Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Το έθιμο της "Μπάμπως" ζωντανεύει στον Άσπρο Παιονίας

Ανακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου Άσπρου "Η Ανατολική Ρωμυλία"
Το έθιμο της "Μπάμπως" από την Ανατολική Ρωμυλία ζωντανεύει στον Άσπρο Παιονίας, την Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019 στις 7 μ.μ.

Η "Μπάμπω" είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα θρακιώτικα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Αναβιώνει στις 8 Ιανουαρίου, ανήμερα της Αγίας Δομνίκης και σκοπό έχει την απόδοση 
στη μαμή του χωριού

Η αίθουσα του συλλόγου θα ανοίξει το πρωί στις 10:30 και θα περιμένουμε τις αγαπημένες μας φίλες για το πρώτο μέρος όπου θα γίνει το πλύσιμο των χεριών της μαμής. 

Ακολουθεί τραπέζι με παραδοσιακό πληγούρι, κρασάκι και χορός με τη συνοδεία ακορντεόν.

Το βράδυ το γλέντι θα συνεχιστεί αυτή τη φορά με την συμμετοχή και των αντρών.

Η αίθουσα του συλλόγου θα ανοίξει στις 19:00 με είσοδο 5€ και γλέντι με τετραμελή ορχήστρα.

Θα υπάρχει φαγητό από το σπίτι. 

Τα Ποτά-Λαχεία είναι προαιρετικά

Η έκπληξη της βραδιάς είναι ένα διασκεδαστικό και πολύ γνωστό έθιμο ο χορός της κότας.

Οι γυναίκες του συλλόγου στολίζουν μέσα σε έναν δίσκο ολόκληρο μαγειρεμένο κοτόπουλο και το παραδίδουν στο τιμώμενο πρόσωπο, τη Μπάμπω. 

Αυτή με τη σειρά της το χορεύει (με έναν ειδικό σκοπό που παίζει η ορχήστρα) και κάνει παζάρια με τον Πρόεδρο του χωριού ή τον Δήμαρχο μέχρι να ασημώσουν τον δίσκο και να τους χαριστεί η κότα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.