Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

"Λέμε όχι σε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς"

Υπογράφει ο
Κώστας Σιωνίδης
Δήμαρχος Παιονίας
Με αφορμή τις υγειονομικές εξελίξεις της πανδημίας του COVID-19 στην περιοχή μας, παρατηρήθηκαν ειδησεογραφικές αναφορές που ενέπλεκαν κατοίκους της Παιονίας και ενείχαν ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε τέτοιου είδους αναφορά εθελημένα ή άθελα που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ο πληθυσμός του Δήμου μας είναι αρραγής και διακατέχεται από ομοψυχία.

Υπογράφει ο Χρήστος Γκουντενούδης
Πρώην Δήμαρχος Παιονίας
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΠΑΙΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΗ»

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε διάφορα ΜΜΕ περί κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν δήθεν σε συγκεκριμένη ομάδα κατοίκων της Γουμένισσας τους οποίους ανενδοίαστα μάλιστα χαρακτήριζαν ως «αθίγγανους ή ρομά», μόνο αλγεινά συναισθήματα και έντονη δυσαρέσκεια για τη νοσηρότητα εκείνων που τα εξέπεμψαν μπορούν να προκαλέσουν.

Η Γουμένισσα που αποτελεί την ιστορική έδρα του Δήμου Παιονίας, είναι μια περιοχή που ξεχειλίζει από πολιτισμό και πνευματικότητα.

Η προσφορά και ο αγώνας των όλων κατοίκων της περιοχής διαμέσου της μακρόχρονης συμβίωσης τους στον προικισμένο αυτό τόπο, δεν μπορεί ούτε κατ’ ελάχιστον να κλονιστεί από την ανευθυνότητα και την προχειρότητα με την οποία κάποιοι κάνουν ρεπορτάζ.

Η κοινωνική συνοχή του ιστορικού αυτού οικισμού του δήμου μας, η οποία οφείλεται στην αγαστή συνύπαρξη των συμπατριωτών μας από κάθε γωνιά της Ελλάδος και της Μακεδονίας, δεν πρόκειται να τεθεί εν αμφιβόλω, από μερικούς ανεγκέφαλους που εκτοξεύουν ρατσιστικές κορώνες.

Η παράδοση των μουσικών και των χάλκινων της Γουμένισσας μας κάνει υπερήφανους όχι μόνο για το ταλέντο και την λαϊκή τέχνη στην οποία διαπρέπουν αλλά κυρίως για την εργατικότητα και την υποδειγματική κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων της.

Σε κάθε περίπτωση, ανάλογοι διαχωρισμοί της ελληνικής κοινωνίας οι οποίοι μόνο διχασμό μπορεί να προκαλέσουν και να μας γυρνάνε πίσω σε άλλες σκοτεινές εποχές, αποτελούν όνειδος για τους εμπνευστές τους και αναμένουμε τη συγγνώμη τους.

Υπογράφει ο Αστέριος Τάτσης
Πρόεδρος Γουμένισσας

Με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν στην εξάπλωση της νόσου Covid-19 στην ευρύτερη περιοχή, παρατηρήσαμε ότι αρκετά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (πχ protothema.gr, protagon.gr, healthreport.gr, flash.gr, logospellas.gr κ.α.), αναφέρουν στην ειδησεογραφία τουςότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ταυτοποιήθηκαν στη Γουμένισσα ανήκουν σε πληθυσμό Ρομά.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, κρίνουμε αναγκαίο και σκόπιμο να τονίσουμε ότι η αναφορά στους Ρομά είναι άστοχη, καθώς πρόκειται για γηγενή πληθυσμό που κατοικεί εδώ και αιώνες στη συγκεκριμένη περιοχή. Επιπλέον, καταδικάζουμε γενικότερα οποιαδήποτε στοχοποίηση συγκεκριμένων φυλετικών ομάδων ή άλλων ομάδων συμπολιτών μας, διότι η στοχοποίηση αυτή αφενός δεν προσφέρει λύση στο μείζον και υπαρκτό πρόβλημα, αφετέρου δύναται να αναζωπυρώσει ρατσιστικά και ξενοφοβικά συναισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.