Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Στην Θεσσαλονίκη ίσως να κυοφορείται ένα νέο πολιτικό φαινόμενο

Κείμενο:
Όμηρος Ταχμαζίδης
Η περιοχή της Ξηροκρήνης στο δήμο Θεσσαλονίκης ευρίσκεται πίσω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και φαίνεται κάπως αποκλεισμένη από το υπόλοιπο σώμα του δήμου, το οποίο εκτείνεται προς τα νοτιανατολικά. «Οργανικά» η περιοχή φαίνεται να έχει περισσότερη σχέση με τον πάλαι ποτέ δήμο Αμπελοκήπων και τώρα Αμπελοκήπων -Μενεμένης και λιγότερο με τον κεντρικό δήμο της πόλης. 

Ένα ακόμη από τα πολλά προβλήματα της έλλειψης μητροπολιτικής διοίκησης και η δημιουργία διοικητικών «γκέτο» μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα, τα οποία τείνουν να μετατραπούν και σε κοινωνικά
«γκέτο».

Σε αυτή την περιοχή διοργανώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα τη δεύτερη ανοικτή μας συγκέντρωση με την ΔΚΘ «Υψίπολις» και κεντρικό ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Κοσμήτορα της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Η συγκέντρωση έγινε στο πεζοδρόμιο ενός γωνιακού καφέ της περιοχής, του café Corner. 

Η προσέλευση δεν ήταν μεγάλη, ίσως μικρότερη και από αυτήν την Άνω Τούμπας, αλλά ήταν από πολλές απόψεις σημαντική. Κόσμος βγήκε στα μπαλκόνια και άκουγε τον ούτως ή άλλο χαρισματικό ομιλητή Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, παρατήρησα μια κυρία που κατέβηκε από το μπαλκόνι στο δρόμο, άκουσε όλη την ομιλία και στο τέλος πλησίασε τον ομιλητή για να τον συγχαρεί και τον ασπάστηκε. 

Από το απέναντι καφενείο - γνωστό στέκι της περιοχής, στο κτίριο των προσκόπων και του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ξηροκρήνης (ΠΟΞ) που έχει και αυτό την «αμαρτωλή» πολιτική ιστορία του η οποία μας οδηγεί πίσω στην εποχή της «χούντας», αλλά δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε σε αυτό το ζήτημα – πέρασαν στο άλλο πεζοδρόμιο αρκετοί θαμώνες για να ακούσουν καλύτερα τον ομιλητή, ο οποίος δε μιλούσε για καθαριότητα, δημιουργία πάρκων και θέσεις πάρκινγκ, αλλά για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. 

Θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά σε αυτή την εργατομάνα γωνιά της Θεσσαλονίκης που μαραζώνει. Και άκουγαν οι άνθρωποι για τη «γαλάζια οικονομία», τη «δημιουργική οικονομία» και για τις θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν και πως μπορεί να ανασάνει και η Ξηροκρήνη. Να επιστρέψουν οι νέοι στις δουλειές, να ανθίσει και πάλι η γειτονιά. Στο τέλος κάποιο δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια της Δημοτικής Κίνησης «Υψίπολις».

Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν και διάφορες ιστοσελίδες και η online έκδοση της εφημερίδας «Μακεδονία». Οι υπεύθυνοι της οποίας, φαντάζομαι από αβλεψία, δημοσίευσαν μια φωτογραφία του ομιλούντος Γρηγόρη Ζαρωτιάδη άνευ κεφαλής. Αυτός ο «εικονικός αποκεφαλισμός» προστίθεται και σε παλαιότερες αβλεψίες της ίδιας εφημερίδας, οι συντάκτες της οποίας φροντίζουν να δημοσιεύουν μια φωτογραφία του Κοσμήτορα της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και υποψηφίου δημάρχου, η οποία κάθε άλλο παρά αντιπροσωπευτική είναι. 

 Προφανώς και πρόκειται για τυχαίες αβλεψίες, αλλά δεν είναι καθόλου κολακευτικές για τον επαγγελματισμό των υπευθύνων της εφημερίδας, λίγο περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες θα διασφάλιζε μεγαλύτερη εγκυρότητα στο φύλλο και στην αποδοχή του από τους Θεσσαλονικείς. 

Γιατί μας πονάει όλους που η Θεσσαλονίκη δε διαθέτει μιας ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα. Καλό είναι λοιπόν όσοι είναι υπεύθυνοι ενός φύλλου με τέτοια ιστορία να επικεντρωθούν λίγο παραπάνω στις λεπτομέρειες για να παράγουν ποιοτικό έργο και να διασφαλίσουν την εμπιστοσύνη των αναγνωστών τους.

Αν για τους ιθύνοντες της εφημερίδας «Μακεδονία» υπάρχει το ελαφρυντικό της επιπόλαιης και βιαστικής διεκπεραίωσης της δημοσιογραφικής εργασίας και κατά συνέπεια και των όποιων αβλεψιών και λαθών, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις δικτυακές επιθέσεις που δέχεται η ιστοσελίδα της ΔΚΘ «Υψίπολις» από «αγνώστους». Η πρώτη επίθεση έγινε αμέσως μετά την μεγάλη συγκέντρωση στην αίθουσα «Αλέξανδρος», όπου ανακοινώθηκαν το ονόματα των πρώτων υποψηφίων της Κίνησης. 

Στο διαδίκτυο ανέβηκε παράνομα ένα βίντεο με την ένδειξη «Υψίπολις», μια φωτογραφία από την μεγάλη συγκέντρωση, αλλά στο περιεχόμενο του βίντεο υπήρχε ένα φιλμάκι με άσχετο, διόλου κολακευτικό, περιεχόμενο. Το υπεύθυνο τμήμα της Δημοτικής Κίνησης φρόντισε να πράξει τα δέοντα και να εξαφανιστεί το παραπλανητικό βίντεο. 

Αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί ένα άλλο παραπλανητικό βίντεο με την ένδειξη «Υψίπολις». Όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί παντοιοτρόπως η εμβέλεια της ΔΚΘ «Υψίπολις».

Είναι πλέον φανερό ότι η παρουσία της ΔΚΘ «Υψίπολις» και η υποψηφιότητα του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, ενοχλεί και ενοχλεί πολύ. Όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα. Ιδιαίτερα στην Αθήνα. Αλλά τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν την τροπή τους. Μετά την ομιλία του Σαββάτου στην Ξηροκρήνη φάνηκε ένα ακόμη στοιχείο του χαρισματικού οικονομολόγου, ότι ο λόγο τους γίνεται αποδεκτός από το λαϊκό κόσμο και αυτό διότι ο απλός κόσμος αντιλαμβάνεται πολύ καλά το κοινωνικό πρόσημο του δημοτικού πολιτικού προγράμματος που εκπροσωπεί ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. 

Καταρρέει ένα ακόμη «επιχείρημα» – με εκείνο της μικρής αναγνωρισιμότητας, που ακούγαμε όλο τον προηγούμενο καιρό για κοινό υποψήφιο των λεγόμενων «προοδευτικών δυνάμεων» – που ήθελε τα μέλη της ΔΚΘ «Υψίπολις» να έχουν ελιτίστικες αντιλήψεις και να συμπεριφέρονται ως ελίτ. 

Ο λαϊκός κόσμος άκουσε μια φωνή που ομιλεί και για το δικό του μέλλον και αυτό το αντιλήφθηκε αμέσως. Έπεται συνέχεια και ο εικονικός αποκεφαλισμός μπορεί να είναι «πρόδρομο σημείο» στη φορά των πραγμάτων…

Στην Ξηροκρήνη είχαμε τις πρώτες ενδείξεις ότι μπορεί και να κυοφορείται ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο στην Θεσσαλονίκη.

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής» και της ΔΚΘ «Υψίπολις» με υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.