Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ και Αγαθοπούλου επιμένουν για τα σχολικά γεύματα

Δελτίο τύπου Ε. Αγαθοπούλου
Με ερώτηση που κατέθεσαν 49 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ προς το Υπουργείο Εργασίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση της διάθεσης των σχολικών γευμάτων την νέα σχολική χρονιά, αλλά και τη μη αύξηση των ωφελούμενων μαθητών.

 Στην ερώτησή τους τονίζουν ότι παρότι υπάρχουν τα αδιάθετα κονδύλια από την προηγούμενη χρονιά, το Υπουργείο δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να τα αξιοποιήσει για να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλα σχολεία, σε περιοχές που έχουν ανάγκη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν επίσης ότι είναι απόλυτα εφικτή, βάσει του σχεδιασμού που είχε γίνει, η διάθεση 400.000 σχολικών γευμάτων κατά το σχολικό έτος 2020-2021 και 600.000 γευμάτων το σχολικό έτος 2021-2022 καλύπτοντας έτσι το σύνολο των μαθητών και των μαθητριών των δημοτικών σχολείων. Λύσεις απόλυτα εφικτές που ωστόσο χρειάζονται πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση.

Επιπλέον, με άλλη μια κοινοβουλευτική ερώτησή της, η Ε. Αγαθοπούλου, στηλιτεύει το γεγονός ότι το Υπ. Εργασίας, παρά τη δέσμευσή του να εντάξει για τη σχολική χρονιά 2020-21 και τα σχολεία της Π.Ε. Κιλκίς στο εν λόγω πρόγραμμα, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται πράξη, καθώς, και στην απόφαση της συνέχισης του προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 αλλά και στην διακήρυξη του νέου διαγωνισμού, που θα ισχύει από 1/1/2021 μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για τις σχολικές μονάδες του Κιλκίς.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτάται το Υπουργείο Εργασίας εάν θα εντάξει το Κιλκίς, όπως έχει δεσμευτεί και εάν θα επεκτείνει το πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία.

Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων έχει μια ευρεία αποδοχή στην κοινωνία και συνετέλεσε καταλυτικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης και επίσης, διεύρυνε την εκπαιδευτική διαδικασία σε άλλους τομείς, όπως η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και η μεσογειακή διατροφή καθώς και στην κοινωνικοποίηση των μαθητών μέσω των κοινών γευμάτων. Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να διεκδικούν την καθολική εφαρμογή του προγράμματος.

Ακολουθούν ολόκληρες οι ερωτήσεις:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Διεύρυνση του προγράμματος σχολικών γευμάτων στις σχολικές μονάδες της ΠΕ Κιλκίς»

Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων ξεκίνησε την εφαρμογή του το σχολικό έτος 2016-2017, με πιλοτική εφαρμογή σε λίγους Δήμους και έκτοτε διευρυνόταν με σκοπό την καθολική εφαρμογή του στο σύνολο των σχολικών μονάδων, σύμφωνα τουλάχιστον με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά το σχολικό έτος 2019-2020, σε απάντηση του Υπουργείου σας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση για την μη ένταξη των σχολείων της ΠΕ Κιλκίς, μας ενημερώσατε ότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες αιτήσεις από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού του Ν. Κιλκίς, παρά μόνο μια αίτηση από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς. Γίνεται ξεκάθαρο από τις απαντήσεις σας ότι την παραπάνω αίτηση θα την λαμβάνατε υπ’ όψιν σας για το σχολικό έτος 2020-2021.

Όμως, τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίφαση με πρόσφατες αποφάσεις σας. Συγκεκριμένα, πρώτον, όπως την αποτυπώσατε στο ΦΕΚ 3606/Β’/29.8.2020, με την οποία τα σχολεία του Νομού Κιλκίς είναι, για άλλη μια χρονιά, αποκλεισμένα από το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020 και δεύτερον, με τη διακήρυξη του νέου διαγωνισμού για το σχολικό έτος 2020-2021 και συγκεκριμένα από 1/1/2021 μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, στην οποία δεν υπάρχει, πάλι, καμία πρόβλεψη για την Π.Ε. Κιλκίς (Υπ. Εργασίας - ΟΠΕΚΑ - Αρ. διακήρυξης 14/2020 στις 4/8/2020).

Τις προηγούμενες ημέρες με δελτία τύπου ο Δήμος Κιλκίς και η Π.Ε. Κιλκίς ξεκαθάρισαν δημοσίως ότι έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα σχολεία του Νομού Κιλκίς να ενταχθούν στο παραπάνω πρόγραμμα. (1. http://www.e-kilkis.gr/index.php/2013-05-16-07-41-18/4220-diefkrinistiki-dilosi-dimou-kilkis-sti-dilosi-tis-vouleftrias-eirinis-agathopoulou-gia-ta-sxolika-gevmata και 2.http://kilkis.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=252&pressid=20717 )

Επειδή η Π.Ε. Κιλκίς έχει όλα εκείνα τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά για την υλοποίηση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα».

Επειδή στα μέτρα κατά της πανδημίας, η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων μπαίνει στο επίκεντρο και τα σχολικά γεύματα γίνονται πιο αναγκαία από ποτέ.

Επειδή με την διαφαινόμενη οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας, το παραπάνω πρόγραμμα αποτελεί σημαντική ενίσχυση για τα νοικοκυριά.

Επειδή δεν έχει συμπεριληφθεί στον νέο διαγωνισμό η ΠΕ Κιλκίς παρά τα έγκαιρα αιτήματα των αρμόδιων φορέων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται να εντάξει στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» σχολικές μονάδες των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας από 1/1/2021;

Οι ερωτώσες βουλεύτριες

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Φωτίου Θεανώ


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των 49 βουλευτών και βουλευτριών:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11367093.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.