Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Συγκίνηση και εθνική περηφάνια στο αφιέρωμα για το Γρηγόρη Αυξεντίου

Ένα κερί στη μνήμη του θρυλικού Σταυραετού του Μαχαιρά άναψαν οι αδελφοποιημένοι Δήμοι Κιλκίς και Λύσης και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-1959 φωτίζοντας την ηρωική ζωή του Γρηγόρη Αυξεντίου και την ηγετική συμμετοχή του στην Ένοπλη Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών για τη λευτεριά της Κύπρου κατά το τελευταίο κύμα της βρετανικής αποικιοκρατίας τη δεκαετία του ‘50. 

Η μορφή του Κύπριου ήρωα και υπαρχηγού της ΕΟΚΑ ξαναζωντάνεψε με λόγια θαυμασμού για τον πατριωτισμό και τη γενναιότητά του και με συναισθήματα εθνικής περηφάνιας στο διαδικτυακό αφιέρωμα που πραγματοποίησαν το Σάββατο 3 Απριλίου.

Όλοι είχαν να πουν μια ζεστή κουβέντα για το σεμνό τέκνο της ηρωοτόκου Λύσης, που συνδέθηκε και με την περιοχή του Δήμου Κιλκίς, καθώς υπηρέτησε στο στρατιωτικό φυλάκιο του Ακρίτα ως έφεδρος ανθυπολοχαγός.

Εάν η Ιστορία είναι η μνήμη των κρατών ο Γρηγόρης Αυξεντίου είναι η αέναη αναβλύζουσα πηγή της Κύπρου. Το ζωοδόχο ύδωρ που ξύπνησε τη συλλογική συνείδηση των Κυπρίων και ξεχύθηκε με την ασίγαστη ορμή του σαν χείμαρρος για να ξεδιψάσει το αίτημα για ελευθερία. Από τα σπλάχνα της μαρτυρικής γης της Λύσης γεννήθηκε ένας σύγχρονος Διγενής Ακρίτας με αδούλωτη ψυχή. 

Η ηρωική θυσία του για την Κύπρο έγινε σύμβολο τιμής για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης. Αντλούμε δύναμη και αυτοπεποίθηση από την ένοπλη δράση των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Το καλύτερο μνημόσυνο στο Σταυραετό του Μαχαιρά είναι να δικαιωθεί η θυσία του και να ελευθερωθεί ολόκληρη η Κύπρος και η κατεχόμενη Λύση σημείωσε ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλαος Νουρής ο οποίος με συγκίνηση ανέφερε ότι ο Αυξεντίου ονειρεύτηκε την ελευθερία και τόλμησε να την κάνει πράξη. Ολόκληρη η ζωή του ήταν μια προσφορά στην Πατρίδα γι’ αυτό και η ιστορία έγραψε το όνομά του στο χρυσό πάνθεον των αγωνιστών της Κύπρου. Με τη ζωή και τη θυσία του ο Γρηγόρης Αυξεντίου τίμησε όλο τον Ελληνισμό. 

Επέλεξε συνειδητά τη θυσία για την ελευθερία της Κύπρου συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και στάθηκε ιδιαίτερα στους δεσμούς αγάπης και αδελφοσύνης των δύο αδελφοποιημένων Δήμων που χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και πιο στενοί. 

Στην σχέση του Κύπριου ήρωα με τον Ακρίτα εστίασε ο βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης ενώ κατήγγειλε την τουρκική προκλητικότητα και την κατακτητική της στάση σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Κύπρος ενώ τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, αναφερόμενος στον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ, μίλησε για θαυμαστό πρότυπο εθνικής συμπεριφοράς.

Οι προσκληθέντες ομιλητές της εκδήλωσης, ο π. σχολικός σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και συγγραφέας Χρήστος Γκόλιαρης και ο αν. καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου δρ Πέτρος Παπαπολυβίου με το μεστό και παραστατικό τους λόγο έφεραν πιο κοντά το κοινό στο πολιτικό κλίμα της δεκαετίας του ‘50 με επίκεντρο την αγωνιστική κινητοποίηση της ΕΟΚΑ κατά της Βρετανικής κατοχής ενώ έκαναν πιο οικεία τη μορφή του Αυξεντίου φέρνοντας στην επιφάνεια νέα στοιχεία για το χαρακτήρα, τη στρατιωτική εκπαίδευση και τη ζωή του Κύπριου ήρωα.

Το διαδικτυακό αφιέρωμα παρακολούθησαν και ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Μιλτιάδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Χατζηαποστόλου, Γιώργος Μπαλάσκας, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Καραμπίδης, Κωνσταντίνος Παπακώστας, Δημήτρης Τσαντάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Γενοβέφα Ναβροζίδου, ο γεν γραμματέας του Δήμου Νικόλαος Ιντζέλης, ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς Στέφανος Δουδουλακάκης, ο Πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Στρατού Ξηράς Κιλκίς Ευάγγελος Μαυρογόνατος, συγγενείς του Κύπριου ήρωα όπως ο Γιάννης Σουρουλάς και αρκετοί αδελφοί Λυσιώτες.

Το πρωί του Σαββάτου σε πολύ περιορισμένο κύκλο προσκεκλημένων λόγω της Covid - 19 και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Ακρίτα από τον Αρχιμανδρίτη π. Ευσέβιο Κλώπα, αρχιερατικό επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου και τον εφημέριο της ενορίας Αγίου Γεωργίου Ακρίτα Θεόδωρο Ξαντίνη, παρουσία του Δημάρχου Κιλκίς, του Γενικού Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ταξίαρχου της 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Βασίλη Τσάμη του αστυνομικού υποδιευθυντή Κιλκίς και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου της Δημοτικής Ενότητας Δοϊράνης Κωνσταντίνου Παπακώστα.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.