Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Περιήγηση με τραινάκι στο σπήλαιο του Κιλκίς γίνεται;

Περιήγηση με τραινάκι στο σπήλαιο του Κιλκίς γίνεται;
Κι όμως γίνεται!
Γράφει ο Πάνος Μαύρος
Το γράψαμε σαν σατιρικό άρθρο πριν πολλά χρονιά. Αφενός για να γελάσουμε, αφετέρου για να «ξεσηκώσουμε» τη δημοτική αρχή της πόλης μας, μήπως και κάνει επιτέλους κάτι ελάχιστο για την αξιοποίηση των φυσικών ομορφιών του Κιλκίς.

Για τη χαμένη ευκαιρία σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, θα το αναλύσουμε άλλη φορά.

Είναι άραγε εφικτή η περιήγηση με τραινάκι στο σπήλαιο του Κιλκίς; Η απάντηση είναι ναι! Με έναν όρο όμως: Να έχεις ανθρώπους ανοιχτόμυαλους, με όραμα, με όνειρα, με άγχος να βοηθήσουν πραγματικά τον τόπο τους. Ανθρώπους που δεν κοιτάνε προσωπικά και μικροκομματικά συμφέροντα αλλά μόνο το καλό του τόπου…

Ένα τέτοιο έργο είναι εφικτό, κι αυτό γιατί υπάρχει ήδη αλλού, με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Και φυσικά οι επισκέπτες αφήνουν χρήματα, κόβουν εισιτήρια, τρώνε σε εστιατόρια, κοιμούνται σε ξενοδοχεία, ψωνίζουν από τα καταστήματα, αναβαθμίζοντας στο μέγιστο την τοπική κοινωνία. Φέρνουν πολλά έσοδα, δημιουργούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και πολλά άλλα.

Το τρενάκι της Ποστόϊνα
Το παράδειγμα της Ποστόϊνα στη Σλοβενία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα. Φυσικά αυτό το σπήλαιο είναι πολύ μεγαλύτερο και με τεράστιους χώρους που χωρούν ένα μικρό τραινάκι.

«Ναι άλλα το Σπήλαιο του Κιλκίς είναι μικρό» θα πει κάποιος. Μα αυτό είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα για εμάς! Το Σπήλαιο του Κιλκίς είναι συγκριτικά πολύ μικρό και με στενούς διαδρόμους. Άρα το έργο θα είναι ευκολότερο, μικρότερο και φυσικά πολύ φτηνότερο σαν επένδυση.

Η λύση τα παιδικά τρενάκια!
Οι περισσότεροι ξέρετε τα μικρά παιδικά τρενάκια διαφόρων ειδών και μεγεθών. Η κατασκευή και η τοποθέτησή τους είναι πανεύκολη. Το κόστος τους θα είναι λίγες χιλιάδες ευρώ. Στο Σπήλαιό μας μια ειδική κατασκευή που θα μοιάζει με παιδικό τραινάκι με μικρή ράγα και με μονή θέση θα ήταν ιδανική. Θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τον πρώτο κεντρικό θάλαμο και μετά να συνεχίζουν στον επάνω θάλαμο με τα πόδια. Και μετά πάλι η επιστροφή με το παιδικό τραινάκι.

Μεταξύ μας δεν θα είναι τίποτα ιδιαίτερο, αφού μιλάμε για 100-200 μέτρα. Η ξενάγηση θα είναι πιο ξεκούραστη αφού θα μπορούν να συμμετέχουν γέροντες, μανάδες με μικρά παιδιά, ΑμεΑ κτλ. Θα γίνεται ευκολότερα αφού θα μπορούν οι επισκέπτες να ακούνε από ειδικά μεγάφωνα, ακόμη και με μετάφραση σε διάφορες γλώσσες. Το τρενάκι θα σταματά συνεχώς για να εξηγεί ο ξεναγός την ιστορία του Σπηλαίου. Στην περιήγηση με τα πόδια κάποιοι μένουν πίσω και δεν ακολουθούν, ίσως και να σπάνε κανένα σταλακτίτη χωρίς έλεγχο.

Φανταστείτε να ζείτε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σόφια κτλ και να ακούσετε: « Η περιήγηση στο σπήλαιο του Κιλκίς γίνεται με τραινάκι!» Δεν θα σας προκαλέσει το ενδιαφέρον; Δεν θα πείτε σε φίλους να πάρετε τα παιδιάς ας και να πάτε στο Κιλκίς; Και μετά να πάνε στο Λόφο για καφεδάκι ή να φάνε σε κάποια ταβέρνα της πόλης μας, να κοιμηθούν στο Κιλκίς για να πάνε την επομένη σε Δοϊράνη, Γουμένισσα κ.α. ή να αγοράσουν κάποιο σουβενίρ από τη Ρένα τη Φωτακέλη που τόσο αγώνα κάνει να προβάλει την πόλη μας;

Αγαπητέ Θέμη, είσαι αντιδήμαρχος Τουρισμού και φαίνεται πως έχεις καλές προθέσεις να δώσεις κάτι καλό στην πόλη μας που έμεινε τόσο πίσω… Απλά σκεφτείτε το, συζητήστε το, κάντε μια γρήγορη οικονομοτεχνική μελέτη. Μπορεί να κάνω λάθος και να μην γίνεται, αλλά τουλάχιστον θα έχετε προσπαθήσει…

Αν όμως το πετύχετε, θα σας γράψει η ιστορία. Το υπογράφω...












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.