Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς: Μεγεθύνονται τα προβλήματα στο χώρο της υγείας


Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς
Μετά την εκλογή της νέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στο νομό Κιλκίς και τον ορισμό των θεματικών επιτροπών, συνεδρίασε διαδικτυακά η Θεματική Επιτροπή Υγείας για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και την κατάσταση η οποία επικρατεί στον χώρο της υγείας.

Στον ευρύ διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των υγειονομικών που πήραν μέρος στην συζήτηση, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον νομό Κιλκίς δεν αποκλίνουν σε γενικές γραμμές από αυτά που παρουσιάζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα, με ορισμένες ιδιαιτερότητες για τον νομό μας.

Γενική ήταν η εκτίμηση ότι σε όλες τις δομές Yγείας λόγω μη προσλήψεων και συνταξιοδοτήσεων, το πρόβλημα της έλλειψης Ιατρικού και Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού μεγεθύνεται. Απαραίτητες ειδικότητες ιατρών λείπουν παντελώς, όπως Γαστρεντερολόγος, Πνευμονολόγος, Νευρολόγος, Παθολογοανατόμος, Ρευματολόγος, Δερματολόγος, Ουρολόγοι με αποτέλεσμα την αδρανοποίηση της αντίστοιχης κλινικής, ή η υποστελέχωση άλλων κλινικών με ελλείψεις ειδικοτήτων, όπως Ψυχίατροι, ΩΡΛ, Οφθαλμίατροι, και αξονικός τομογράφος, που δεν καλύπτουν όλο τον μήνα. Καθώς και Παθολόγοι, Ακτινολόγοι, Αναισθησιολόγοι κ.λ.π που καλύπτουν με υπερβάσεις εφημεριών και απλήρωτες εφημερίες από τον Μάρτιο του 2020.

Το φαινόμενο της σοβαρής υποστελέχωσης εμφανίζεται έντονα στο Γ.Ν Κιλκίς αλλά και στις άλλες υγειονομικές μονάδες του νομού, από την στιγμή που για τις αυξημένες ανάγκες του Γ.Ν Κιλκίς γίνονται προσωρινές μετακινήσεις μειώνοντας ταυτόχρονα την δυναμικότητα των υπολοίπων. 

 Οι ελάχιστες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού δεν είναι ικανές να καλύψουν τα κενά. Με αποτέλεσμα το Μικροβιολογικό του Κ.Υ Δροσάτου να μην λειτουργεί, το Μικροβιολογικό Πολυκάστρου να υπολειτουργεί χωρίς Μικροβιολόγο, ένας Ακτινολόγος να περιφέρεται μεταξύ Γ.Ν Κιλκίς, Κ.Υ Δροσάτου και Κ.Υ Πολυκάστρου, η Πνευμονολόγος και η Παθολόγος της Γουμένισσας να έχει αποσπασθεί στο Γ.Ν Κιλκίς, οι Γενικοί Γιατροί να έχουν εγκαταλείψει τα περιφερειακά τους Ιατρεία, ενισχύοντας τις κεντρικές μονάδες λόγω της πανδημίας, οι συνταγογραφήσεις να γίνονται τηλεφωνικά κ.λ.π.

Επιπρόσθετα είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται από το κλείσιμο της Ορθοπεδικής Κλινικής για την δημιουργία του τμήματος COVID 19, το οποίο παραμένει κλειστό και εν αναμονή μετά την απόφαση της 4ης Υ.ΠΕ να μεταφέρονται όλα τα θετικά κρούσματα προς νοσηλεία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. 

Η υποστελέχωση του Τ.Ε.Π με ένα μόνο γιατρό δείχνει, εν μέσω πανδημίας, την ανεπάρκεια του πιο σημαντικού τμήματος που καλείται να ανταποκριθεί στην συνεχώς κλιμακούμενη έξαρση της πανδημίας. Καμία πρόβλεψη και σχεδιασμός δεν υπάρχει για το κλείσιμο του οδοντιατρείου στο Κ.Υ λόγω συνταξιοδότησης των δύο υπαρχόντων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν προσλήψεις για μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ιδεοληπτική εμμονή της Κυβέρνησης εδώ και ενάμιση χρόνο και εν μέσω πανδημίας, να μην προχωράει στην προκήρυξη μόνιμου προσωπικού είναι εγκληματική και αδιέξοδη. Ειδικά το Γ.Ν Κιλκίς ποτέ δεν ήταν υποβαθμισμένο σε τέτοιο βαθμό, ότι και να πούνε οι διοικούντες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, όσους αριθμούς ή υποσχέσεις και αν αραδιάσουν. 

Να μην μιλήσουμε δε για την πολλά υποσχόμενη εξαγγελία ότι την άνοιξη του 2021 θα είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού της ΜΕΘ, για την οποία όμως δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, από το Υπουργείο, για την στελέχωσή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ιδεοληπτικής εμμονής είναι η επαναφορά των εργολάβων στην καθαριότητα και πιθανόν αύριο-μεθαύριο στην σίτιση και στην φύλαξη, μη παίρνοντας υπόψη ότι αυτές οι επιλογές είναι ασύμφορες οικονομικά για το δημόσιο και άδικες για τα εργασιακά δικαιώματα και την μισθοδοσία των εργαζόμενων. Όπως επίσης στη μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων οι οποίοι μέχρι τώρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ενώ μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο υποσχέσεις.

Καμία επίσης πρόβλεψη και σχεδιασμός για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία. Η άρνησή τους να στελεχώσουν την Π.Φ.Υ είναι παραδειγματική, όταν παγκοσμίως πλέον έχει αποδειχθεί η αναγκαιότητά της και πόσο χρήσιμη μπορεί να αποβεί όχι μόνο σε πανδημικές κρίσεις αλλά και στην καθημερινότητά μας.

Τέλος κοινή ήταν η διαπίστωση ότι με την εκλογή αυτής της Κυβέρνησης, την κατάργηση του θεσμού επιλογής των Διοικητών και την κατά παράβαση του νόμου 4369/16 τοποθέτηση των προϊσταμένων και της νοσηλευτικής διεύθυνσης, υπάρχει ένα γενικευμένο κλίμα φόβου και σιωπής για τα τεκταινόμενα εντός των ιδρυμάτων. 

Η αναξιοκρατία, η απαξίωση στην διαφορετική άποψη, ο αποκλεισμός από τις επιτροπές όλων όσων συμμετείχαν σε αντιπολιτευόμενα ψηφοδέλτια και τέλος οι συνδικαλιστικές διώξεις όταν περιγράφεται η δυσμενής πραγματικότητα δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας για τους εργαζόμενους με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της δουλειάς τους και στις μεταξύ τους σχέσεις. Οι απόψεις που κυκλοφορούν από επίσημα χείλη ότι «εάν δεν μας σέβεστε θα πρέπει να μας φοβάστε» είναι ενδεικτικές των προθέσεων.

Η Θεματική Επιτροπή Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Κιλκίς φιλοδοξεί μέσα από ένα διευρυμένο δημόσιο διάλογο να συμβάλει εποικοδομητικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για όσους την έχουν ανάγκη. Το ΕΣΥ χρειάζεται την στήριξη όλων, την στελέχωσή του και την γενναία αύξηση του προϋπολογισμού. Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο στο χώρο της υγείας να συμβάλει με τις απόψεις του σε αυτόν τον χρήσιμο για όλους διάλογο.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Θεματική Επιτροπή Υγείας θα είναι σε θέση να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση όσον αφορά τις δομές, το ανθρώπινο δυναμικό και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας για όλο τον νομό Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.