Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

"Γιατί το εκλογικό μας σύστημα είναι άδικο"


Γράφει ο Λευτέρης Παυλίδης*
Μόλις χθες έμαθα ότι στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές της Κύπρου δεν υπάρχουν πολλά ψηφοδέλτια, αλλά ένα και μοναδικό! Σε αυτό το ενιαίο ψηφοδέλτιο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι των εκλογών, οι οποίοι μπορεί μεν να προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, ωστόσο ο ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει τους υποψηφίους της αρεσκείας του δίχως να δεσμεύεται. 


Σε ένα αληθινά αξιοκρατικό σύστημα, σε μία πραγματική Δημοκρατία, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν παρατάξεις και συνδυασμοί. Ο πολίτης θα μπορούσε να ψηφίζει αυτόν που επιθυμεί να τον διοικήσει χωρίς περιορισμούς.

Σκέφτομαι λοιπόν ότι στη χώρα που γέννησε -ως είθισται να λέγεται- την Δημοκρατία, έτσι θα έπρεπε και όφειλε να είναι. Και λέω είθισται διότι ναι μεν στη θεωρία είναι αλήθεια, αλλά στη πράξη η Δημοκρατία αποκλίνει πολύ από τις θεμελιώδεις αρχές της. Τα εκλογικά συστήματα (πλειοψηφικό, απλό ή ενισχυμένο αναλογικό, σύνθετο ή μικτό) είναι εφευρήματα σύγχρονων εποχών και κάνουν την Δημοκρατία φτωχότερη και μας απομακρύνουν από το πραγματικό νόημά της.

Αυτά όλα βέβαια, αναφορικά με την Δημοκρατία ως εκλογική διαδικασία, γιατί αν θα πρέπει να αναφερθούμε στη Δημοκρατία ως πολίτευμα, είμαστε πολύ πιο μακριά… Η σύγχρονη Δημοκρατία φυσικά και δεν θυμίζει σε τίποτα την αρχαία αθηναϊκή (και δεν θα μπορούσε άλλωστε) διότι εκείνη ήταν άμεση (αποφάσιζαν οι ίδιοι οι πολίτες) ενώ η σύγχρονη είναι έμμεση δηλαδή αντιπροσωπευτική (αποφασίζουν οι εκλεγμένοι των πολιτών). 

Θα μπορούσε όμως να την προσεγγίζει και όχι να βιώνουμε τόσο συχνά πολιτικές που δεν ανταποκρίνονται στις προεκλογικές υποσχέσεις, κυβερνητικές διαστροφές με στροφές 180° μέχρι και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης (βλ. δημοψήφισμα).

Κατόπιν τούτων, θεωρώ πως το παράδειγμα της Κύπρου, με αυτή δηλαδή τη ψηφοφορική μέθοδο θα έπρεπε επιτέλους να ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας, αρχής γενομένης -τουλάχιστον- από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές στις οποίες ο δημότης έχει άμεση και καθημερινή επαφή με τον εκπρόσωπό του και ίσως μεταγενέστερα να επεκταθεί και στις Εθνικές (αρκετά ουτοπικό και ρομαντικό). 

Αυτό όλο δεν καταργεί τα κόμματα και τις ιδεολογίες (για όσους έχουν ενστάσεις και είναι προσκολλημένοι). Αυτή η εκλογική διαδικασία δίνει πραγματική ελευθερία στους πολίτες και μέσα από την απελευθέρωση των επιθυμιών, αναδεικνύει τους αξιότερους ανθρώπους της κοινωνίας μας.

Στη πρώτη μου εκλογική εμπειρία, το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζω ήδη και δικαιολογώ απόλυτα την αγανάκτηση του κόσμου. Καθημερινά συναντώ συμπολίτες μου, οι οποίοι παραπονούμενοι μου λένε ότι θα ήθελαν να ψηφίσουν ανθρώπους από διαφορετικά ψηφοδέλτια, αλλά δεν μπορούν γιατί περιορίζονται από τους Συνδυασμούς. 

Αυτό όμως ΔΕΝ λέγεται σε καμία περίπτωση Δημοκρατία, αφού αφενός ο πολίτης δεν έχει την ελευθερία της επιλογής και αφετέρου το άδικο και μη αξιοκρατικό σύστημα αποκλείει από την Διοίκηση άξιους ανθρώπους που θα μπορούσαν να εκλεγούν εάν η εκλογική διαδικασία ήταν όπως παραπάνω περιέγραψα. Εύχομαι λοιπόν σύντομα να υιοθετήσει και η χώρα μας το Κυπριακό σύστημα, το οποίο βέβαια θα έπρεπε πρώτη να είχε θεσμοθετήσει, ως η μάνα που γέννησε την Δημοκρατία στη γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.