Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Τι λένε οι Πράσινοι για τις στειρώσεις και περιθάλψεις των αδέσποτων


Ανακοίνωση των 
Πράσινων

Με αφορμή την Ημέρα για τα αδέσποτα, οι Πράσινοι καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος από το κράτος και τους Δήμους. Τα εκατομμύρια αδέσποτα είναι και αυτά θύματα της πανδημίας, αφού υποφέρουν με λιμοκτονία. Ταυτόχρονα, οι πληθυσμοί τους αυξάνονται αλματωδώς, αφού ούτε το κράτος ούτε οι Δήμοι έχουν κάποιο συνεκτικό σχεδιασμό για την εξάλειψη της αθλιότητας και του παράνομου εμπορίου, με την κερδοσκοπία να ανθεί γύρω από τα ζώα συντροφιάς.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να βάλει φρένο στα συμφέροντα των κερδοσκόπων, των παράνομων εκτροφέων, των κυνηγών και των επαγγελματιών της αγοραπωλησίας ζώων. Και να κάνει εκείνες τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία, ώστε να υπάρξει καλύτερη λειτουργία των προγραμμάτων των Δήμων και, με ηθικό τρόπο, μείωση των αδέσποτων:

Να απαγορευτεί η πώληση κατοικίδιων από ιδιώτες, επαγγελματίες και pet shops. 

Αν κάποιος θέλει καθαρόαιμο, να μπορεί να το αγοράσει μόνο από αδειοδοτημένο εκτροφέα. Θα πρέπει να γίνουν πολύ αυστηροί έλεγχοι, τόσο στις παράνομες πωλήσεις όσο και στους αδειοδοτημένους εκτροφείς.

Να απαγορευτούν ρητά και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε back yard breeders με μεγάλα πρόστιμα.

Υποχρεωτική συνεργασία των Δήμων με ΟΛΕΣ τις νόμιμες φιλοζωικές οργανώσεις που το επιθυμούν, χωρίς παιχνίδια «ανταλλαγμάτων».

Να δικαιούνται Traces όλες οι νόμιμες φιλοζωικές οργανώσεις, χωρίς να απαιτείται συνεργασία με τον Δήμο. Το ίδιο να ισχύσει και για τις υιοθεσίες.

Να απαγορευθεί η εισαγωγή κατοικίδιων με σκοπό την πώληση, τουλάχιστον μέχρι να λυθεί το πρόβλημα υπερπληθυσμού των αδέσποτων.

Τα διοικητικά πρόστιμα που κόβει η Αστυνομία για θέματα ζώων, να μην μπορούν να μειωθούν ή να διαγραφούν από τους Δήμους.

Οι Δήμοι θα πρέπει να υποχρεωθούν να εφαρμόζουν τους νόμους 4235/2014 και 4039/2012 και το νέο πλαίσιο και να υπάρξουν κυρώσεις με μείωση των κονδυλίων γενικού προϋπολογισμού προς τους Δήμους, σε περίπτωση που αυτοί δεν προσαρμόζονται. Πιο συγκεκριμένα οι Πράσινοι ζητούν από τους Δήμους:

Άμεση επανένταξη των ζώων στο σημείο από όπου περισυλλέχθηκαν.

Κάλυψη όλων των περιστατικών (στειρώσεις και περιθάλψεις αδέσποτων) και όχι επιλεκτικά όπως γίνεται τώρα (πχ. μόνο έγκυα ή μόνο θηλυκά ή μόνο σκυλιά), ούτε με χρονικούς περιορισμούς.

Σωστή λειτουργία 5μελούς με τακτικές συνεδριάσεις και λόγο/ψηφοφορία της 5μελούς σε όλα τα θέματα λειτουργίας του προγράμματος (οικονομικά, συνεργαζόμενοι κτηνίατροι κλπ). Αυτό θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων και μείωση θανάτων από μη κατάλληλους γιατρούς.

Να αναρτώνται αυθημερόν στο Internet από τους Δήμους όλες οι πληροφορίες για κάθε ζώο που περισυλλέχθηκε, την πορεία του και την ημερομηνία/σημείο που απελευθερώθηκε, με τρόπο που να μπορεί ο κάθε πολίτης να ενημερωθεί.

Τηλεφωνικό κέντρο σε κάθε Δήμο, που θα λειτουργεί και τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα και προώθηση των επειγόντων περιστατικών (π.χ. τραυματισμένα) άμεσα σε συνεργαζόμενους κτηνιάτρους.

Νομική και πρακτική στήριξη σε καταγγελίες κακοποίησης ζώων, δηλητηριάσεις, οργάνωση/διεκπεραίωση από τους Δήμους των νομικών διαδικασιών (π.χ. προς Εισαγγελέα, Αστυνομία).

Απόρριψη προτάσεων και διακοπή χρηματοδοτήσεων για κυνοκομεία - είμαστε αντίθετοι στην ασυλοποίηση των ζώων και μάλιστα με την τρέχουσα κατάσταση Δημοτικών Κυνοκομείων σε όλη τη χώρα, που συχνά χρησιμοποιούνται για να εξαφανιστούν ζώα ή λειτουργούν σε άθλιες συνθήκες που οδηγούν σε μαζικούς θανάτους.

Σχεδιασμό για τη δημιουργία «Δημοτικού Κτηνιατρείου - Κλινικής ζώων» με έμπειρους σε στειρώσεις γιατρούς και χώρο νοσηλείας για τα αδέσποτα στους Δήμους, με παράλληλες διαδικασίες προώθησης της υιοθέτησης αδέσποτων ζώων από φιλόζωους.

Αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς κτηνιάτρων, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.