Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Πένθιμα θα ηχήσουν οι καμπάνες στο νομό Κιλκίς, για την Αγία Σοφία

Ανακοίνωση Μητροπόλεως Κιλκίς
Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Εμμανουήλ πένθιμα θα ηχήσουν οι καμπάνες σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητρoπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου για την "δεύτερη άλωση της Αγιάς Σοφιάς" την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 στις 12 το μεσημέρι. Αμέσως μετά θα ψαλλεί ο Ακάθιστος Ύμνος.

Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έκφραση θλίψεως όλων για την απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει και να λειτουργήσει ως Τζαμί το παγκόσμιο σύμβολο της Χριστιανοσύνης, με τον Σεβασμιώτατο να καλεί όλους τους ευσεβείς πιστούς σε κοινή προσευχή.


Ανακοίνωση Μητροπόλεως Γουμενίσσης

Τον τελευταίο καιρό, κοντά στα άλλα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα που επιμερίζονται σε όλους μας, προέκυψαν εκ νέου οι προκλήσεις της γείτονος χώρας στην ΑΟΖ της χώρας μας και της Κύπρου, οι επιχειρήσεις διοχέτευσης μεταναστών και ισοπέδωσης των συνόρων και της πατρίδας μας και οι τωρινές νέες οξείες απειλές για ένα τοπικό διεκδικητικό πόλεμο. Από κοντά σε όλα αυτά, με κατευνασμένες και τις δημόσιες αντοχές μας από τα μέτρα κατά του νέου κορωναϊού, ήρθε και ο μεγάλος καημός μας για την επαναβεβήλωση της Αγίας Σοφίας!

Αυτή όμως η νέα βεβήλωση της δομικής και λειτουργικής χρηστικότητας του ιστορικού Ναού, του αφιερωμένου στην προαιώνια Ενυπόστατη Σοφία του Πατρός, στον Κύριό μας, όσο κι αν φαίνεται αφελές, είναι μια ύβρις και εν ταυτώ νέμεσις κατά των τολμητιών. Αυτή η αλαζονεία ήδη λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τωρινή καθάρσιμη αφύπνιση του Ελληνισμού (και σύνολης της Ορθοδοξίας), αλλά και παράδειγμα υπομνηστικό προς μικρούς και μεγάλους για όσα ιστορικά εγκλήματα αναιδώς και κτηνωδώς επιτέλεσαν κατά της Ρωμιοσύνης επί 600 χρόνια.

Η ιερότητα της Μεγάλης (αυτής) Εκκλησίας είναι ακαθαίρετη. Η ταυτότητά της είναι εστώσα, δεν καταπίπτει. Και μόνο το ιδρυτικό και συστατικό της όνομα “Αγία Σοφία” (η Σοφία του Πατρός, ο Υιός του Θεού) διαλαλεί στα Ρωμέϊκα και σε όλες τις γλώσσες του κόσμου ότι είναι χριστιανικός Ναός, αγιασμένος με τόσες ιερουργίες θείας συγκαταβάσεως. Όσες επικαλύψεις κι αν τολμηθούν, δεν πρόκειται να παραλλάξουν την μοναδική χριστιανική του ιερότητα.

Η πρόκληση όμως απευθύνεται σε όλη την Οικουμένη, στην UNESCO του περιώνυμου Ο.Η.Ε. (όπου όμως κυριαρχούν τα οικονομικά-εμπορικά συμφέροντα των τρανών). Η πρόκληση όλως περιέργως είναι ένα έμμεσο κάλεσμα ειδικά για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Ελλάδος σε ένα συναγερμό πόνου, κλαυθμού, προσευχητικής ταπείνωσης και προσευχητικής ανάτασης, συλλογικών δεήσεων “προς τον μόνον δυνάμενον σώσαι”.

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, θα σημάνουν πένθιμα για 10 οἱ καμπάνες των εκκλησιών.

Στις Ιερές Μονές μας της “Παναγίας Γουμενίσσης” και του “Αγίου Ραφαήλ” και στις μεγάλες ενορίες των Κωμοπόλεων, το απόγευμα της Παρασκευής θα ψαλεί ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας στην Παναγία, και το ίδιο βράδυ τις 9 μμ θα ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος και θα τελεσθεί Αγρυπνία, ως εκκλησιαστική κραυγή ικεσίας προς την Παναγία μας και την αγία Θεοπρομήτορα Άννα και δι᾽ Αυτών προς τον Σωτήρα και Θεό μας, “όπως ίλεως γένηται ημίν” και σ᾽ αυτήν την οδυνηρή συγκυρία της νέας ιστορικής κρίσεως. (Οι ιερές αυτές Ακολουθίες μπορούν να τελεσθούν προαιρετικά και σε όσες Ενορίες δυνηθούν).
Σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον μέχρι τέλη Αυγούστου, κάθε βράδυ από τις 10 μέχρι τις 10.15 (όπως πράξαμε για την πρώτη έξαρση του κορωναϊού) να λέμε όλοι μας, όπου κι αν βρισκόμαστε, με το νου και το στόμα μας τις δεητικές προσευχές:

“Ευλογητός ει, Χριστέ ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας…” (το τροπάριο τηςΠεντηκοστής, το δοξολογικό προς την Ενυπόστατη Σοφία του Πατρός),

“Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια…” (το τροπάριο της Μεγαλόχαρης)

και για ένα τέταρτο της ώρας συνεχώς “Μέγα το όνομα της Αγίας Τριάδος. Υπεραγία Θεοτόκε σκέπε ημάς”.

Είναι μια αναγκαιότητα του πνευματικού νόμου για τις κρίσιμες συγκυρίες που διερχόμεθα, οι οποίες και εντείνονται, αλλά δεν κλονίζουν την πίστη μας στο ζώντα Θεό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου