοί την αγορά εργασίας της εκάστοτε χώρας. 

Αυτό θέλουμε να το συνεχίσουμε και να το αναπτύξουμε μέσω ανταλλαγών στους τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης όπως και του επαγγελματικού προσανατολισμού και της μεσολάβησης για θέσεις πρακτικής εξάσκησης σε ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις. Πάντως καλό θα είναι όσοι φορείς όπως σχολεία, σύλλογοι, οργανώσεις νέων (Πρόσκοποι, εθελοντές, κλπ.) κλπ. Ενδιαφέρονται, να επικοινωνήσουν με το γραφείο του ΕΓΙΝ στην Θεσσαλονίκη (egin@mailbox.org).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να ανατρέξει και στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: https://agorayouth.com/2021/04/29/faq-%f0%9f%87%ac%f0%9f%87%b7/

Ως ένας άνθρωπος που ασχολείται με τον τομέα της Υγείας, αλλά και φυσικά ως πολίτης σας επηρέασε έντονα η κατάσταση των lockdown;

Επαγγελματικά όχι, διότι σαν γιατρός είχα την πολυτέλεια να συνεχίσω να πηγαίνω στο ιατρείο και να έχω καθημερινές επαφές με ασθενείς και συναδέλφους στο διαγνωστικό κέντρο και στο νοσοκομείο όπως σας ανέφερα παραπάνω. Κοινωνικά ναι. Με επηρέασε έντονα η έλλειψη συναναστροφής με φίλους και συγγενείς ειδικά τις μέρες των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. 

Εκείνο δε που με επηρέασε συναισθηματικά ακόμη περισσότερο είναι η επιρροή του lockdown στην συμπεριφορά των παιδιών και των νέων τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με μεγαλύτερους. Ελπίζω και εύχομαι αυτή η κατάσταση να μην έχει αρνητικές ή βλαπτικές επιπτώσεις στην κοινωνικότητά τους ή στην ψυχολογία τους. To ίδιο ισχύει βέβαια και για τους ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη την άμεση επαφή με τους οικείους τους και κινδυνεύουν να μαραζώσουν στην απομόνωση.

Είστε αισιόδοξος; Μία σκέψη σας για την επόμενη μέρα.

Σαν γιατρός να υπογραμμίσω ότι όπως η θετικότητα έτσι και η αισιοδοξία συνδέεται με την καλή σωματική και ψυχική υγεία. Βιώνοντας θετικά συναισθήματα, ζούμε πιο έντονα, αρρωσταίνουμε με λιγότερα συμπτώματα και αναρρώνουμε πιο γρήγορα. Η αισιοδοξία διώχνει την απάθεια, την απελπισία, την κατάθλιψη. 

Σαν Χριστιανός πιστεύω ότι την αισιοδοξία την αποτελούν η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Σαν επαγγελματίας γνωρίζω ότι αισιόδοξος είναι ο άνθρωπος που εργάζεται έχοντας πίστη κι ελπίδα. Άρα εύχομαι η επόμενη μέρα σύντομα να μας απελευθερώσει από τον ιό, η πολιτική να λάβει τα μηνύματα που μας εδίδαξε η πανδημία και να αναλάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε οι άνθρωποι να επιστρέψουν γρήγορα στις εργασίες τους, τα παιδιά στα σχολεία τους και οι νέοι στις σπουδές τους. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. 

200 χρόνια μετά την Παλιγγενεσία ας αναλογισθούμε από πού ξεκίνησαν οι αγωνιστές τότε, πόσες τρικυμίες πέρασαν τόσες και τόσες γενεές και που βρισκόμαστε σήμερα. Μία Ελλάδα δημοκρατική, ειρηνική, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας λοιπόν μέσα κι έξω από την ελλαδική επικράτεια και να είστε σίγουρος ότι το μέλλον της Ελλάδος θα είναι λαμπρό.

* Ο Φαίδων Γ. Κοτσαμπόπουλος είναι ελευθεροεπαγγελματίας ιατρός ακτινολόγος στην Κολωνία της Γερμανίας, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW και Μέλος της Εποπτικής Επιτροπής του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Είναι κάτοχος του Μεταλλίου Ενσωμάτωσης της Κυβέρνησης της Γερμανίας και έχει παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Γερμανίας με τον Σταυρό του Τάγματος Τιμής της Ομοσπονδιακής Γερμανίας για την προσφορά του στην προώθηση της ενσωμάτωσης των νέων και την ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας. Διατηρεί στενές σχέσεις με το Κιλκίς απ όπου κατάγεται η σύζυγός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.