Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου

Συνέντευξη και επιμέλεια κειμένου:
Αναστασία Νικολοπούλου και Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς 
Οι σπουδές της Σοφίας Μαυρίδου
Απόφοιτος Μεταπτυχιακού τμήματος. «Περιφερειακή Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη» του ΑΠΘ (Διατμηματικό με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο). Πτυχιούχος Νομικής, της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1991) Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ της ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ 

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω. 
Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγoυ Κατερίνης. Εκπαιδεύτρια Πιστοποιημένη από το ΕΚΕΠΙΣ (2001 – σήμερα) Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. – ΟΤΑ (2011 – σήμερα) Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος LEADER στο Νομό Πιερίας που υλοποιείται μέσω της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. – ΟΤΑ (2011 – σήμερα) Αναπληρώτρια Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Δικαστικό Γραφείο Κατερίνης (1996 – 2010) Νομική Σύμβουλος του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης (2007 – 2010) Νομική Σύμβουλος (ως εξωτερική συνεργάτης) της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, Υποκατάστημα Κατερίνης (2007 – 2010) Επιστημονική Συνεργάτης στο Κ.Ε.Κ. ΘΑΛΗΣ (2006 – 2010) Νομική Σύμβουλος της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. (1996 – 1997) 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Εισηγήτρια σε Επιμορφωτικά Σεμινάρια ως μέλος στο Μητρώο Εκπαιδευτικών του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών με γνωστικό αντικείμενο θέματα που άπτονται της Νομικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του σχεδιασμού στρατηγικού αναπτυξιακού των Περιφερειών σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης της Πιερίας (2001 μέχρι και σήμερα) Σοφία Μαυρίδου – Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας 

ΓΛΩΣΣΕΣ 

Αγγλικά Γαλλικά 

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 

Κάτοχος πτυχίου Πληροφορικής ECDL Core

Οι ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ της
Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης για δύο τριετίες (1999• – 2002) & (2002 – 2005). Μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης (1992-2002) Αναπληρωματικό Μέλος (ως δικηγόρος) της Επιτροπής «ΕΥΡΩΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας. (1998 – 2002) Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων – Παιδιών πασχόντων από κακοήθη νοσήματα «Κοινωνική Αλληλεγγύη» Κατερίνης. Μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του Κατερίνης από το 1987 – 1997. 

Μέλος του ποντιακού συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» Μέλος της «Ένωσης Ποντίων Κατερίνης» Μέλος της «Ένωσης Καταφυγιωτών Κατερίνης» Μέλος της «Εστίας Πιερίδων Μουσών» Αρθρογράφος στην μηνιαία εφημερίδα της ΝΟΔΕ Πιερίας – Τμήμα Επιστημονικού 2001 – 2002.

Οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ της
Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ελλάδα, δεδομένου να αναδειχθεί ο ρόλος της ΕΝΠΕ και τη σημαντικότητα του προγράμματος για την ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης στη χώρα μέσω των περιφερειών και των Δήμων (ΙΑΝ 2016 μέχρι και σήμερα) Αντιπρόεδρος στην περιφερειακή «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ» των φύλων 
στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2013 – 2014) 

 Εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (2014 – 2019, Β’ περιφερειακή θητεία) Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (2013 – 2014) Τομεακή Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2013 - 2015) Τομεακή Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2016 έως και σήμερα) Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης τοπικού Προγράμματος LEADER στην  Πιερία. 

Θητεία από 09-05-2011 μέχρι και σήμερα. Σοφία Μαυρίδου – Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε – ΟΤΑ. Θητεία από 04–04–2011 μέχρι και σήμερα. Εκλεγμένη Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.

Θητεία από 01–01–2011 μέχρι σήμερα. Νομαρχιακή Σύμβουλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, εκλεγείσα στις Νομαρχιακές εκλογές του 2002. Αντινομάρχης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, στις Διευθύνσεις Διοικητικών, Οικονομικών, Τμήμα Απασχόλησης, ΚΕΠ και γενικότερα όλων των Υπηρεσιών Υποστήριξης του Πολίτη (2003 – 2004). 

 Α’ εκλεγείσα Σύνεδρος στις γυναίκες στο 5ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2001. Μέλος της Τ.Ο. Κέντρου (Ν. Δημοκρατίας) Κατερίνης.

Τι σημαίνει για εσάς η πολιτική ενασχόληση; Τι σας γεμίζει σε όλο αυτό;
Για μένα η ενασχόληση με τα κοινά είναι λειτούργημα είναι προσφορά προς τον συνάνθρωπο και όχι τρόπος επιβίωσης και πλουτισμού. Ζούμε σε μια εποχή όπου η ίδια η έννοια της πολιτικής, της δημοκρατίας, της ενασχόλησης με τα κοινά, της εξωστρέφειας, την ανησυχίας, της προσφοράς έχουν δυσφημιστεί στο έπακρο. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν έχω ιδιοτελείς σκοπούς, ούτε προσδοκώ οφέλη, δεν επιζητώ κοινωνική καταξίωση μέσα από την πολιτική. Αυτό που έχω αποκομίσει από την ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι η τεράστια ικανοποίηση που μου γεννά η δημιουργία. 

Το να παρακολουθώ μέρα τη μέρα τον τόπο μου να αλλάζει και να προοδεύει και να γνωρίζω ότι οι αποφάσεις και οι πράξεις μου διαδραματίζουν τον κορυφαίο ρόλο σε αυτή τη θετική αλλαγή και την ανοδική πορεία της Πιερίας. Η ζωή μου έχει ταυτιστεί εκ των πραγμάτων με τη ζωή του τόπου μου, της Πιερίας.

Είστε ευαίσθητη και κοινωνικοποιημένη ως άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά, πολιτικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ;

Το πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων που εφαρμόζουμε σε κάθε τοπική και δημοτική κοινότητα της Πιερίας αντικατοπτρίζει την ιδιαίτερη ευαισθησία μου σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ενός λειτουργικού, κοινωνικού, ανθρώπινου, πράσινου και φιλικού τόπου που μπορεί κάποιος να ζει. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω τις εγκαταστάσεις πρόσβασης ΑΜΕΑ «Seatrac» στις παραλίες της Πιερίας, ένα έργο που υλοποιήσαμε και το οποίο διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες σε θάλασσες και παραλίες, συμβάλλοντας και στην ανάπτυξη τουρισμού για ΑμΕΑ και άλλα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Παράλληλα, την κατασκευή δύο τεχνητών υφάλων, ο πρώτος στη θαλάσσια περιοχή του Λιτοχώρου και ο δεύτερος στη θαλάσσια περιοχή του Κίτρους. Δύο έργα πνοής σε ό,τι αφορά την προστασία του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας αλλά και τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων της Πιερίας και τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της βιοποικιλότητας και της ιχθυοπαραγωγής.

Τέλος, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνατότητες το ευρύ και πολυσχιδές φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, συμβάλλοντας κι εμείς ενεργά στην ανακούφιση των εμπερίστατων συνανθρώπων μας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρω χαρακτηριστικά την κατασκευή ανοικτού θεάτρου, που πρόσφατα κατασκευάσαμε, στο χώρο των φιλανθρωπικών δομών της Ιεράς μας Μητροπόλεως στον Σβορώνο Πιερίας, την ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου της τοπικής μας Εκκλησίας «Ο Άγιος Φώτιος», έργο που σύντομα θα δημοπρατηθεί και πολλές ακόμη δράσεις κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα. 

Συνεχίζουµε όμως µε ακόµα πιο εντατικούς ρυθµούς. Στηρίζουµε διαρκώς τις τοπικές κοινωνίες υλοποιώντας µια ευρεία γκάµα έργων και δράσεων που αφορούν την ποιότητα στην καθηµερινή τους ζωή. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουµε και υλοποιούµε σταδιακά µεγαλόπνοα έργα υποδοµών και άυλων δράσεων που θα ενισχύσουν την µελλοντική προοπτική του τόπου µας.

Ποιο το παράπονό σας από την γενιά σας; Τι σας ενοχλεί; Βλέπετε σημάδια βελτίωσης;

Στη σημερινή εποχή η νέα γενιά είναι πολύ διαφορετική από τη δική μου. Το βλέπω και στην κόρη μου την Κατερίνα που πρόσφατα ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές της σπουδές. 

Μέλημά μας θα πρέπει να είναι η στήριξη της νεολαίας μας, η δημιουργία και ανάπτυξη εποικοδομητικών δραστηριοτήτων ψυχαγωγικής απασχόλησης όπου οι νέοι θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χαρίσματα και τα ταλέντα τους και να «χτίσουν» ένα αισιόδοξο μέλλον. 

Στην ατζέντα μας ως Περιφερειακή Αρχή κατέχει πολύ υψηλή θέση η νεολαία και τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει και επιζητούμε την ενεργό τους συμμετοχή.

Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα του αύριο, σε επίπεδο τοπικό και εθνικό;
Θα σας πω πώς φαντάζομαι την Πιερία, τον τόπο μου. Στην καρδιά της Κεντρικής Μακεδονίας, θα ήθελα να δω την Πιερία πρωταγωνίστρια, γύρω από την οποία θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα ενισχύσει την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα, με παράλληλη ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού χάρη στις απίθανες φυσικές ομορφιές αλλά και τα μοναδικά αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία όλης της περιοχής.

Πώς βιώνετε ως άτομο και ως εκλεγμένος θεσμός την υγειονομική και κοινωνική κρίση που περνά η πατρίδα μας εδώ και δύο μήνες Πολιτικά, εργασιακά, μα και σαν άτομο (μητέρα-κόρη) στην καθημερινότητα;

Είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε στην μείωση της διασποράς του κορωνοϊού και προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα και καλώντας τους πολίτες να απέχουν από κάθε συνωστισμό και να μένουν σπίτι. Μείζον ζήτημα για όλους μας είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. 

Γι' αυτό υπό το συντονισμό και τη μέριμνα του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα, είμαστε από την πρώτη στιγμή σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες δημόσιες υγειονομικές αρχές με μοναδικό σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Με συναίσθηση ευθύνης απέναντι σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είτε είναι μέλη της οικογένειάς μας, είτε οποιοσδήποτε συνάνθρωπός μας, προσπαθήσαμε να τους προστατεύσουμε από τη δοκιμασία της νόσου.

Μια θετική-ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο. Ποιο είναι το προσωπικό σας μότο; Η φράση που σας παρακινεί εάν θέλετε. Κάτι φωτεινό.

Στόχος δικός μου και των συνεργατών μου στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας είναι να φτιάξουμε έναν τόπο ανθρώπινο, που αξίζει κάποιος να ζει και να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του. Έναν νομό που όχι απλώς θα κρατήσει τους νέους αλλά θα αποτελέσει και σημείο συνάντησης και άλλων νέων επιστημόνων, οικογενειών, ινστιτούτων, εταιριών. 

Όπως έλεγε και ο Friedrich Engels, «Ένα γραμμάριο δράσης αξίζει ένα τόνο θεωρίας». Η θεωρία είναι «η καλύτερη ζωή». Η πράξη είναι όλα αυτά που ανέφερα, όσα ήδη σχεδιάζουμε και όσα με πάθος προσπαθούμε να υλοποιήσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.