Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

"Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει ακορντεόν στην πλάτη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων"


Υπογράφει ο Χρήστος Κιουρτζίδης
Θεματική Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς
Κλείνοντας ένα χρόνο από το πρώτο lockdown οι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι βλέπουν την κυβέρνηση να αποφασίζει τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας με την λογική του βλέποντας και κάνοντας, χωρίς κανένα σχέδιο.

Μάλιστα, τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν μια κίνηση αλλαγής ατζέντας από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και όχι μέτρα ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης πανηγυρίζουν χωρίς κανένας να καταλαβαίνει το «γιατί» καθώς η αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας και των οικονομικών της επιπτώσεων είναι χαρακτηριστική. 

Η αγωνία των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων του Ν . Κιλκίς εκφράζεται από το κοινό δελτίο τύπου του Επιμελητηρίου Κιλκίς και Εμπορικών Συλλόγων του νομού στο οποίο κάνουν μια ξεκάθαρη εκτίμηση αδυναμίας επιβίωσης των επιχειρήσεων σε ποσοστό 25- 30%. Η ΝΔ, ακολουθώντας την ιδεοληπτική εμμονή της, προχωράει σε μια εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης, παρά τους πανηγυρισμούς των κυβερνώντων, η πραγματική οικονομία ασφυκτιά. Οι επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους δεν ενισχύονται ουσιαστικά. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί ότι από τις ενισχύσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών 1έως 5 οι επιχειρήσεις του Ν . Κιλκίς έλαβαν περίπου 20,6 εκ. € (ποσοστό 0,3% του συνόλου του προγράμματος) και από το πρόγραμμα «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» της ΠΚΜ περίπου 4,1 εκ. € (ποσοστό περίπου 2,1% του συνόλου του προγράμματος). 

Η εικόνα που δημιουργείται στην αγορά είναι η παρακάτω: Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου συσσωρεύουν υποχρεώσεις αδυνατώντας να ανταποκριθούν σ' αυτές, ολόκληρος ο κλάδος της εστίασης είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται αυτή την κατάσταση και ζητάει τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους. 

Ακατανόητη, επίσης, είναι και η επιμονή της Κυβέρνησης στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ καθώς σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού τον Ιανουάριο του 2021 μόνο το Ο,73% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως στοιχείο, που δεν λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση, είναι ο σχεδιασμός της επανεκκίνησης της οικονομίας. Η επανεκκίνηση αυτή δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην επικοινωνία αλλά θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το κούρεμα των υποχρεώσεων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, την πρόβλεψη για μαζικά τεστ στους χώρους εργασίας και στον σχεδιασμό του ανοίγματος του τουρισμού με ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.