Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Μια άλλη πρόταση για το Δήμο Παιονίας: Τοπική Αυτοδιοίκηση με το βλέμμα μας στο μέλλον

Σοφία Ψαρρά 
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Παιονίας
Προοδευτική Συμμαχία 
Το μέλλον που δεν αποτελεί κάτι γενικό αλλά κάτι πολύ συγκεκριμένο, καθώς οι προϋποθέσεις που οφείλουν να μπουν κρίνονται, πλέον, ως απαραίτητες ή καλύτερα, επιτακτικές. 

Η ευθύνη όλων μας για τον τόπο μας οφείλει να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για όσους και όσες μέχρι τώρα θεωρούσαν πως η διαχείριση του Δήμου ανήκει μόνο σε ειδικούς ή στους ήδη εκλεγμένους του προηγούμενου διαστήματος. Η ένδεια, τόσο στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, όσο και στα νέα πρόσωπα (χωρίς να θέτω ηλικιακό κριτήριο ως προς την έννοια του ''νέου''), κάνει φανερές τις συνέπειές της όσο πλησιάζουμε στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου.

Εναποθέτοντας τις ελπίδες μας σε δοκιμασμένες αποτυχημένες επιλογές και απόψεις, χάσαμε πολύτιμο χρόνο, τον οποίο τον πληρώσαμε σε ανθρώπους. Ο Δήμος οφείλει να συμβάλλει, πλέον, έμπρακτα και χωρίς εσωστρέφεια στη σημερινή κατάσταση ερημοποίησης των χωριών μας.

Ήδη από χθες, ο Δήμος θα έπρεπε να θέσει τις προϋποθέσεις, που θα κρατούσαν τους ανθρώπους του εδώ, στον τόπο τους.

Ένας Δήμος ανοιχτός στον πολίτη, δραστήριος και ανθρώπινος θεωρώ πως θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένας Δήμος καινοτόμος και όχι φοβικός απέναντι στις νέες τεχνολογίες με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ένας Δήμος καθαρός, με συνθήκες στην καθαριότητα που δε θα εξαρτώνται από τις διαθέσεις του εκάστοτε δημάρχου ως προς το καθεστώς λειτουργίας της αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό της. Ανοίγοντας, επιτέλους, τη συζήτηση για εναλλακτικές μορφές αποκομιδής και ανακύκλωσης, ίσως ξεφύγουμε από τραυματικές συνταγές του παρελθόντος. 

Παράλληλα, όσον αφορά τους ανθρώπους της καθαριότητας, δε θέλουμε να μετατρέπονται οι εργαζόμενοι σε ομήρους του δημάρχου και του εργολάβου, όντας υπό απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις. Συνοπτικά, ο Δήμος δε θα πρέπει να είναι εργοδότης, αλλά να προσφέρει ευκαιρίες και να δημιουργεί δράσεις για τους ανθρώπους του.

Ένας Δήμος με κοινωνικό πρόσωπο που θα στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών στον τομέα της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας αλλά δε θα σταματάει εκεί, στον κόσμο των ανθρώπων. Είναι απαραίτητο όσο ποτέ να περάσει και σε αυτόν των αδέσποτων και να επικεντρωθούμε στη μέριμνά τους.

Ένας Δήμος που θα διεκδικεί για τους πολίτες του, ιδιαίτερα αν επικεντρωθεί τόσο στις δυνατότητες που του δίνει το νέο Πρόγραμμα Φιλόδημος, μέσω του οποίου υπάρχει η δυνατότητα, πλέον, για 100% χρηματοδότηση σε έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, βελτίωση των περιβαλλοντικών υποδομών, αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας, των δημοτικών κτιρίων και ζητημάτων καθαριότητας, όσο και τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ.

Ένας Δήμος εξωστρεφής, που θα αναδείξει τις προοπτικές στον τουρισμό, εφόσον οι φυσικές ομορφιές δόθηκαν απλόχερα στον τόπο μας.

Όλα αυτά, όμως, εξαρτώνται από την άμεση ενεργοποίησή μας υπό τον κοινό στόχο ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Και αλλαγή δεν αποτελεί, όταν αλλάζουμε τις θέσεις μας ανά τετραετία ανάλογα με το ποιος δημαρχοκεντρικός συνδυασμός ενδέχεται να κερδίσει.

Αλλαγή δεν αποτελεί, αν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τη σημασία της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του Κλεισθένη, που προωθεί τη συμμετοχή στις αποφάσεις και φέρνει την απλή αναλογική. Κι αυτό γιατί οι συνεργασίες και η στήριξη σε έναν συνδυασμό δε θα 'πρεπε να είναι προϊόν ανταλλαγής αλλά συμφωνίας σε πολιτικές θέσεις και καινούριες ιδέες στο πλαίσιο του στόχου μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και της ανάπτυξης του τόπου μας.

Αλλαγή δεν αποτελεί, όταν κρυβόμαστε πίσω από το φόβο να αναλάβουμε την ευθύνη μιας υποψηφιότητας, θεωρώντας ότι αυτά δεν είναι για μας.

Με τη δυνατότητα, λοιπόν, που μας δίνει το νέο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα σε ένα συνεργασιακό κλίμα, καθώς και η απογοήτευση ότι ''τίποτα δεν αλλάζει'' με την παράλληλη στασιμότητα στην οποία έχουν επέλθει τα χωριά μας, πιστεύω πως θα ήταν μίζερο, εύκολο και ανέξοδο από πλευράς μας να μην εργαστούμε στην προσπάθεια δημιουργίας μιας άλλης πρότασης...μιας πρότασης που θέλει να εκφραστεί στις εκλογές του Μαΐου αλλά να μη σταματήσει εκεί.

Μια πρόταση χωρίς ιδιοκτήτες, που θα στρώσει το έδαφος για την επόμενη μέρα. Μια πρόταση, η οποία 4 χρόνια μετά οφείλει να αποδείξει, πως δε θα έχει ανάγκη τα ίδια πρόσωπα για να φέρει την αλλαγή στα πράγματα αλλά θα ξεκινήσει να αποδυναμώνει λογικές ανταλλαγών και εξαρτήσεων.

Για όλα αυτά, αλλά και γιατί ο Γιάννης Παπαδόπουλος αποτελεί για το πρόσωπο, που συγκεντρώνει πάνω του έννοιες που για εμένα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στην πολιτική, όπως εμπιστοσύνη, συνεργασία, ηθική, θέλω να εκφράσω την υποστήριξή μου στην απόφασή του.

Ας δώσουμε την ευκαιρία στην Προοδευτική Συμμαχία να ταρακουνήσει τα μέχρι τώρα στάσιμα νερά.

Ο Δήμος είναι οι άνθρωποί του... κι επειδή άνθρωπος είναι η απάντηση,  όποια κι αν είναι η ερώτηση, Με τον Γιάννη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.