Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Η Αγία Σοφία δεν ανήκει σε ένα κράτος, δεν ανήκει στο Ισλάμ, ανήκει στην ανθρωπότητα, ανήκει στον οικουμενικό χριστιανισμό


Υπογράφει ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Επικοινωνιολόγος / Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας στο Παν. Μακεδονίας / Ραδιοφ. Παραγωγός newn.gr 
Η ''Αγιασοφιά'' όπως μου αρέσει να την αποκαλώ από μικρός, θυμάμαι είχα πει ένα όμορφο ποίημα στον παιδικό σταθμό 5 ετών, δεν ανήκει σε κανένα κράτος, σε καμιά αυταρχική και νεοφασιστική πολιτική οντότητα, δεν ανήκει στο ακραίο Ισλάμ και σίγουρα δεν ανήκει σε ένα ''ημίτρελο'' ακροδεξιό που καταπιέζει τον λαό του και προκαλεί σχεδόν στο σύνολο την γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου. Χθες χιλιάδες ορθόδοξοι, Ελληνίδες και Έλληνες (και όχι μόνο) σίγουρα βούρκωσαν για 1-2 λεπτά...

Η Αγία Σοφία είναι ελληνική, είναι ορθόδοξη, είναι χριστιανική, είναι σλάβικη, είναι όλων των Ευρωπαίων που έχουν διαβάσει για τον Χριστιανισμό και την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου. 

Είναι μέρος της παγκόσμιας ανθρώπινης κληρονομιάς, της UNESCO, είναι διεθνές μουσείο, είναι σύμβολο ανώτατης τέχνης και πολιτισμού. Είναι επίσης σύμβολο μιας Πόλης, η οποία από μόνη της συμβολίζει τις αξίες και τις αρχές που θα θέλαμε να επικρατούν στον σημερινό κόσμο. 

Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα του χθες και του σήμερα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά του αύριο. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου. Η τελική απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, ως Έλληνες, ως Ορθόδοξους, ως Δημοκράτες. 

Υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η Κυβέρνηση μας και το σύνολο του πολιτικού κόσμου έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο. Η ΕΕ και η ΗΠΑ ας φανούν υπέρμαχοι της Δύσης, ας δουν καθαρά επιτέλους. 

Η γειτονιά μας χρειάζεται τον ευρωπαϊκό και αμερικάνικο παρεμβατισμό, δεν γίνεται αλλιώς. Για μένα, ικανός και χρήσιμος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι εκείνος που θα υποσχεθεί να πολεμήσει την ακρότητα και τον φανατισμό των... νεο-Σουλτάνων! Αν το υποσχεθεί ο κ. Ντ. Τραμπ (και το κάνει τελικά) τότε εκείνος είναι ικανός να είναι ο ηγέτης της Δύσης. Επιτέλους οι απανταχού Έλληνες ας επιλέξουμε με προσοχή τους συμμάχους μας.

Ο απλός τούρκικος και μουσουλμανικός λαός, με τον οποίο έχουμε πολλά κοινά, δεν είναι ο εχθρός. Όποιος σέβεται τον γείτονα, την δημοκρατία και τον πολιτισμό δεν είναι εχθρός. Το ακραίο ''σκοτεινό'' Ισλάμ και η λαϊκιστική ακροδεξιά πολιτική, όμως, είναι οι εχθροί. 

Η Τουρκία υπό τον παρόντα Πρόεδρο επιλέγει άσχημο δρόμο, παλιακό, μυρίζει μπαρούτι, αίμα και αποτυχία. Επιλέγει τον νεο-Οθωμανισμό, επιλέγει να γίνει επιθετική ξανά. Ξεχνάει πόσο αίμα χύθηκε σε αυτή την γειτονιά από το 1911 μέχρι το 1923. Ξεχνάει ότι προκαλεί των θρησκευτικό αίσθημα δεκάδων λαών πολύ κοντά της. 

Ξεχνάει πόσο κακό έκανε στην Τουρκία την ίδια ο σκοταδισμός και η ακρότητα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κυνηγάει φαντάσματα, κυνηγάει να ξεπεράσει τον ιδρυτή της Τουρκίας, δεν θα τον ξεπεράσει ποτέ. Ίσως μόνο στην γραφικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.