Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Κιλκίς: Ναι στη ζωή, όχι στην εξάρτηση του καπνού


Περισσότεροι από εξακόσιοι μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης του Κιλκίς συντονίστηκαν σήμερα το μεσημέρι στην ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Κιλκίς και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία του κ. Δημήτρη Βλαχόπουλου, πνευμονολόγου, και μέλους του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς για την εθιστική συνήθεια του καπνίσματος.

Ο ομιλητής διέτρεξε την ιστορία του καπνού με κύριους σταθμούς την ανακάλυψη των υποτιθέμενων χαλαρωτικών του ιδιοτήτων από τους αυτόχθονες της Αμερικής, την υιοθέτηση του καπνίσματος από τις ελίτ αρχικά της δυτικής Ευρώπης το 15ο αιώνα, την διάδοση και εξάπλωσή του στη χώρα μας έναν αιώνα αργότερα σε συσχέτιση και με την καπνοπαραγωγική ζώνη της βορείου Ελλάδας, την άνοδο της παραγωγής του καπνού κατά τη διάρκεια του α’ παγκοσμίου πολέμου με μεγαλύτερο τον εθισμό στη νικοτίνη των στρατιωτών στο πολεμικό μέτωπο, την ανάδυση των πρώτων μεγάλων καπνοβιομηχανιών πριν το μεσοπόλεμο και την ενοχοποίηση του καπνίσματος για τον καρκίνο των πνευμόνων και τη χρόνια βρογχίτιδα από την ιατρική κοινότητα των ΗΠΑ τη δεκαετία του ‘60.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα ως θετικά τα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τη μείωση του καπνίσματος σε ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά και την πτώση των ποσοστών (από 13% σε 8%) των Ελλήνων εφήβων που καπνίζουν καθημερινά.

Ο κ. Βλαχόπουλος αναφέρθηκε στη δέσμη αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί σε εγχώριο επίπεδο για την προστασία της δημόσιας υγείας, με τελευταίο σε ισχύ το Ν. 4633/2019 σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Κάλεσε, τέλος, τους έφηβους να σκεφθούν ότι το κάπνισμα κάνει καλό μόνο στις εταιρίες καπνού και κακό στη δική τους υγεία.

Το μήνυμα για μια υγιή και ποιοτική ζωή χωρίς εξαρτήσεις ανέδειξε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης σημειώνοντας χαρακτηριστικά Λέμε Όχι στο κάπνισμα,λέμε Ναι στη ζωή!

Στην κοινή διαδικτυακή εκδήλωση Δήμου Κιλκίς και Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς, την οποία συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νέας Γενιάς, Εθελοντισμού και Διά Βίου Μάθησης Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης, συμμετείχαν μαθητές από το 1ο, 2ο,3ο Γυμνάσιο Κιλκίς, από το 1ο, 2ο ΓΕΛ καθώς και από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.