Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Grinch της Εμποροπανήγυρης Κιλκίς!

Της Πάολας Χαραλαμπίδου
Μια προσωπική τοποθέτηση μόνο σε ό,τι αφορά το χώρο διεξαγωγής της εμπορικής ζώνης του πανηγυριού.
Ολοκληρώθηκε χθες η φετινή εμποροπανήγυρη του Κιλκίς, αυτός ο «ιστορικός» και «κορυφαίος» θεσμός που αναβιώνει αναλλοίωτος –δυστυχώς- στο χρόνο.

Για την πλειοψηφία των δημοτών η όλη διοργάνωση φαντάζει κάπως… ρομαντική: Η πόλη ζωντανεύει, επικρατεί μια γενικότερη εορταστική διάθεση, γνωστοί και φίλοι συναντιούνται βιαστικά στους δρόμους και τα λένε, οικογένειες ψωνίζουν φθηνά και «ποιοτικά» προϊόντα για όλη τη χρονιά, και όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι καταλήγουν σε κάποιο από τα χιλιάδες τραπέζια που έχουν στηθεί σε ολόκληρη την πόλη, με σκοπό να απολαύσουν τον πρωταγωνιστή των ημερών, το σουβλάκι!

Και όλα αυτά, εκεί που βολεύει τους πάντες, στο κέντρο της πόλης!

Δυστυχώς, μένω στην Γ. Καπέτα -κύρια οδική αρτηρία της πόλης κατά τα άλλα- και ανήκω στην κατηγορία των ολίγων που βιώνει την ωμή και άσχημη πραγματικότητα του θεσμού. Αυτή της ατελείωτης βαβούρας, της καθημερινής ταλαιπωρίας, των αλληλεπικαλυπτόμενων μουσικών, της απερίγραπτης δυσωδίας, των απαράδεκτων συνηθειών κάποιων συγκεκριμένων εκθετών που κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν, των ενοχλητικών φωνών κάποιων άλλων που «επιμένουν» να με ενημερώνουν για τις ελκυστικές προσφορές τους σε μεταμεσονύκτιες ώρες και της συνεχόμενης ομηρείας στο σπίτι, ιδίως τις βραδινές ώρες, όπου πόρτες και παράθυρα κλείνουν ερμητικά προς αποφυγή όλων των παραπάνω.

Γενικά, τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο νιώθω όπως ο Grinch! Η γκρίνια χτυπάει κόκκινο, μου φταίνε οι πάντες και τα πάντα.

Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο όμως, είναι η μετριότητα την οποία έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει. Η παντελής έλλειψη αισθητικής σε αυτά που σκεφτόμαστε και επιθυμούμε για το μέλλον του τόπου μας, φαίνεται να έχει διαποτίσει το είναι μας.
Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι δεν έχουμε απαιτήσει ακόμη, ως Κιλκισιώτες, την ανανέωση και την αναβάθμιση της εμποροπανήγυρης, σε επίπεδο εικόνας, οργάνωσης, αλλά και περιεχομένου.

Ωστόσο, δεν το κρύβω… μια βόλτα θα την κάνω, κυρίως ορμώμενη από την περιέργειά μου, και ίσως και να αγοράσω κατιτίς (που κάλλιστα το βρίσκω κάθε εβδομάδα και στην λαϊκή του Σαββάτου!).

Υ.Γ.1 Ευχής έργον θα είναι η εμποροπανήγυρη να απομακρυνθεί από την κατοικημένη περιοχή όπου διεξάγεται όλα αυτά τα χρόνια, και να μεταφερθεί σε νέα τοποθεσία με την πρόβλεψη φυσικά όλων των απαιτούμενων υποδομών. Ιδού η Ρόδος λοιπόν, ιδού και το πήδημα, για τη νέα δημοτική αρχή που οφείλει να ξαναδεί με νέα ματιά τον παρωχημένο αυτό θεσμό.

Υ.Γ.2 Πραγματικά εύχομαι το πανηγύρι να μην μεταφερθεί ποτέ κάτω ακριβώς από το σπίτι σας! Ίσως πάλι, μόνο σε αυτήν την περίπτωση να βιώνατε πραγματικά πόσο... κορυφαία είναι η εμποροπανήγυρη Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.