Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Η Ειδομένη αποτελεί πόλο έλξης μεταναστών

Παρεμβαίνει η Zenia Salomiou 
Η κατάργηση των παράνομων καταυλισμών και η μεταφορά των μεταναστών στην ενδοχώρα από την Ειδομένη, έφερε την ηρεμία στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. 

Ως κατάλοιπο στους κατοίκους έμεινε ο φόβος για την ασφάλεια των ιδίων αλλά και της περιουσίας τους.Ίσως αναρωτηθεί κάποιος ποια η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, άνοιξη του 2019.

To χωριό έχει επιστρέψει στους ήρεμους γνώριμους ρυθμούς της καθημερινότητας ενώ κάπου κάπου το ήρεμο τοπίο διαταράσσεται από την παρουσία μεταναστών που θέλουν να ψωνίσουν στο τοπικό μάρκετ. Όμως αυτή η εικόνα δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς την πραγματικότητα. 

Οι μετανάστες στην προσπάθεια τους να διαφύγουν στην Ευρώπη, καταφθάνουν από διαφορές κατευθύνσεις που προέρχονται είτε από τις γέφυρες του Αξιού ποταμού είτε πάνω σε τρένα εμπορικά και παραμένουν περιφερόμενοι γύρω από το χωριό. Συνήθης και γνωστό μέρος το ξενοδοχείο στους Ευζώνους. 

Η προσωρινή διαμονή τους γίνεται γύρω από τον Σιδηροδρομικό σταθμό αφού εκεί βρίσκουν παροχές σε ρεύμα για την φόρτιση κινητών τηλεφώνων αλλά και σε τρόφιμα από της εκεί επιχειρήσεις.

Αφού εύκολα εξασφαλίζουν τροφή και ρεύμα μπορούν να δοκιμάζουν να περάσουν στην γείτονα Χώρα. Όταν κάποιοι αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιούν το λεωφορείο στην στάση στους Ευζώνους ή επιβιβάζονται στους σιδηροδρομικούς συρμούς και όλα αυτά ανενόχλητοι. 

Αυτή η παρουσία ανησυχεί τους κατοίκους, αυτούς που βασικά αντιλαμβάνονται το τι γίνεται. Οι μόνοι ευνοούμενοι σε αυτήν την κατάσταση είναι οι καταστηματάρχες που λειτουργούν ως στήριξη στην προσπάθεια των μεταναστών βλέποντας παράλληλα να αυξάνεται το κέρδος τους.

Θα αναρωτηθείτε τι κάνουν για όλα αυτά οι αρμόδιοι για το θέμα.

Σίγουρα για να υπάρχει μια τέτοια κατάσταση στην Ειδομένη, δεν κάνουν προφανώς αυτό που πρέπει. Ίσως δεν μπορούν να δουν όλα αυτά που βλέπουμε καθημερινά όλοι εμείς, ή αρνούνται να τα δουν. Ί

Ίσως βολεύει η διατήρηση μιας τέτοιας κατάστασης για να δικαιολογείται η ύπαρξη τους. Όμως η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπισθεί. Προσπάθησαν οι αρμόδιοι, με τους δικούς τους μεθόδους να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο με τους μετανάστες. 

Δεν τα κατάφεραν να τους περιορίσουν απέτυχε ως μέθοδος και σαν απόδειξη είναι η έντονη παρουσία μεταναστών στην Ειδομένη. Ας δοκιμαστεί κάποια άλλη μέθοδος, για παράδειγμα αυτή που προτείνει ο κόσμος αν και χαζή θα πείτε, ίσως είναι αποτελεσματική. 

Η μέθοδος αυτή περιορίζεται σε προληπτική εμφανή παρουσία στις γέφυρες για περιορισμένο χρονικό διάστημα, επιτήρηση σιδηροδρομικών συρμών καθώς και παρουσία αστυνομικών στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης.

Το εμφανές πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.