Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Ανακοίνωση ΚΚΕ για την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Σταυροχώρι της ΠΕ Κιλκίς

Ανακοίνωση ΚΚΕ Κιλκίς
Η εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Σταυροχώρι-Κιλκίς από τον όμιλο “Μυτιληναίου”, η οποία θα επεξεργάζεται έως 4.500 τόνους “Επικίνδυνα απόβλητα” και έως 15.000 τόνους “Μη επικίνδυνα απόβλητα” πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλο το νομό Κιλκίς. Κανένας δεν μπορεί να παρουσιάζει ως σωτήρες του τόπου και προστάτες του περιβάλλοντος, τους ένοχους των καπιταλιστικών κρίσεων και των περιβαλλοντικών εγκλημάτων που συντελούνται καθημερινά.

Τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη επένδυση; Μέχρι σήμερα ήταν φθηνότερη η λύση των χωματερών, τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο για τις κυβερνήσεις και παράλληλα δεν είχαν αναπτυχθεί τεχνολογίες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, που να αποφέρουν ικανοποιητικά κέρδη στους επιχειρηματίες. Οι νέες τεχνολογίες στον τομέα υπόσχονται μεγάλα και γρήγορα κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους και φέρνουν πιο κοντά τέτοιες επενδύσεις στον τομέα της “πράσινης ανάπτυξης”.

Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που μας έφεραν ως εδώ.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα έδωσαν τα ρέστα τους, στην εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ στη διαχείριση των απορριμμάτων και των επικίνδυνων αποβλήτων.

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ : προώθησαν και προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις στον ευαίσθητο τομέα της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετατρέποντας τα από αγαθά, σε εμπορεύματα, που ο λαός τα χρυσοπληρώνει.

Βάφτισαν προστασία του περιβάλλοντος την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και επικίνδυνων αποβλήτων. “Έθαψαν” ουσιαστικά την ανακύκλωση στην πηγή και προωθούν την επεξεργασία των σύμμεικτων γιατί έτσι συμφέρει στους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι θα κρατάνε ότι τους συμφέρει και τα υπόλοιπα “στην πυρά”.

Εμβληματικό παράδειγμα της σύμπτωσης των θέσεων τους είναι η Περιφέρεια Αττικής, που η ΝΔ δεν χρειάστηκε να κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι της, αφού τα βρήκε όλα έτοιμα από τον ΣΥΡΙΖΑ (διαιώνιση της χωματερής της Φυλής, ολοκλήρωση της κατασκευής του παράνομου «Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων» (ΧΥΤΑ) Γραμματικού, παντελή έλλειψη κάθε έργου διαχείρισης αποβλήτων, συναίνεση στην περιβαλλοντική αδειοδότηση δεκάδων πρόσθετων μονάδων «εναλλακτικής διαχείρισης» αποβλήτων, ανάμεσά τους και επικίνδυνων κ.α.).

Το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Ο λαός του Κιλκίς ζει στο πετσί του τις συνέπειες αυτού του είδους ανάπτυξης. Γη υψηλής παραγωγικότητας καταλαμβάνεται από φωτοβολταϊκά, δημιουργώντας προβλήματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν τη γη τους και τις εκμεταλλεύσεις τους να χάνουν την αξία τους. Ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια ξεφυτρώνουν, σαν τα μανιτάρια, επιβαρύνοντας το περιβάλλον της περιοχής.

Τελικά, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ούτε φθηνότερη ενέργεια απολαμβάνουν, ούτε ασφάλεια στο φυσικό, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον που ζουν, από την απουσία έργων ουσιαστικής αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης στο Κιλκίς.

Λύση δεν είναι η δοκιμασμένη πολιτική των κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων, σε Δήμους και Περιφέρειες, που όλα τα “σφάζουν” για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Λύση είναι η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και του λαού ενάντια στην αιτία των προβλημάτων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα :

-- Να μην αδειοδοτηθεί η λειτουργία της μονάδας που θα επεξεργάζεται έως 4.500 τόνους 'Επικίνδυνα απόβλητα” και έως 15.000 τόνους “Μη επικίνδυνα απόβλητα”, ως αντιλαϊκή και καταστροφική για το περιβάλλον.

-- Να πραγματοποιηθεί αναλυτική εξέταση των πολλαπλών επιπτώσεων από την εν λόγω επένδυση στην οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής.

-- Να εκτιμηθεί ο κίνδυνος “βιομηχανικού ατυχήματος” όπως πυρκαγιά, έκρηξη ή διαρροή, που μπορεί να προκύψει από ανεξέλεγκτες εξελίξεις κατά τηλειτουργία της μονάδας και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους κατοίκους και το περιβάλλον της περιοχής.

-- Διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων με αποκλειστική κρατική ευθύνη, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος(δασών, υδάτινων πόρων, εδαφών, κλπ.), με ενίσχυση των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών σε μέσα, μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότησή από τον κρατικόπροϋπολογισμό.

Διέξοδος για τον λαό μας είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας.

Μόνο αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός και η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, μπορεί να εγγυηθεί την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, βασικός όρος για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του.

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του δυνάμεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, στην προσπάθεια ο λαός να οργανώσει την πάλη του για την ικανοποίηση των αναγκών του. Το έπραξε στην καρκινογόνα εστία της χωματερής της Φυλής στην Αττική, στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών (RDF / SRF) στις τσιμεντοβιομηχανίες στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, θα το πράξει και τώρα.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό του Κιλκίς, μέσα από τα σωματεία τους, τους συλλόγους τους, μέσα από συλλογικές διαδικασίες και οργανωμένα, να συγκρουστούν συνολικά με την κυρίαρχη πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται και στη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με το περιβάλλον. Μπορούν να χαλάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια του κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων στην περιοχή και να επιβάλλουν την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.