Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Κυριακίδης: "Κρατάμε το λόγο μας, πάμε μαζί Μπροστά"


Δελτίο τύπου Δήμου Κιλκίς
Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019 ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης παρουσίασε διεξοδικά την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, σε μια ογκώδη συγκέντρωση στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, τα πεπραγμένα της νέας Δημοτικής Αρχής.

Το μικρό αυτό διάστημα στάθηκε η πρώτη κρίσιμη δοκιμή μας σε μείζονα και ανοιχτά ζητήματα που ταλάνισαν τον τόπο μας αλλά και στην αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων. 

Ανταποκριθήκαμε με σοβαρότητα και σύνεση τόνισε ο Δήμαρχος Κιλκίς και εξέθεσε στη συνέχεια τις επιτυχίες της Δημοτικής Αρχής στην υπόθεση χωροθέτησης και ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου στην περιοχή του Μύλου Σαμαρά, στην αποτροπή ενός νέου κύματος προσφυγικής εγκατάστασης στην Πικρολίμνη που θα επιβάρυνε την ήδη παραβιασθείσα αναλογία του 1% σε ότι αφορά την ισοκατανομή των φιλοξενουμένων, στην αποσυμφόρηση του πληθυσμού των προσφύγων – μεταναστών στο Σ.Σ. Μουριών, στη διαχείριση των αδέσποτων , σε αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Με αναφορές στην αρχή της συνέχειας στη διοίκηση, στην υλοποίηση των προγραμματικών θέσεων της Δημοτικής Αρχής σε βάθος τετραετίας, στην κουλτούρα των συνεργασιών ο κ. Κυριακίδης υπογράμμισε τη συνειδητή επιλογή της να δώσει ουσιαστικό θεσμικό ρόλο και ζωτικό χώρο σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις ώστε να εμπεδωθεί η έννοια της συμμετοχικής αντίληψης για το συμφέρον του τόπου. Εκθείασε μάλιστα την υποστηρικτική συνδρομή άλλων παρατάξεων ή μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων σε αποφάσεις της Διοίκησης προσθέτοντας ότι η συμβολή τους εκτιμάται και αξιοποιείται.

Η καταγραφή του έργου της Δημοτικής Αρχής έγινε ανά τομέα ευθύνης των επτά Αντιδημαρχιών. Ως θετικές εγγραφές στην εκκίνησή της εντυπώθηκαν η ολοκλήρωση των ψηφιακών περιγραμμάτων στο διοικητικό τομέα, η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων πάνω σε ένα σχέδιο που απαντά πιστά στο αγωνιώδες αίτημα της κοινωνίας για δημόσια ασφάλεια αλλά και στους κανόνες ευζωϊας των αδέσποτων, η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημοτικού πάρκου – κήπου αλλά και άλλων δημόσιων χώρων της πόλης με περισσότερο πράσινο, η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των κτηνοτρόφων στις κτηνοτροφικές τους μονάδες, η ορθολογική χρήση των υπηρεσιακών μηχανημάτων, οι εργολαβίες στα ασφαλτικά, τα έργα στη σχολική στέγη, η σύσταση νέου βρεφικού σταθμού, η επαναχάραξη της πολιτιστικής και τουριστικής πολιτικής σε στοχοθετημένες βάσεις, η προώθηση της διά βίου μάθησης και των αξιών του εθελοντισμού, μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων με ατζέντα σύγχρονα κοινωνικά, ιατρικά, επιστημονικά θέματα που κινητοποιούν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των πολιτών. 

Μεγάλο μέρος των στοχεύσεων αυτών, όπως επισημάνθηκε, έχει αντιστοίχιση στις προγραμματικές προτάσεις της Ιδρυτικής Διακήρυξης της δημοτικής παράταξης ‘’Κιλκίς Μπροστά’’ η οποία παρουσιάστηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο.

‘’Το Κιλκίς Μπροστά’’ υποστήριξε ο Δήμαρχος Κιλκίς είναι στάση ζωής, ισχυρή θέληση συνεισφοράς, είναι πράξη αγάπης για τον τόπο. Δήμος και πολίτες συμβαδίζουμε, με εφόδια τη δύναμη των ιδεών μας, με την αυτοπεποίθηση που γεννούν οι μικρές και μεγάλες καθημερινές νίκες ενάντια σε παρωχημένες νοοτροπίες, ενάντια στη στασιμότητα και σε βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που θέλουν την αυτοδιοικητική μηχανή να κάνει τα απολύτως αναγκαία και τίποτε παραπάνω. Εμείς όμως προσέθεσε είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά για το Δήμο μας, να κουραστούμε όλοι και να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, ούτε να κυλά άσκοπα και σε βάρος μας, σε τελική ανάλυση ο χρόνος.

Ο κ. Κυριακίδης εστίασε και σε μια σειρά έργων που θα ‘’τρέξουν’’ μέσα στο 2020 όπως η δημοπράτηση του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) του ταρτάν, η αντιπλημμυρική θωράκιση οικισμών, οι παρεμβάσεις στην παραλίμνια περιοχή της Δοϊράνης ενώ έκανε αναφορά και στη στοχοθεσία του 2020 εξαγγέλοντας:

- την αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης από αμίαντο τα υπολειπόμενα τμήματα του Κιλκίς δηλ. επί της 21ης Ιουνίου, και Ελ.Βενιζέλου και σε τριάντα επτά οικισμούς ακόμη

- τον προγραμματισμό σύγχρονου οδοφωτισμού της πόλης του Κιλκίς και των εισόδων της

- την δημιουργία πρατηρίου καυσίμων στις εγκαταστάσεις του αμαξοστασίου

- την έναρξη της προετοιμασίας για τον περιμετρικό δρόμο Λόφου Αγίου Γεωργίου

- την τεχνική προεργασία για την ένταξη του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ στο πρόγραμμα ‘’Ενεργειακές Κοινότητες’’ στο πλαίσιο της ενεργειακής αυτονομίας της επιχείρησης και δημοτικών κτηρίων

- την επαναφορά πολιτιστικών θεσμών όπως το ‘’Πολιτιστικό Καλοκαίρι’’ και το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας

- έργα γεωθερμίας στο κλειστό γυμναστήριο

- την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων και μηχανημάτων έργου και νέων συμβατικών κάδων απορριμμάτων

Ο κ. Κυριακίδης επαίνεσε όλα τα αυτοδιοικητικά στελέχη που εργάζονται μεθοδικά, συχνά κάτω από συνθήκες πίεσης για να φέρουν αποτέλεσμα και ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη διαβεβαίωση στο πυκνό ακροατήριο ότι η Δημοτική Αρχή πάει Μπροστά το Δήμο γιατί κρατά το λόγο της και Διοίκηση και πολίτες θα προχωρήσουμε μαζί για να ομορφύνουμε την πόλη μας και τα χωριά μας, και να βάλουμε το Δήμο μας στη σκακιέρα των μεγάλων αυτοδιοικητικών παικτών με έργα και ζηλευτές υποδομές.

Την εκδήλωση παρουσίασης των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής τίμησαν με την παρουσία τους ο Μιχάλης Λοκοβίτης ως εκπρόσωπος του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά, η κα Έφη Ναβροζίδου ως εκπρόσωπος της βουλευτή Ειρήνης Αγαθοπούλου, ο βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης, ο Δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, οι Αντιδήμαρχοι Ιωάννης Χατζηαποστόλου, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Γιώργος Μπαλάσκας, Ανέστης Πογέλης, Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης, Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Γιαρήμαγας, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Γιώργος Κεμανίδης Βλάσιος Κουρτίδης, Δημήτρης Κυριακίδης, Χαρίλαος Ξενιτίδης, Σούλης Καζαντζίδης, Μαρία Μασμανίδου, Γιώργος Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Παπακώστας, Χρήστος Σαρβανίδης, η Πρόεδρος της ΚΔΕΚ Χρυσή Σοφού ο Συνταγματάρχης Χαράλαμπος Χαλκίδης ως εκπρόσωπος της 71ηςΑερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς Δημήτρης Χαραλαμπίδης ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Μηνάς Παπαδόπουλος, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Κεσίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης και στελέχη αυτής, Πρόεδροι και κοινοτικοί σύμβουλοι πολλών Κοινοτήτων ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αναστασιάδης, ο πρώην βουλευτής Θεόδωρος Πασσαλίδης οι πρώην Δήμαρχοι Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας, Αναστάσιος Αμανατίδης, και Μουριών Σάββας Αργυρόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Κιλκίς


Αξιότιμοι κ. Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι

Αγαπητές δημότισσες, αγαπητοί δημότες

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και βρίσκεστε εδώ για να ενημερωθείτε αναλυτικά για το έργο της Δημοτικής Αρχής από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας.

Η πυκνή παρουσία σας μαρτυρά το ενεργό ενδιαφέρον σας για τις τοπικές υποθέσεις και επιβεβαιώνει ότι η σχέση εμπιστοσύνης που έχει κτιστεί μεταξύ μας στηρίζεται στην αξιοπιστία και στην ισορροπία λόγου και πράξης.

Για να το αποδώσω πιο σωστά: Συμβαδίζουμε.

Συμβαδίζουμε, με εφόδια τη δύναμη των ιδεών μας, με την αυτοπεποίθηση που μας δίνουν οι μικρές και μεγάλες καθημερινές νίκες μας ενάντια σε νοοτροπίες του χθες, ενάντια στη στασιμότητα, ενάντια σε βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που θέλουν την αυτοδιοικητική μηχανή να κάνει τα απολύτως αναγκαία και τίποτε παραπάνω.

Συμβαδίζουμε, αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

γιατί κοινή σταθερή επιδίωξή μας είναι να πάμε το Κιλκίς Μπροστά, να δώσουμε στην πόλη μας και στα χωριά μας αυτό που αξίζουν, αυτό που δικαιούνται.

Η ανάδειξη του έργου που έχει παραχθεί στο Δήμο Κιλκίς συμπίπτει χρονικά με την παρουσίαση της Ιδρυτικής Διακήρυξης της δημοτικής μας παράταξης ‘’Κιλκίς Μπροστά’’.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2019 δεσμευθήκαμε δημόσια ενώπιον σας πάνω σε ένα πολύ συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο που για να υλοποιηθεί χρειάζεται επιμονή, οργάνωση και πολλή δουλειά. Το ‘’Κιλκίς Μπροστά’’ δεν ήταν και δεν πέρασε στη συνείδησή σας ως ένα απλό σύνθημα. Είναι στάση ζωής, ισχυρή θέληση συνεισφοράς, είναι πράξη αγάπης για τον τόπο μας.

Για αυτούς τους λόγους είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά, να κουραστούμε όλοι και να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη ούτε να κυλά άσκοπα και σε βάρος μας, σε τελική ανάλυση, ο χρόνος.

Η σημερινή μας συνάντηση έχει τα συμπαγή χαρακτηριστικά της λογοδοσίας των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Κιλκίς και καλύπτει μία περίοδο τεσσάρων μηνών.

Το μικρό αυτό διάστημα στάθηκε η πρώτη κρίσιμη δοκιμή μας σε μείζονα και ανοιχτά ζητήματα που ταλάνισαν τον τόπο μας όπως το Δικαστικό Μέγαρο, το προσφυγικό αλλά και η διαχείριση μιας εξίσου δύσκολης καθημερινότητας.

Με αποδείξεις έργου η Δημοτική Αρχή έχει τραβήξει το χρόνο με το μέρος της, στηρίζοντας τις προσπάθειες και τα σχέδιά της πάνω σε ακλόνητες αρχές: στην χρηστή διοίκηση, στην υπευθυνότητα, στη διαφάνεια, στην επιμονή και προπάντων στη μεθοδική δουλειά.

Η νωπή εντολή που δώσατε στις 2 Ιουνίου του 2019 στη νέα Δημοτική Διοίκηση και σε εμένα ως Δημάρχου Κιλκίς βασίστηκε στην εμπιστοσύνη αξιών και προσώπων και στις προγραμματικές μας προτάσεις για τη δημοτική περίοδο 2019 -2023. Η αποδοχή των θέσεων αυτών και η ωρίμανσή τους οδηγούν σε πράξεις, σε καθαρό αποτέλεσμα που ωφελεί τον τόπο και τους συνδημότες μας.

Θα ήταν υπερβολή και ανώφελη ματαιοδοξία από μέρους μου να υποστηρίξω ότι παρήχθη μέγα έργο. Η αρχή της συνέχειας στη Διοίκηση της κληροδοτεί ένα σύνολο ενεργειών και παρεμβάσεων που προγραμματίστηκαν, εγκρίθηκαν από το κορυφαίο όργανο της αυτοδιοικητικής μας έκφρασης, το Δημοτικό Συμβούλιο, και βαίνουν προς υλοποίηση. Η δική μας έγνοια, πάντοτε με γνώμονα το κοινό συμφέρον, είναι να προχωρήσουν ομαλά και να αποδοθούν ως έργο προστιθέμενης αξίας στις υποδομές του Δήμου μας, στην υπηρεσία του δημότη, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επιπλέον, η κύρια αποστολή μας είναι να εφαρμόσουμε βήμα – βήμα τις δεσμεύσεις μας σε βάθος τετραετίας με διεκδικητική κατεύθυνση και σχεδιαστική ετοιμότητα ώστε να είμαστε σε πλεονεκτική θέση να απορροφήσουμε πόρους σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να πάμε το Δήμο μας Μπροστά.

Εκκινώντας από τις θεσμικές υποδοχές του ‘’Κλεισθένη’’ και τις τροποποιητικές διατάξεις του που σταθεροποίησαν την κυβερνησιμότητα στους Δήμους, θεώρησα φρόνιμο και χρήσιμο, ως Δήμαρχος όλων των πολιτών του Δήμου Κιλκίς, να απευθύνω πρόσκληση συνεργασίας προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ώστε πέρα από πιθανές ιδεολογικές διαφορές που μας χωρίζουν, να βρούμε έναν κοινό τόπο για να συνδιαλεγόμαστε και να συναποφασίζουμε κατά κύριο λόγο για τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου μας. 

Οι ευρείες συναινέσεις, η κουλτούρα των συνεργασιών είναι ένα σοβαρό διακύβευμα στο οποίο και ως Δήμαρχος και ως Δημοτική Αρχή δώσαμε βαρύτητα με κινήσεις καλής θέλησης από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης των νέων καθηκόντων μας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Επιτροπή Διαβούλευσης, στις Σχολικές Επιτροπές, στην Επιτροπή Αδελφοποιήσεων, στα Νομικά Πρόσωπα, δόθηκε με δική μας πρωτοβουλία και ουσιαστικός θεσμικός ρόλος και ζωτικός χώρος σε όλες τις πτέρυγες των δημοτικών συνδυασμών.

Η έννοια της συμμετοχικής αντίληψης άλλοτε εμπεδώθηκε, κάποιες φορές παρερμηνεύθηκε και ελάχιστες εκτροχιάστηκε κινούμενη άγαρμπα στη γραμμή εγωκεντρικών επιδιώξεων.

Παρά ταύτα θέλω να είμαι πιο αισιόδοξος και πιστεύω ότι αμφισβητήσεις χωρίς ουσιαστικό πρωτογενές επιχείρημα και αγχωτικές ή και βεβιασμένες αντιδράσεις θα καμφθούν στην πορεία της αυτοδιοικητικής μας λειτουργίας. Από την άλλη δε μπορώ να παραγνωρίσω τη συμβολή μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων αλλά και παρατάξεων σε γενναίες αποφάσεις όπως η κατάτμηση του οικοπέδου του Μύλου Σαμαρά με σκοπό την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου, που έφερε με πρότασή της η Δημοτική μας Αρχή λύνοντας αποφασιστικά έναν γόρδιο δεσμό που έβαζε για περισσότερα από σαράντα χρόνια έναν πνιγηρό βρόγχο στην αξιοπρέπεια και στον πολιτισμό της Δικαιοσύνης μας ως προς τις κτηριακές εγκαταστάσεις. Η συμβολή αυτή εκτιμάται και αξιοποιείται.

Οι συμμετοχικοί θεσμοί δεν είναι άψυχοι ορισμοί. Θεμελιώνονται πάνω σε κανόνες και οφείλουμε να τους υπηρετούμε με συνέπεια. Ως εντολοδόχοι σας θελήσαμε να δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο στην κανονικότητα προτάσσοντας μια άλλη νοοτροπία: της ευγένειας, του σεβασμού στο δημόσιο χώρο και στα χρήματα των φορολογουμένων.

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημοτικά κτήρια πολύ πριν την ενεργοποίησή του και η χρήση των δημοτικών οχημάτων αυστηρώς για υπηρεσιακές μετακινήσεις ήταν από τις απλές αλλά εντυπωσιακές κινήσεις, όπως πολύ θετικά σχολιάστηκε. Δεν έγινε κάποια συγκλονιστική αλλαγή αλλά μια αυτονόητη πράξη, η ενθουσιώδη αποδοχή της οποίας, όμως, δείχνει ότι η τοπική μας κοινωνία επιβραβεύει το ήθος και θέλει πρώτοι εμείς να δίνουμε το καλό παράδειγμα, όχι από υποχρεωτικότητα και καθωσπρεπισμό, αλλά επειδή το πιστεύουμε.

Πριν προχωρήσω πιο σύντομα στην παρουσίαση των πεπραγμένων που έχουν τη λογική σειρά μιας αλυσίδας διοικητικών πράξεων και τεχνικών εργασιών θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις για το ξεκίνημά μας.

Η Δημοτική Αρχή βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων και έκτακτων κρίσεων. Τολμήσαμε και πετύχαμε τη διαχείρισή τους. Δε στηριχθήκαμε στην εύνοια της τύχης αλλά σε αξιόπιστο λόγο, σε συστηματική επεξεργασία λύσεων και στην ισχύ σοβαρών και τεκμηριωμένων επιχειρημάτων που προτάξαμε για να πείσουμε για την ορθότητα των επιλογών μας.

Η εξεύρεση κατάλληλου ακινήτου για τη στέγαση και την απονομή της Δικαιοσύνης σε αξιοπρεπείς χώρους – ειδικότερα στην περιοχή του Μύλου Σαμαρά - ήταν αποτέλεσμα μιας άρτιας προεργασίας που παρουσιάστηκε δημόσια από το περασμένο καλοκαίρι, είχε τη σύμφωνη γνώμη του πολιτικού προσωπικού του νομού μας, τη θερμή υποστήριξη του Υφυπουργού μας Γιώργου Γεωργαντά και το πιο σημαντικό είχε την έγκριση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα.

Ο Δήμος Κιλκίς, η Δημοτική Αρχή ανέλαβε το βάρος μιας δύσκολης πρωτοβουλίας και την έφερε σε πέρας πετυχαίνοντας : 1ον την αξιοποίηση ενός καθαρού οικοπέδου του Δήμου Κιλκίς, του Μύλου Σαμαρά, που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος κεντρικών λειτουργιών, 2ον τη μονιμοποίηση της παραμονής των δικαστικών υπηρεσιών στην ίδια τοποθεσία σε συνδυασμό τη γειτνίασή της με εξυπηρετούμενες προς αυτές υπηρεσίες όπως ο Δήμος, η Αντιπεριφέρεια, η Αστυνομία, 3ον την χωροταξική, διοικητική και οικονομική ανάπτυξη της ανατολικής πλευράς του Κιλκίς, που μετά την κατασκευή του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, θα αποκτήσει μία ακόμη μεγάλη δημόσια υπηρεσία και 4ον την αναγωγή του Δήμου Κιλκίς σε αποφασιστικό παράγοντα της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Θυμίζω ότι και στο παρελθόν με θετική παρέμβαση του Δήμου Κιλκίς και την διάθεση ακινήτων του στάθηκε δυνατή η κατασκευή του Διοικητηρίου και του Αστυνομικού Μεγάρου Κιλκίς. Επομένως, η αξιοποίηση του Μύλου Σαμαρά για έναν σημαντικό κοινωφελή σκοπό, όπως η ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου, είναι μια ιστορική απόφαση.

Όπως είναι γνωστό η ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς έχει δεχθεί προσφυγικές – μεταναστατευτικές ροές και έχει σηκώσει ένα ανεπίτρεπτα μεγάλο φορτίο όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Σταθερά προσηλωμένη στη θέση περί της δίκαιης ισοκατανομής των προσφύγων – μεταναστών σε όλη την επικράτεια και δοθέντος του ότι στην περιοχή του Δήμου Κιλκίς διαμένουν μιάμιση φορές περισσότεροι φιλοξενούμενοι από αυτούς που δικαιούται με βάση το συμφωνηθέν ποσοστό του 1%, η Δημοτική Αρχή ανέκοψε ένα νέο κύμα προσφυγικής εγκατάστασης στο ξενοδοχείο της Πικρολίμνης. Ήταν μια μάχη που κερδίσαμε με το σπαθί μας επιμένοντας στο δίκαιο των θέσεών μας. Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς προς τα συναρμόδια Υπουργεία αξίωσε επιτακτικά την εφαρμογή του προσφυγικού διαμοιρασμού στο 1% για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης. 

Σε ότι αφορά την διαμονή προσφύγων – μεταναστών σε ξενοδοχειακή μονάδα του Σ.Σ. Μουριών συνταχθήκαμε με το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την άμεση αποσυμφόρηση του ξενοδοχείου και την παραμονή ενός μικρού αριθμού φιλοξενουμένων και για λόγους πληθυσμιακής ανισορροπίας και για την αποκατάσταση της διασαλευθείσας κοινωνικής ειρήνης στην περιοχή.

Η θεαματική μείωση του πληθυσμού των φιλοξενουμένων είναι αποτέλεσμα και των δικών μας πιέσεων προς τα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε φιλοξενούνται 202 άτομα στο ξενοδοχείο λιγότεροι δηλ. κατά το 1/3 πρόσφυγες και μετανάστες σε σχέση με τα δεδομένα του περασμένου Νοεμβρίου και επόμενος στόχος είναι η περαιτέρω αποσυμφόρησή του.

Μια μεγάλη πληγή της πόλης μας, οι επιθετικές αγέλες σκύλων που δημιουργούσαν το αίσθημα του φόβου πολλών συμπολιτών μας στο δημόσιο χώρο, με περιστατικά που πολύ συχνά κατέληγαν ως καταγγελίες στην Αστυνομία και ακόμη χειρότερα στο Νοσοκομείο, αρχίζει σιγά – σιγά να θεραπεύεται. Ξεκινήσαμε έναν κύκλο εντατικών επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και βάλαμε σε τάξη σκέψεις, προθέσεις και ενέργειες. Νοιαστήκαμε και για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και για τα αδέσποτα.

Γιατί κάθε αδέσποτο ζώο είχε κάποτε στέγη και φροντίδα, η ανεύθυνη στάση όμως του ιδιοκτήτη του, που το πέταξε στους δρόμους, το μετέτρεψε, δυστυχώς, σε περιπλανόμενο θύμα και σε εν δυνάμει θύτη, εφόσον αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά κατά του ανθρώπου. Μεριμνήσαμε για την απομάκρυνση αδέσποτων σκυλιών με επιθετική συμπεριφορά από δημόσιους χώρους (σχολεία, εκκλησίες, Νοσοκομείο) και τη μεταφορά τους σε ιδιωτικό χώρο φύλαξης και ‘’τρέχουμε’’ ξανά το πρόγραμμα υιοθεσίας. 

Η εικόνα στο κέντρο της πόλης σήμερα είναι σαφώς καλύτερη, οι δημότες μας νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια στις μετακινήσεις τους και οι καταγγελίες στην Αστυνομική Διεύθυνση για κρούσματα επίθεσης έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Το πρόγραμμα περισυλλογής, σίτισης, εμβολιασμού και στειρώσεων είναι πλέον ενεργό και οι προσπάθειες μας θα συνεχιστούν για την ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου και καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Σε θεσμικό επίπεδο, πρέπει να δούμε σοβαρά μέσω των συνδικαλιστικών μας οργάνων την προοπτική αναθεώρησης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που λειτουργεί ουσιαστικά σε βάρος των αδέσποτων από τη στιγμή που διακριβώνεται αναντιστοιχία πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους. Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων με σεβασμό στη δημόσια ασφάλεια των συμπολιτών μας και κανόνες τήρησης της ευζωίας στην πόλη και στα χωριά μας θα εξακολουθήσει να έχει πρωτεύουσα θέση στις προτεραιότητες της ποιότητας ζωής στο δημόσιο χώρο.

Σ’ αυτό το τετράμηνο διάγραμμα οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής ακολουθούν τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου μας, όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2020. Έχει εξηγηθεί ότι το 1/5 του προϋπολογισμού προορίζεται για επενδυτικές δαπάνες, δηλ. για έργα υποδομής που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του δημότη στην πόλη και στα χωριά μας. Για το σκοπό αυτό πιστώσεις άνω των 5.000.000 ευρώ θα κατευθυνθούν σε έργα οδοποιίας, σε αναπλάσεις, στην προμήθεια εξοπλισμού για την καθαριότητα και το φωτισμό, στην επέκταση του φωτισμού και στη σύνταξη τεχνικών μελετών.

Οι παρεμβάσεις και τα έργα εξειδικεύονται ανά τομέα ευθύνης που αντιστοιχεί και στην αρμόδια Αντιδημαρχία.

Αντιδημαρχία Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών

Τομέας Οικονομικών Υπηρεσιών
-Μειώθηκε ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση βεβαιώσεων ΤΑΠ

-Επετεύχθη ένας καλύτερος συντονισμός των οικονομικών υπηρεσιών με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες για την ομαλή διεκπεραίωση (ενταλματοποίηση και πληρωμή) των δαπανών του Δήμου

- 1.250 πολίτες εντάχθηκαν σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών τους βάσει του Ν. 4611/2019. Με βάση αυτό το νόμο δόθηκε η δυνατότητα σε δημότες να ρυθμίσουν οφειλές συνολικού ύψους 2.129.907,84ευρώ. Από το ποσό αυτό ο Δήμος έχει εισπράξει 264.360,58ευρώ μέχρι τις 31.12.2019

- Μειώθηκε ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του Δήμου προς τρίτους

Τομέας Διοικητικών υπηρεσιών
-Ολοκληρώθηκαν τα ψηφιακά περιγράμματα θέσεων σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, μια διαδικασία που δεν είχε προχωρήσει εδώ και μια δεκαετία και μας στέρησε ανθρώπινους πόρους Με βάση τα ψηφιακά περιγράμματα ο Δήμος Κιλκίς διαθέτει πλέον δύο βασικά πλεονεκτήματα:

1ον Θα είναι σε θέση να δεχθεί νέους υπαλλήλους από το πρόγραμμα κινητικότητας, κάτι που σημαίνει περισσότερο προσωπικό, καλύτερη στελέχωση και μεγαλύτερη παραγωγή έργου

2ον Θα επεξεργαστεί το νέο οργανόγραμμα λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και τη στελέχωσή τους με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια

Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων
Η ατμομηχανή του Δήμου Κιλκίς, η τεχνική υπηρεσία, υπό την καθοδήγηση της αρμόδιας Αντιδημαρχίας, έχει βάλει σε κίνηση μέσω μελετών και δημοπρατήσεων έργα που αφορούν κατά κύριο λόγο την οδοποιία και τη σχολική στέγη. Σε εξέλιξη είναι η εργολαβία για την κατασκευή, την αποκατάσταση οδοποιίας, κρασπέδων και πλακοστρώσεων στην πόλη και σε είκοσι τρία χωριά μας. 

Οι πρώτες ασφαλτοστρώσεις ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες στον Καμπάνη και το πρόγραμμα των οδικών εργασιών θα συνεχιστεί με την επίστρωση ασφαλτοτάπητα προς την Μονή Αγίου Νεκταρίου, μιας απόστασης μισού χιλιομέτρου ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση στον ιερό χώρο. Ασφαλτοστρώσεις θα γίνουν και σε άλλους είκοσι πέντε δρόμους μέσα στην πόλη.

Σε εξέλιξη έχουμε ακόμη δύο εργολαβίες για οδικά έργα:

-Κατασκευή και αποκαταστάσεις οδοποιίας, κρασπέδων και πλακοστρώσεων στη Δημοτική Ενότητα Κιλκίς και εργασίες οδοποιίας στους οικισμούς των Δημοτικών Ενοτήτων Δοϊράνης και Μουριών.

Σχολική Στέγη
Για έργα συντήρησης, αποκατάστασης και για επισκευαστικές εργασίες στη σχολική στέγη σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες.

Το ενδιαφέρον μας για σχολεία σύγχρονα, λειτουργικά και ανοιχτά στην κοινωνία είναι αδιάπτωτο. Εκτός από τις προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις έχουμε ανταποκριθεί - με την πολύτιμη βοήθεια και των δύο Σχολικών μας Επιτροπών - σε άμεσες λειτουργικές ανάγκες με συντηρήσεις, επισκευές, υδραυλικές εργασίες, αποκαταστάσεις βλαβών, σε όλες τις σχολικές μονάδες. Το τελευταίο τετράμηνο του 2019 διατέθηκαν πάνω από 81.000ευρώ για την υλοποίηση αναγκαίων εργασιών και εξοπλισμού των σχολικών διδακτηρίων κάθε βαθμίδας. 

Οι περιπτώσεις ανακαίνισης των χώρων του 2ου ΓΕΛ , του 1ου ΕΠΑΛ και του κτηρίου του ΕΛΓΟ ‘’Δήμητρα’’ για τη στέγαση του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης Κιλκίς (ΔΙΕΚ), αποτελούν χαρακτηριστικές αποδείξεις αναβάθμισης της λειτουργικότητας και της αισθητικής στα δημόσια σχολεία. Η διάθεση των σχολικών γυμναστηρίων στους Αθλητικούς Συλλόγους και η τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής για την άθληση μαθητών και πολιτών δείχνει και το δικό μας συγχρονισμό με τις απαιτήσεις της κοινωνίας μας για δωρεάν άθληση και αξιοποίηση των σχολικών εγκαταστάσεων.

Το δημόσιο σχολείο, με τον τρόπο αυτό αποκτά ζωντάνια και ανοίγεται στην κοινωνία δίνοντάς της τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τους χώρους και τις υποδομές του.

Αντιδημαρχία Τοπικής Ανάπτυξης, Πρόνοιας και Ποιότητας Ζωής
Η αρμόδια Αντιδημαρχία εργάστηκε για την άρτια διεξαγωγή της Εμποροπανήγυρης, μαζί με τις συναρμόδιες Αντιδημαρχίες, και έβαλε θετικό πρόσημο στις οικονομικές λειτουργίες της εμπορικής της δραστηριότητας πετυχαίνοντας τη δεύτερη καλύτερη οικονομική επίδοση των τελευταίων πέντε χρόνων με κέρδη 77.730ευρώ. Και οι δεκατρείς λαϊκές αγορές που λειτουργούν στα διοικητικά όρια του Δήμου μας έχουν χαρτογραφηθεί πλήρως ώστε με την επικαιροποίηση των στοιχείων να αποδοθούν κενές θέσεις σε ενδιαφερόμενους πωλητές και παραγωγούς.

Το κύριο βάρος της διαχείρισης των αδέσποτων στην πόλη αλλά και στα χωριά μας έπεσε στους ώμους της Αντιδημαρχίας Τοπικής Ανάπτυξης. Με τη συνέργειά της προκαλέσαμε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο ανοιχτή δημόσια συζήτηση για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς ενώ στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες ενημερωτικές συναντήσεις με κτηνοτρόφους. Έχουν ενεργοποιηθεί δύο Επιτροπές για το ζήτημα των αδέσποτων, ως επίσης και σύμβαση ύψους 143.000ευρώ για σίτιση, εμβολιασμούς και στειρώσεις.

Στον τομέα της Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Πολιτικής δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ομαλή μετάβαση του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι – Κοινωνική Μέριμνα’’ από την ΚΔΕΚ στον Δήμο Κιλκίς ενώ έχει χαρτογραφηθεί ο πληθυσμός των ωφελούμενων. Πέραν των 600 συμπολιτών μας που απολαμβάνουν την προνοιακή φροντίδα στόχος μας είναι η ένταξη και νέων δικαιούχων όπως και η αξιοποίηση του προγράμματος αυτόνομης και ασφαλούς γήρανσης για να είμαστε δίπλα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και να ανακουφίσουμε προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Τουρισμού
Το πολιτιστικό προϊόν του τόπου μας υπηρετήθηκε με την πετυχημένη υλοποίηση των θεσμικών εκδηλώσεων του Δήμου μας όπως η ετήσια Εμποροπανήγυρη, οι εκδηλώσεις των ΠεντεκαιΔεκα Μαρτύρων, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό. Η φετινή πολιτιστική προσέγγιση υπήρξε πιο παρεμβατική, πιο στοχευμένη, προσδίδοντας ποιοτικά χαρακτηριστικά και αισθητική αρμονία στις πολιτιστικές προτάσεις που έκανε πράξη η αρμόδια Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Τουρισμού. Με οργανωμένες συμπράξεις που έφεραν πιο κοντά τους πολιτιστικούς φορείς και τους πολίτες στις σύγχρονες μορφές τέχνης και στις τοπικές παραδόσεις.

Αν χρειαζόταν να κάνουμε μνεία σε κάποια από τα πολιτιστικά δρώμενα θα ξεχωρίζαμε την ένταξη του Δήμου Κιλκίς στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων με σκοπό την ανάδειξη του Ασκληπιείου των Άνω Αποστόλων ως ιερού τόπου υγείας, τη συναυλία της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις των ΠεντεκαιΔεκα Μαρτύρων, τις χριστουγεννιάτικες παραστάσεις κουκλοθεάτρου για τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων, την αλλαγή χωροθέτησης του Χριστουγεννιάτικου Χωριού στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο ώστε να αναδείξουμε και να αναβαθμίσουμε τη λειτουργικότητά του, την επέκταση για πρώτη φορά γιορταστικών περιφερειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις έδρες και σε μεγάλους οικισμούς των Δημοτικών μας Ενοτήτων όπως το Δροσάτο, ο Καμπάνης, η Ευκαρπία, ο Σ.Σ. Μουριών, το Νέο Αγιονέρι, το Χέρσο.

Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου
Ο τομέας της καθαριότητας ενισχύθηκε με την πρόσληψη οκτώ μόνιμων εργαζόμενων από το διαγωνισμό 3Κ/2018. Η προσπάθεια για την καθαριότητα της πόλης και των χωριών μας, με τη συνδρομή της αρμόδιας Αντιδημαρχίας, είναι συνεχής παρά τις σοβαρές αδυναμίες που απορρέουν από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού και τις καλύπτουμε με δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις.

Τα προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού και ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ρούχων εμφανίζουν πολύ καλές επιδόσεις και τούτο είναι ενθαρρυντικό σημάδι για το φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο ζωής μας.

Σ΄ αυτό το τετράμηνο κάναμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για περισσότερο πράσινο στον αστικό ιστό και η διαφορά φάνηκε αμέσως τόσο στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο με τη φύτευση καλλωπιστικών φυτών και δέντρων όσο και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους (Ζωοπάζαρο, είσοδος Συνεδριακού Κέντρου, τρίγωνο Νοσοκομείου).

Με τις πινελιές πρασίνου η πόλη μας άρχισε να αλλάζει, πήρε χρώμα και έγινε πιο όμορφη.

Αντιδημαρχία Αγροτικής – Ορεινής Πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας
Στον τομέα μηχανημάτων, υπηρεσιακών οχημάτων και καυσίμων, με τη συμβολή της Αντιδημαρχίας ολοκληρώθηκε έγκαιρα η παραλαβή δύο νέων μηχανημάτων έργου (ενός γκρέιτερ και ενός ανυψωτικού καλαθοφόρου) από το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος ΙΙ’’. Συγχρόνως, έγινε συντήρηση τριών οχημάτων (ενός εκσκαφέα, ενός φορτωτή και ενός γκρέιτερ) που ήταν παροπλισμένα και είναι σε θέση πλέον να καλύψουν ανάγκες του Δήμου

Μια τελευταία παράμετρος, που έχει αναφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους, είναι ότι μειώθηκε σημαντικά η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης, της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης

Στον τομέα της Αγροτικής Πολιτικής σταθήκαμε επίσης συνεπέστατοι σε ότι είπαμε. Τα μηχανήματα έργου, τα γκρέιτερ πήγαν στα χωριά μας.

Εκτελέστηκαν έργα βελτίωσης στην αγροτική οδοποιία σε περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Δοϊράνης, Κρουσίων, Μουριών, Κιλκίς και Χέρσου.

Χαλικοστρώθηκαν και βελτιώθηκαν δρόμοι που οδηγούν σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε πρώτη φάση στη Δημοτική Ενότητα Κρουσίων (Θεοδόσια, Ελληνικό, Ίσωμα) χάρη στο αδρανές υλικό (3Α που παραχωρήθηκε δωρεάν στον Δήμο από τον ΤΑP. Με τάξη και με πρόγραμμα απορροφήθηκαν περίπου 2.500 τ.μ. χαλικιού για τη βελτίωση δρόμων που οδηγούν σε κτηνοτροφικές μονάδες στις Δημοτικές Ενότητες Γαλλικού, Κρουσίων και Πικρολίμνης μετά την ενεργοποίηση της σύμβασης του Δήμου με ιδιωτική εταιρία.

Εξυπακούεται ότι η αποκατάσταση αγροτικών δρόμων και η ασφαλής πρόσβαση των κτηνοτρόφων στις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις θα συνεχιστεί με ποσότητα αδρανών υλικών του ΤΑΡ (πλέον των 40 φορτηγών) και θα καλύψει όσα περισσότερα χωριά μπορούμε.

Στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας έγινε συντήρηση σε όλα τα μηχανήματα πολιτικής προστασίας. Επιπλέον, παρελήφθησαν τρεις αλατιέρες και δύο μαχαίρια αποχιονισμού τα οποία και έχουν τοποθετηθεί σε ημιφορτηγά για να χρησιμοποιηθούν όπου χρειαστεί, κυρίως στους στενούς δρόμους της πόλης σε περίπτωση χιονόπτωσης.

Αντιδημαρχία Αθλητισμού, Νέας Γενιάς, Εθελοντισμού & Διά Βίου Μάθησης
Η νεοσύστατη Αντιδημαρχία διοργάνωσε, συμμετείχε ή συνέδραμε σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες όπως το 1ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ιππικής Αντοχής, η διανομή αθλητικού υλικού σε σχολεία της πόλης και οικισμών του Δήμου, η 3η δεξιοτεχνία αυτοκινήτων, η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμοπαθείς της Αλβανίας, η εθελοντική αιμοδοσία. Χειρίζεται το θέμα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας ενώ έχει εργαστεί για τη σύσταση μητρώου εθελοντών σε συνεργασία με το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού Κιλκίς και την εθελοντική ομάδα της ΕΠΟΜΕΑ.

Νομικά Πρόσωπα
Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών

Παιδικοί Σταθμοί
Σε ότι αφορά τους παιδικούς σταθμούς απαλλάξαμε πλήρως από την καταβολή των τροφείων τις πολύτεκνες, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες με ΑμεΑ και συνεχίσαμε την παροχή εκπτώσεων στις τρίτεκνες οικογένειες. Δείξαμε ειδική φροντίδα και κάναμε δεκτές όλες τις αιτήσεις εγγραφής νηπίων στους παιδικούς σταθμούς.

Η πολιτική ανοιχτών θυρών στο αθλητικό σκέλος συνεχίζεται με τη διάθεση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων για την κάλυψη των προπονητικών απαιτήσεων Αθλητικών Συλλόγων και την εγκατάσταση φωτισμού για να είναι πιο λειτουργικοί οι αθλητικοί χώροι.

Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς (ΚΔΕΚ)
Μέσω της ΚΔΕΚ διασφαλίσαμε την ίδρυση νέου τμήματος βρεφικής φροντίδας δυναμικότητας δώδεκα βρεφών στο νέο βρεφικό σταθμό της Κοινωφελούς Επιχείρησης επί της οδού Κοτυώρων ύψους 50.000ευρώ.

Αξιοποιούμε ακόμη πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επανένταξη στην αγορά εργασίας εννέα μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών που εργάζονται στην ΚΔΕΚ και σε δημοτικές υπηρεσίες για ένα έτος με δυνατότητα επέκτασης της επιδοτούμενης απασχόλησης για επιπλέον δώδεκα μήνες.

Μπροστά μας το 2020
Γυρίζουμε την αυτοδιοικητική σελίδα του 2019 προς το 2020 με τη διαπίστωση ότι είναι αρκετά γεμάτη από έργα που είχαν κυρίαρχη θέση στον προγραμματικό μας λόγο. Η ολοκλήρωση των ψηφιακών περιγραμμάτων αναφορικά με τους ανθρώπινους πόρους του Δήμου μας, η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων πάνω σε ένα σχέδιο που δεσμευθήκαμε να τηρήσουμε πιστά και απαντά στο αγωνιώδες αίτημα της κοινωνίας για δημόσια ασφάλεια αλλά και στους κανόνες ευζωϊας των αδέσποτων, η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημοτικού πάρκου – κήπου αλλά και άλλων δημόσιων χώρων της πόλης με περισσότερο πράσινο, η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των κτηνοτρόφων στις κτηνοτροφικές τους μονάδες, η ορθολογική χρήση των υπηρεσιακών μηχανημάτων, τα έργα στη σχολική στέγη, η σύσταση νέου βρεφικού σταθμού, η επαναχάραξη της πολιτιστικής και τουριστικής πολιτικής σε στοχοθετημένες βάσεις, η προώθηση της διά βίου μάθησης και των αξιών του εθελοντισμού, μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων με ατζέντα σύγχρονα κοινωνικά, ιατρικά, επιστημονικά θέματα που κινητοποιούν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των πολιτών, όλες αυτές οι δραστηριότητες και τα έργα, πιστεύω ότι έχουν μια θετική εγγραφή στην αφετηρία της Δημοτικής Διοίκησης.

Επαναλαμβάνω ότι θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι μέσα σε πέντε μήνες άλλαξαν τα πάντα. Θα ήταν όμως άδικο να μην ομολογήσω, ότι όλοι όσοι υπηρετούμε τη Δημοτική Αρχή, έχουμε πέσει με τα μούτρα στη δουλειά προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα του πολίτη, να ενεργοποιήσουμε με μεγαλύτερους ρυθμούς εντατικής εργασίας τους δημοτικούς υπαλλήλους του Δήμου μας επιχειρώντας ταυτόχρονα να ανοίξουμε το δρόμο για συνεχιζόμενα και νέα έργα, διασφαλίζοντας εθνικά και κοινοτικά κονδύλια.

Το 2020 είναι η χρονιά που θα τρέξουν μεγάλα έργα υποδομής που θα εκσυγχρονίσουν το ιστορικό εμπορικό κέντρο του Κιλκίς και θα ενισχύσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης. Ταυτόχρονα προγραμματίζονται παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου, την ολοκλήρωση έργων συντήρησης στη σχολική στέγη και την αξιοποίηση πόρων του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Plan D.oiran για αναπλάσεις στον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης Δοϊράνης.

Αναφέρομαι:

- στη δημοπράτηση του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) με την υλοποίηση αρχικά του υποέργου ‘’Παρεμβάσεις αναβάθμισης δημόσιου χώρου’’ με δέσμευση τμήματος πίστωσης 987.732,43ευρώ από το προϋπολογισθέν κονδύλιο των 1.849.000ευρώ

- στη δημοπράτηση του έργου ανακατασκευής ανοιχτού γηπέδου (ταρτάν) ύψους 777.000ευρώ

- στη συντήρηση σχολικών συγκροτημάτων και δημοτικών κτηρίων στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς, προϋπολογισμού 290.352,19ευρώ

- στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, έργο που βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης με προϋπολογισμό 180.000ευρώ

- σε έργα ανάπλασης του παραλίμνιου χώρου της Δοϊράνης ύψους 145.000ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτόν τον κωδικό προκηρυσσόμενες δράσεις δαπάνης 70.650ευρώ για το στρατηγικό σχεδιασμό της λίμνης και την παροχή τεχνικής υποστήριξης οι οποίες και πρόσφατα συμβασιοποιήθηκαν.

Το άθροισμα που προκύπτει είναι 2.450.796ευρώ, οι προσδοκώμενες ωφέλειες των έργων όμως είναι πολύ μεγαλύτερες.

Στοχοθεσία 2020
Παράλληλα με τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων, έχουμε να διαμορφώσουμε νέες προτάσεις και να ωριμάσουμε έργα διεκδικώντας και αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο έργο υποδομής, την απαλλαγή τριάντα επτά χωριών μας και των υποληφθεισών οδικών αρτηριών μέσα στην πόλη δηλ. της 21ηςΙουνίου και της Ελ. Βενιζέλου από τον αμίαντο. Η ΔΕΥΑΚ επεξεργάζεται πρόταση για την αποξήλωση των σωλήνων αμιάντου και την αντικατάστασή τουςαπό πιο φιλικά υλικά στο περιβάλλον συνολικού προϋπολογισμού 22.000.000ευρώ
Συγχρόνως συντάσσεται και μελέτη αναφορικά με την εγκατάσταση έξυπνων υδρομέτρων ύψους 2.000.000ευρώ και φωτοβολταϊκών πάρκων

Ξεκινά ο προγραμματισμός για την ενεργειακή αυτονομία της ΔΕΥΑΚ και δημοτικών καταστημάτων ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ‘’Ενεργειακές Κοινότητες’’

Προετοιμάζεται φάκελος και διαδικασίες αδειοδοτήσεων για την κατασκευή του δρόμου περιμετρικά του Λόφου Αγίου Γεωργίου

Διεκδικούμε από το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος ΙΙ’’ δεκατέσσερα νέα μηχανήματα έργου αξίας 930.000ευρώ ώστε να διευκολύνουμε το έργο των δημοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη

Μελετούμε πρόταση για τον σύγχρονο οδοφωτισμό της πόλης μας και των εισόδων της ώστε οι δρόμοι της να είναι φωτεινοί και ελκυστικοί με πρόνοιες για την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων

Προγραμματίζουμε επίσης: 

Την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων οχημάτων και συμβατικών κάδων απορριμμάτων - Προμήθεια σαρώθρου και θρυμματιστή

Τη δημιουργία Πράσινων Σημείων

Την ίδρυση και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών με σκοπό τη διεύρυνση του προγράμματος ανακύκλωσης στο Δήμο μας 

Περισσότερο πράσινο με νέες φυτεύσεις στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο, σε πλατείες, πάρκα και δημόσιους χώρους

Την περιβαλλοντική υιοθεσία μικρών πάρκων στην πόλη και στα χωριά μας από μαθητές σχολείων, τοπικούς περιβαλλοντικούς – πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους με σκοπό την κοινή διαχείριση και προστασία τους.

Δρομολογείται η δημιουργία πρατηρίου καυσίμων (πετρελαίου και βενζίνης) στις εγκαταστάσεις του αμαξοστασίου

Στη σχολική στέγη βάζουμε στο πρόγραμμα την ίδρυση και κατασκευή 4ου Παιδικού Σταθμού, 10ου Δημοτικού Σχολείου και 4ου Γυμνασίου στο Κιλκίς

Στον Πολιτισμό

Επανέρχεται το Πολιτιστικό Καλοκαίρι με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες που θα έχουν ως επίκεντρο το Θέατρο Λόφου

Επανέρχεται και το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας με παραστάσεις κουκλοθεάτρου από όλο τον κόσμο και εξακτινώνεται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας

Στον αθλητισμό θα τρέξουν

Έργα γεωθερμίας στο κλειστό γυμναστήριο

Σχολικά τουρνουά, αθλητικές διοργανώσεις (πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης εφήβων και νεανίδων, ορεινοί αγώνες ποδηλασίας, αγώνες στίβου κ.α.

Η στοχοθεσία μεγάλων έργων για το Δήμο μας μπορεί να επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, παρά τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση, με την προϋπόθεση ότι θα εργαστούμε όλοι με μεθοδικότητα, οργάνωση και συντονισμό.

Αγαπητές δημότισσες, αγαπητοί δημότες
Από όλα όσα ακούσατε με μεγάλη προσοχή έγινε, πιστεύω κατανοητό,

ότι Πάμε Μπροστά το Κιλκίς και τα χωριά μας.

Με καθαρό στόχο και έργο.

Με Αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους άξιους και ικανούς, που δουλεύουν μεθοδικά, που αφουγκράζονται τα αιτήματά σας και προσπαθούν να τα κάνουν πράξη, που παράγουν αποτέλεσμα.

Σε όλους τους συνεργάτες μου, στην δημοτική παράταξη, σε εκλεγμένους και μη, γιατί είμαστε ένα, στον Πρόεδρο και στα στελέχη της Κοινότητας Κιλκίς σε δημοτικούς συμβούλους που συνεργάζονται μαζί μας για το καλό του τόπου μας, στους Προέδρους των χωριών και στους συμβούλους των Κοινοτήτων μας, στους δημοτικούς υπαλλήλους, οφείλω ένα μεγάλο Ευχαριστώ για την εργατικότητά τους, συχνά κάτω από συνθήκες έντονης πίεσης, για να φέρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Σφίγγω το χέρι του καθενός συμπολίτη μας με τη διαβεβαίωση ότι Πάμε Μπροστά, ως κοινωνία,

Πάμε Μπροστά ως Δήμος

γιατί κρατάμε το λόγο μας

και Προχωράμε Μαζί

για να ομορφύνουμε την πόλη μας και τα χωριά μας,

για να βάλουμε το Δήμο μας

στη σκακιέρα των μεγάλων

αυτοδιοικητικών παικτών

με έργα και ζηλευτές υποδομές.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.