Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Κάποιος θα φταίει... για την Παλιά Νομαρχία και τις Δίδυμες Καπναποθήκες του Κιλκίς


Της Πάολας Χαραλαμπίδου
Ελάχιστα και ανήμπορα να αντισταθούν στη φθορά του χρόνου στέκουν σήμερα, τα εναπομείναντα ιστορικά κτίρια-σημεία αναφοράς της πόλης του Κιλκίς, Παλιά Νομαρχία και Δίδυμες Καπναποθήκες. 

100 και πλέον χρόνια μετά από την κατασκευή τους, τα μοναδικά εμβληματικά κτίρια του Κιλκίς αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων που καθιστούν αβέβαιο το μέλλον τους. Από τον ανελέητο χρόνο και την εγκατάλειψη, μέχρι τα κωλύματα και τις αλλεπάλληλες μεταβιβάσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να εμποδίζουν την αξιοποίησή τους. 

Τουλάχιστον, όταν κάποια στιγμή καταρρεύσουν-όχι στο εγγύς μέλλον ελπίζουμε -, θα μας τα θυμίζει η πολύ όμορφη τοιχογραφία που φιλοτέχνησε το 2012 στο Στάδιο του Κιλκίς η αρχιτέκτονας Σοφία Σπυρλιάδου, στο πλαίσιο της δημοτικής πρωτοβουλίας «Ιστορίες Τοίχων». 



Μέχρι κι αυτή να ξεθωριάσει και σβηστεί εντελώς και μαζί της χαθεί κάθε ίχνος του ιστορικού παρελθόντος της πόλης. 

Στο σημείο που βρισκόμαστε, η απόδοση ευθυνών για τη σημερινή απελπιστική κατάσταση δεν είναι σκόπιμη. 

Ίσως «Φταίει το ζαβό το ριζικό μας! Φταίει ο Θεός που μας μισεί! Φταίει το κεφάλι το κακό μας! Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί! Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Κανένα στόμα δεν το ’βρε και δεν το ’πε ακόμα», όπως αναφέρει ο σπουδαίος Κώστας Βάρναλης στους «Μοιραίους» του. 

Το ζητούμενο τώρα είναι να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος και τα κτίρια να αποδοθούν επιτέλους στους… απόκληρους και αδικημένους πολίτες του Κιλκίς. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να εργαστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Ειδάλλως, τα κτίρια θα καταρρεύσουν και τότε -δίκαια ή άδικα- κάποιος θα φταίει…







Το Video για τις Δίδυμες Καπναποθήκες Κιλκίς,
δημοσιεύτηκε από τη Γνώμη, στις 18 Ιουνίου 2020

1 σχόλιο:

  1. Όπως πάντα οι πολιτικοί του τόπου μας αδιαφορούν για το νομό μας. Ποτέ κ τίποτα κανένα ενδιαφέρον για την πόλη μας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.