Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Οι συνέπειες της πανδημίας στον ερασιτεχνικό αθλητισμό


Γράφει ο Λάζαρος Μεταλλίδης
Πρόεδρος Κιλκισιακού
Με αφορμή την ερώτηση από δημοσιογράφο ποιες οι συνέπειες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό από την κρίση της πανδημίας και ποια η επόμενη ήμερα. Θέμα που ειναι πολύ επίκαιρο μιας που απ' ότι βλέπουμε ακόμα και σήμερα ο αθλητισμός θα ειναι ο τελευταίος κλάδος που θα ανοίξει μαζί με την εστίαση ενώ έκλεισε πρώτος.

Ερασιτέχνης παράγοντας ή αθλητής είναι ο άνθρωπος που χωρίς οικονομικό κίνητρο ασχολείται με την διοίκηση ή την άθληση, με σκοπό να βελτιώσει ή να οργανώσει καλύτερες συνθήκες για τους αθλητές. 

Παράγοντες που ασχολούνται με τον αθλητισμό τον ερασιτεχνικό, κυρίως γονείς ή συγγενείς των αθλουμένων που προσπαθούν να ειναι κοντά στα παιδιά τους να τους προσφέρουν καλύτερες συνθήκες άθλησης, ώστε να έχουν και μεγαλύτερες δυνατότητες διάκρισης. 

Παλιοί αθλητές που διακρίθηκαν και κέρδισαν από τον αθλητισμό και θέλουν να ανταποδώσουν στο άθλημα που τους βοήθησε να καλυτερέψουν την ζωή τους. Τοπικοί επαγγελματίες που με την ενασχόληση τους βοηθούν την επαγγελματική τους ανέλιξη. Άνθρωποι τοπικών κοινωνιών που επιθυμούν μέσω της ενασχόλησης να διακριθούν στην τοπική κοινωνία να έχουν αναγνωρισιμότητα, να διεκδικήσουν θέσεις δημόσιας τοπικής η ευρύτερης κεντρικής διοίκησης.

Πανδημία

Για μεγάλο χρονικό διάστημα πάγωσε κάθε αθλητική, κοινωνική και επαγγελματική δράση 1 χρόνο τώρα. Αποτέλεσμα; Αλλαγή τρόπου ζωής των αθλουμένων με συνέπεια πολλοί από αυτούς να αποχωρήσουν από τον αθλητισμό και να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες εντός του σπιτιού π.χ. υπολογιστές, τέχνη. Αποτέλεσμα βεβαίως ήταν η μείωση των αθλουμένων. 

Η μείωση αθλουμένων φέρνει σαν αποτέλεσμα την μείωση των παραγόντων όσον αφορά τις κατηγορίες γονέων, τοπικών επαγγελματιών που καταστράφηκαν οικονομικά. Μείωση των εσόδων των σωματείων με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργείας τους και άρα σταματούν κάθε δράση μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες. 

Τρόποι αντιμετώπισης 

Το κενό που δημιουργείται στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού μπορεί να καλυφθεί κυρίως μετά από κρατική παρέμβαση και μόνον εάν οι κυβερνώντες σε κεντρική ή τοπική διοίκηση θεωρούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό θεμελιώδη παράγοντα για ποιοτική ζωή των πολιτών και απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία τους.

Κεντρική ενημέρωση στα ΜΜΕ ώστε να τονίζονται τα οφέλη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Επιδότηση των αθλητικών σωματείων ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Βελτίωση των αθλητικών υποδομών σε τοπικό επίπεδο κάθε πόλης. 

Συνεργασία φορέων και παραγόντων ώστε να γίνονται τοπικές δράσεις για κάθε άθλημα, ώστε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με την άθληση και να αγαπήσουν πάλι τον αθλητισμό και το άθλημα που τους ταιριάζει. Νους υγιής εν σώματι υγιεί.  Μόνο λοιπόν με γενναία μέτρα και στήριξη της πολιτείας, κεντρικής ή τοπικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.