Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Desktop ή Laptop;


Του Νικηφόρου Χριστοφορίδη
Το ερώτημα αυτό έχει απασχολήσει (και απασχολεί) πάρα πολλούς ανθρώπους όταν πρόκειται να αγοράσουν έναν Η/Υ. Σε αυτό το ερώτημα βέβαια υπάρχουν αρκετοί παράμετροι τους οποίους θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.


Όπως ήδη γνωρίζουμε υπάρχουν 2 δημοφιλείς κατηγορίες Η/Υ , οι υπολογιστές Desktop (η αλλιώς σταθεροί Η/Υ) και τα Laptop/Notebook/MacBook οι οποίοι είναι φορητοί. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα είναι αρκετά και στις 2 περιπτώσεις. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, όταν απαντάει στην ερώτηση «Τι θα θέλατε να κάνετε με τον νέο σας Η/Υ;» απαντάει «Λίγο από όλα», μια ασαφή απάντηση, η οποία οδηγεί σχεδόν πάντα στην αγορά ενός λάθος Η/Υ και φυσικά στην απώλεια χρηματικού εισοδήματος. 

Ένας Η/Υ, ο οποίος προορίζεται για το σπίτι, ένας οικιακός δηλαδή Η/Υ ο οποίος θα προσφέρει εργασία και διασκέδαση σε ολόκληρη την οικογένεια πρέπει να ανήκει στην οικογένεια των σταθερών(Desktop) H/Y. Μπορεί αυτό να ακούγεται απόλυτο, αλλά ένας σταθερός υπολογιστής προσφέρει συγκριτικά πολλά πλεονεκτήματα τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει ολόκληρη η οικογένεια.

Κατά την αγορά ενός σταθερού Η/Υ (Desktop), μπορούμε να ορίσουμε πολλούς παράγοντες, από το μέγεθός και τύπο του «κουτιού»(Case) και της Οθόνης μέχρι το τί ακριβώς θα θέλαμε να περιλαμβάνει μέσα του ως Hardware. To μέγεθος μέχρι πριν μερικά έτη αποτελούσε τροχοπέδη λόγω του περιορισμένου χώρου που υπάρχει στα διαμερίσματα, αλλά πλέον μπορείτε να επιλέξετε το μέγεθος του «κουτιού» καθώς και της οθόνης ώστε να μην ξεπερνά το μέγεθος ενός Laptop!

Επίσης στον σταθερό Η/Υ μπορείτε να αναβαθμίσετε τα πάντα ή να τα αντικαταστήσετε σε περίπτωση βλάβης με μικρό κόστος, κάτι που δεν ισχύει στους φορητούς Η/Υ. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι αν επιθυμείτε να ασχοληθείτε με το gaming (μοντέρνα απαιτητικά παιχνίδια) η με απαιτητικές εφαρμογές όπως το Photoshop, Premier η AutoCAD και δεν θέλετε να δαπανήσετε έναν πακτωλό χρημάτων για αγορά ειδικού φορητού Η/Υ, θα πρέπει να σκεφτείτε την αγορά ενός σταθερού.

Αν συνυπολογίσετε το γεγονός ότι μπορείτε να επιλέξετε τα πάντα από την αρχή και να προσθέσετε/αφαιρέσετε οτιδήποτε επιθυμείτε, όποτε το επιθυμείτε, η επιλογή αυτή είναι εξαιρετική ως ο (μοναδικός ή όχι) οικιακός Η/Υ.

Ο λόγος για τον οποίο τα Laptop/Notebook/MacBook προτιμήθηκαν και ακόμη προτιμούνται από πολλούς συμπολίτες μας, είναι το μέγεθος και η φορητότητά τους. Η φορητότητα είναι πολύ χρήσιμη σε περίπτωση που ο Η/Υ πρέπει να μετακινείτε από το σπίτι στην εργασία η την σχολή η οπουδήποτε αλλού. 

Επίσης οι φορητοί Η/Υ ακολουθούν την λογική του «All Inclusive», δηλαδή έχουν ενσωματωμένα τα πάντα – οθόνη, ηχεία, μικρόφωνο, κάμερα, πληκτρολόγιο, ποντίκι(touchpad) και άλλα πολλά. 

Ο συνδυασμός των ανωτέρω χαρακτηριστικών μαζί με το γεγονός ότι υπάρχει μπαταρία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ρεύματος όταν δεν υπάρχει φορτιστής, καθιστά τον φορητό Η/Υ ως μια εξαιρετική λύση για τους ανθρώπους οι οποίοι μετακινούνται συχνά και θέλουν να μεταφέρουν την εργασία τους μαζί τους.

Βέβαια στους φορητούς Η/Υ δεν μπορείτε να αναβαθμίσετε τα ποιο βασικά μέρη του υπολογιστή(CPU,μητρική πλακέτα, Κάρτα γραφικών, οθόνη), ενώ ταυτόχρονα η αντικατάσταση κατεστραμμένων/φθαρμένων μερών του, κοστίζει αρκετά περισσότερο σε σχέση με έναν σταθερό Η/Υ.

Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα πρέπει να επιλέξουμε έναν σταθερό Η/Υ αν θέλουμε α) έναν οικιακό Η/Υ γενικής χρήσης, β) έναν Η/Υ για gaming (Μοντέρνα απαιτητικά παιχνίδια), γ) Έναν Η/Υ για απαιτητικές εφαρμογές (Photoshop, Premier, AutoCAD κλπ.)

Σε περίπτωση που οι απαιτήσεις μας είναι οι εργασίες γραφείου (Office), διασκέδαση, ελαφρό gaming και σε συνδυασμό πάντα με την φορητότητα, τότε η επιλογή ενός φορητού Η/Υ είναι μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.