Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Πυργωτό Κιλκίς: Άλλη μια Κυριακή με όμορφους ανθρώπους

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
"Στις ομορφιές του τόπου μας"
Όσο και θέλω να ξεκινήσω λίγο διαφορετικά δεν βρίσκω τα λόγια, γιατί μόνο αυτός ο τίτλος ταιριάζει στα πολύ όμορφα χωριά που χαίρομαι όταν επισκέπτομαι.


Όπως φτάνω στο χωριό Πυργωτό Κυριακή απόγευμα αναρωτιέμαι αν θα βρω κάποιο άτομο να μιλήσω στο μικρό καφενείο του Χωριού που έμαθα πως έχει.

Όταν έφτασα χάρηκα και με έκπληξη διαπιστώνω ότι ήταν γεμάτο από κόσμο. Μαθαίνω ότι το χωριό έχει επισκέπτες που χαίρονται την βόλτα της Κυριακής με καφέ παγωτό κάτι διαφορετικό από την βαβούρα της πόλης.

Συναντάω τον πρόεδρο του πολιτιστικού Συλλόγου Πυργωτού Χρήστο Χατζημήτρου ο οποίος πρόθυμος και ευγενικός μιλά για τις ομορφιές του Χωριού και τις παραδόσεις του. Το χωριό έχει λίγους κατοίκους αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να φροντίζουν το χωριό και να αγαπούν.

Όπως πλησιάζουμε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου συναντάμε ένα πολύ όμορφο παρκάκι. Το ιατρείο, το Ηρώο. Τα σπίτια γεμάτα λουλούδια φροντισμένα και καθαρά. Η αίθουσα του συλλόγου πρώην Δημοτικό Σχολείο έχει μέσα όλο το μεράκι των κατοίκων που προσπαθούν να σώσουν τις ομορφιές που έχουν οι χοροί τα έθιμα και όλα εκείνα τα στοιχεία που τους κρατάνε δυνατούς και περήφανους για τον τόπο μας.

Στον προαύλιο χώρο του σχολείου κάθε χρόνο γίνεται γιορτή παραδοσιακής πίτας με συμμετοχή συλλόγων από την γύρω περιοχή όπως και το τοπικό χορευτικό με 14 χορευτές περίπου.

Με τον πρόεδρο του συλλόγου συνεχίζουμε την βόλτα μας φτάνοντας στην Εκκλησία του χωριού ο Παπαγιάννης ετοιμάζεται για εσπερινό μας υποδέχεται με ταπεινή ευγένεια και καλοσύνη όπως ταιριάζει σε έναν αληθινό Ιερέα. Τον ακούω με ενδιαφέρον. "Ο Ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Έχει την δική του ιστορία. Κάθε φορά που λειτουργώ αισθάνομαι και μεταφέρω την δύναμη του Θεού στο ποίμνιο μου. Ότι και να μας κάνουν θα αισθανόμαστε πάντα αυτή την δύναμη και θα βγαίνουμε κερδισμένοι. Η Εκκλησία σεβάστηκε αυτό το θέμα που ζήσαμε τελευταία, οι πιστοί δοκιμάστηκαν. Πρέπει να γνωρίζουν αυτοί που διοικούν ότι δεν πρέπει να προσβάλουν την Θεία Κοινωνία γιατί είναι ο ίδιος ο Χριστός ο Θεός που πιστεύουμε".

Η βόλτα παίρνει άλλο χαρακτήρα όταν συναντάω μέσα στο όμορφο χωριό Πυργωτό ένα ηλικιωμένο άτομο, την κυρία Χάιδω. Όταν την ρώτησα για την ζωή στο χωριό, μου έκανε εντύπωση που έδειξε τον ουρανό. "Όλα είναι στο θέλημα του. Εμείς είμαστε ανήμποροι όπου και να ζούμε. Κάτι από τα παλιά κάτι από τα καινούργια συνεχίζουμε. Είναι σημαντικό να μπορούμε όλα να τα βολεύουμε. Πάντα θα μας επηρεάζουν γεγονότα που θα ακούμε να γίνονται αλλού. Ποτέ δεν ξέρουμε τον σκοπό ας ζούμε όσο μπορούμε ήσυχα. Η ζωή στο χωριό αυτά σε μαθαίνει".

Μοιράζομαι μια άλλη όμορφη Κυριακή με υπέροχους ανθρώπους, με ενθουσιασμό και ηρεμία στο χωριό που βρίσκεται ψηλά και μοιάζει με πύργο. ΠΥΡΓΩΤΟ.

Οι γυναίκες βγήκαν βόλτα. Ο Κύριος Παρασκευάς κερνάει παγωτό. Η ψησταριά ετοιμάζεται. Κάτι λίγα παιδιά μοιράζονται το παιχνίδι. Τα ζάρια ακούγονται στο τάβλι. Ας κάνουμε μια εκδρομή. Ο όμορφος κόσμος του χωριού είναι δίπλα μας είναι σε όλα τα Ελληνικά χωριά που περιμένουν να κάνουμε μια διαφορετική βόλτα και να μάθουμε να ακούσουμε και να δούμε τον τόπο μας να τον γνωρίσουμε και να τον αγαπήσουμε.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.