Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Γνωρίζετε πότε εμφανίστηκε το «παπάκι»;


Του Νικηφόρου Χριστοφορίδη
Γνωρίζετε πότε εμφανίστηκε το «παπάκι»;
Δηλαδή το γνωστό σύμβολο @ που χρησιμοποιούμε στις διευθύνσεις των e-mails;
Από την έως τώρα έρευνα, η πρώτη εμφάνισή του είναι σε μια βουλγαρική μετάφραση ενός ελληνικού χρονικού που γράφτηκε από τον λόγιο Κωνσταντίνο Μανάση το 1345 όπου το σύμβολο @ υπάρχει στη θέση του κεφαλαίου γράμματος άλφα «Α» στη λέξη Αμήν.

Επόμενη τεκμηριωμένη εμφάνιση του @ έχουμε στις 04.05.1536, σε μια επιστολή του Francesco Lapi, ενός εμπόρου από την Φλωρεντία, ο οποίος χρησιμοποιούσε @ για να υποδηλώσει μονάδες κρασιού, οι οποίες μεταφέρονταν μέσα σε αμφορείς.

Αργότερα, το 1971, ο Ray Tomlinson, δημιουργός του πρώτου συστήματος e-mail, είδε στο πληκτρολόγιο του τηλετύπου Model 33, το @ και σκέφθηκε ότι αυτό ήταν ένα σύμβολο το οποίο δεν είχε χρησιμοποιηθεί πολύ, όποτε και το επέλεξε για να ξεχωρίζει το όνομα του χρήστη από το όνομα του υπολογιστή και εν τέλει να σχηματιστεί μια μοναδική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επίσης ,σε πολλές χώρες το συναντάμε με τα εξής ονόματα: Ολλανδία: apenstaartje=ουρά μαϊμούς, Δανία: snabel=προβοσκίδα, Φιλανδία: kissanhnta=ουρά γάτας, Νορβηγία: grisehale=ουρά γουρουνιού, Γερμανία: klammeraffe= μαϊμού αράχνη, Ουγγαρία: kukac=σκουλήκι, Κορέα: dalphaengi=σαλιγκάρι, Ρωσσία: sobachka=σκυλάκι, Γαλλία: arobase= πιθανότατα από την ισπανική μονάδα μέτρησης όγκου κρασιού που λεγόταν arroba.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.