Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Ειδομένη: Η στέρνα της κάτω βρύσης

Υπογράφει η Ομάδα Διαχείρισης Ιστοσελίδας Ειδομένης
Μια στέρνα φτιάχτηκε παλιά στην Ειδομένη, στη κάτω βρύση του χωριού, όταν η κτηνοτροφία μας ήταν ανεπτυγμένη. Πόσοι άνθρωποι παλαιότερα κουβάλησαν νερό από τη βρύση (όταν δεν είχανε ακόμη νερό στα σπίτια τους), πόσα ζώα (αγελάδες, πρόβατα, ερίφια) ξεδίψασαν τόσα χρόνια, ποιος να τα μετρήσει. Μετά ήρθε ο δρόμος που ασφαλτοστρώθηκε, τη γκρέμισε και τη μετέφερε δέκα μέτρα παραπέρα στη γωνία, έτσι που πια δεν τον ενοχλούσε.

Όταν μετά από πολλά χρόνια τα κοπάδια εξαλείφθηκαν, ήρθαν το 2016 πρόσφυγες-μετανάστες να την καταστήσουν πηγή ζωής τους και ρύπων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Με παρέμβαση του Δήμου Παιονίας η στέρνα έκλεισε οριστικά. Άδειασε από νερό και θύμησες. Γέμισε χώματα, ζιζάνια και βρωμιά.

Ποτέ μη λες ποτέ! Στην Ειδομένη σήμερα υπάρχει πάλι κοπάδι με πρόβατα! Στέρνα όμως; Η βρύση φάντασμα έμενε κλειστή και παραμελημένη.

Στην Ομάδα Διαχείρισης Ιστοσελίδας Ειδομένης, όντας ευαισθητοποιημένοι για τo περιβάλλον και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συντοπιτών μας, αποφασίσαμε να την επαναλειτουργήσουμε. Καθαρίσαμε τα εντός στέρνας χώματα, αφού ενημερώσαμε το Δήμο Παιονίας, φροντίσαμε τον χώρο πέριξ από τα κλαδιά, φίλος της Ομάδας απομάκρυνε με μηχάνημα τα συσσωρευμένα χώματα, εθελοντές έβαψαν με ασβέστη τα τοιχώματα, διακοσμήσαμε με γλάστρες και καλάθι απορριμμάτων τη στέρνα μας και το φάντασμα έγινε κόσμημα! Το νερό της ξεδιψάει ξανά τα ζώα του κτηνοτρόφου και η όψη της είναι πάλι φωτεινή.

Αποδείξαμε ότι η εθελοντική συνεργασία και η καλή θέληση μεταμορφώνουν οτιδήποτε ρυπαρό και εγκαταλελειμμένο σε ένα χώρο όμορφο και ζωντανό. Χάρη στον εθελοντισμό αποτελεί ξανά κομμάτι της ιστορίας του τόπου, γεμίζοντάς μας με σκέψεις και εικόνες του παρελθόντος...

Σας καλούμε, όταν επισκεφτείτε την Ειδομένη, να δείτε -έστω και από περιέργεια- τον χώρο αυτό που μεταμορφώθηκε από λίγους ευαισθητοποιημένους κατοίκους.

Συνεργασία και καλή θέληση και όλοι μαζί μπορούμε...

Καλό Πάσχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.