Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Ερώτηση Γ. Φραγγίδη με θέμα, «Επιλογή στελεχών διοίκησης νοσοκομείων με αξιοκρατικά κριτήρια»


Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη 
Ο κ. Γιώργος Φραγγίδης βουλευτής Κιλκίς και ο κ. Ανδρέας Πουλάς υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα υγείας του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς τον υπουργό υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, με την οποία καυτηριάζουν τη συνεχιζόμενη πρακτική των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετούν στελέχη διοίκησης με ανάθεση στα νοσοκομεία αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους Ο.Τ.Α.


Τονίζουν ότι τέτοιου είδους πρακτικές δε βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών και την καλή συνεργασία του προσωπικού και ζητούν από τον υπουργό να προχωρήσει στη συγκρότηση ή ενεργοποίηση των υπηρεσιακών συμβουλίων, που θα εκκινήσουν τη διαδικασία κρίσεων για την επιλογή στελεχών διοίκησης με αξιοκρατικά κριτήρια.

Το κείμενο της ερώτησης

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια

Θέμα: « Επιλογή στελεχών διοίκησης νοσοκομείων με αξιοκρατικά κριτήρια»

Με αφορμή την από 20/9 καταγγελία (κατά πλειοψηφία) του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και το σχετικό έγγραφο που απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν.) προς τον Υπουργό Υγείας στις 22/9, με θέμα τις πρόσφατες αλλαγές Προϊσταμένων Υπηρεσιών και Κλινικών στο Γ.Ν. Κιλκίς, επανέρχεται στο προσκήνιο το χρονίζον θέμα της τοποθέτησης υπηρεσιακών στελεχών των νοσοκομείων σε θέσεις διοικητικής ευθύνης, μετά από κρίση και με βάση αξιοκρατικά κριτήρια.

Δυστυχώς, επί σειρά ετών η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η παρούσα κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας δεν έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση ή ενεργοποίηση των υπηρεσιακών συμβουλίων για την επιλογή στελεχών διοίκησης με αξιοκρατικά κριτήρια, όπως ορίζει ο ν. 4369/2016. Τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή των διοικήσεων στα νοσοκομεία συνεπάγεται - πλην εξαιρέσεων - αλλαγή προϊσταμένων, χωρίς αιτιολόγηση από λόγους δημοσίου συμφέροντος, αντίθετα με ό,τι ορίζει ο ανωτέρω νόμος.

Εύλογα δημιουργούνται υποψίες για τη σκοπιμότητα της διατήρησης του καθεστώτος διορισμού προϊσταμένων με ανάθεση, που μόνο τους εκάστοτε «ημετέρους» εξυπηρετεί και όχι την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα εγείρει αμφισβητήσεις και προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στο προσωπικό.

Επειδή είναι αδιανόητο να μην έχουν συγκροτηθεί τα συμβούλια επιλογής προϊσταμένων και να υπάρχουν ακόμα και σήμερα αυθαίρετες διοικητικές πράξεις, στο σύνολο των υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ, διαιωνίζοντας μία κακή πρακτική που έρχεται από το παρελθόν και συντηρεί δυσλειτουργίες και παθογένειες,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1) Είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσει επιτέλους η συγκρότηση ή ενεργοποίηση των υπηρεσιακών συμβουλίων που θα εκκινήσουν τη διαδικασία κρίσεων για την επιλογή στελεχών διοίκησης με αξιοκρατικά κριτήρια; Αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμά σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.