Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Κάν' το όπως το Ισραήλ (και η Αρμενία και οι Κούρδοι)!


Γράφουν οι:
- Βόσσου (Μάγδα) Μαγδαληνή, Τελειόφοιτη Φοιτήτρια Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν. Αθηνών / Ιδιωτική Υπάλληλος
Μπακογιάννη Μαρία, Φοιτήτρια Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Παν. Αιγαίου (Ρόδος), Κατεύθυνση: Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών / Αρθρογράφος και
Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας στο Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος
Αμαζόνες του 2020... Τουλάχιστον 1000 γυναίκες εκδήλωσαν την επιθυμία τους να καταταγούν στις μονάδες που αποστέλλονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εδω και 3,5 εβδομάδες, σύμφωνα με το αρμενικό Υπ. Εθνικής Άμυνας. 1000 (και ίσως πλέον) γυναίκες κατετάγησαν σε διμοιρίες που δημιούργησε η χώρα μετά από πρωτοβουλία διάσημων γυναικών και γυναικείων σωματείων, και θα σταλούν προοδευτικά στο μέτωπο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως γνωστοποίησε μέσω Facebook o Artsrun Hovhannisyan, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας πριν μερικές μέρες. 

Νωρίτερα, η κα. Khlgatyan (μία εκ των βασικών πρωταγωνιστών του αρμένικου γυναικείου κινήματος), η μία από τις γυναίκες που πήραν την πρωτοβουλία ζητώντας από την κυβέρνηση να τις συμπεριλάβει «στις τάξεις των υπερασπιστών της πατρίδας», είχε ενημερώσει μέσω Facebook, Instagram κλπ, πως «γυναίκες και κορίτσια άνω των 21 χρόνων με συγκεκριμένη σωματική εκπαίδευση μπορούν να γίνουν μέλη της διμοιρίας. Προτεραιότητα θα δοθεί στις υποψήφιες που γνωρίζουν πώς να χειρίζονται όπλα και έχουν τις κατάλληλες ικανότητες». 

Ο ξεσηκωμός στην Αρμενία για τα όσα γίνονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι γενικός, με ανθρώπους κάθε ηλικίας να δηλώνουν έτοιμοι να βρεθούν στο μέτωπο και να πολεμήσουν κατά του Αζερμπαϊτζάν -και της Τουρκίας-. Μεταξύ αυτών και οι νεαρές αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες της Αρμενίας, οι οποίες δηλώνουν δυναμικό παρών. Μόλις λίγες ημέρες πριν, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ολοκλήρωσε πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης γυναικών, ενώ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει και ένα νέο, στα μέσα του Οκτώβρη, όπως και έγινε.

Με αφορμή το πολεμικό κλίμα, στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα παλιότερο βίντεο με μια ηλικιωμένη (βίντεο μαρτυρία περιστατικού) να περιγράφει τη φρίκη των Τούρκων… “Ναι είχαν πάρει τα κορίτσια. Για να τα βιάσουν ή να τα κάνουν ότι άλλο θέλουν. Μετέτρεψαν την αρμενική πόλη μου σε ένα μεγάλο ''μπουρδέλο''. Τα σπίτια μας μετατράπηκαν σε πορνεία. Μέχρι το 1937 όταν αναγκάστηκα να φύγω, όλοι οι Τούρκοι είχαν ακόμη Αρμένισες στα σπίτια τους. Διάλεξαν για νύφες τους τις όμορφες από τα καραβάνια αυτών που απελαύνονταν. 

Συχνά δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα. Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια και δεν μπορώ να κοιμηθώ. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι αλλά αυτό είναι αδύνατο, Απλά δεν μπορώ να ξεχάσω. Είναι αδύνατον. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη μαμά μου (κλάματα). Πήραν την μητέρα μου. Σκότωσαν τον πατέρα μου. Σου είπα πως ξεγέλασαν και σκότωσαν τον πατέρα μου. Μεγάλωσα ορφανή. Δόξα τω Θεώ έχουμε την Αρμενία. Ο Θεός υπήρξε εύσπλαχνος.” Οι Αρμένισσες όμως σήμερα τρέχουν να καταταγούν στον στρατό για την πατρίδα! 

Από νωρίς στις πρώτες μέρες τις σύρραξης πολλές γυναίκες υποβάλλουν αίτηση για επιστράτευση στη πρώτη γραμμή. Σχέδιο ταχείας εθελοντικής κατάταξης γυναικών στο στρατό έχει καταρτίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν στρατός και αεροπορία. Πολεμούν για τα βουνά τους, το λαό τους, την δημοκρατία τους. Κάντο όπως η Αρμενία, οι Κούρδοι και φυσικά το Ισραήλ (έχουμε πολλές εικόνες στο μυαλό μας και πολύ πρόσφατες και από κούρδισες και ισραηλινές, ένστολες!)! 

Ελληνίδες νεαρές και μεγαλύτερες κυρίες στο στρατό, αεροπορία, ναυτικό. Σύμφωνα με πηγές στρατιωτικού και διπλωματικού περιεχομένου το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας προβλέπει πρόγραμμα πλήρους στρατιωτικής εκπαίδευσης 4-6 μηνών των γυναικών που επιθυμούν εθελοντικά να καταταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ακολούθως, θα υπηρετούν σε μονάδες των ακριτικών περιοχών της χώρας. 

Στόχος του σχεδίου είναι «κλείσουν» τα κενά που υπάρχουν στην στελέχωση των των μονάδων από τον περιορισμό των προσλήψεων λόγω μνημονίων κ.λπ. και ταυτόχρονα να ανοίξει δρόμος για προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στις ενδιαφερόμενες θα δοθούν κίνητρα για την πρόσληψή τους σε τέτοιες θέσεις. Μακάρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.