Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ν. Σαχπεκίδης: Ανορθόδοξα πλήγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ορθοδοξία

Γράφει ο Νίκος Σαχπεκίδης
Καρδιοχειρουργός
Όλοι πληροφορηθήκαμε για μια “ιστορική συμφωνία”, όπως ανερυθρίαστα σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι, μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου 2018 που αφορούσε στη μισθοδοσία του κλήρου και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Κύριο σημείο της, θυμίζω, ήταν η διαγραφή από τα μητρώα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών του συνόλου των κληρικών και των λαϊκών που διακονούν την Εκκλησία της Ελλάδος και η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ότι το σύνολο της μισθοδοσίας τους θα καταβαλλόταν ως εφάπαξ ετήσιο ποσό σε μια κοινή επιτροπή κράτους-Εκκλησίας που θα το διαχειριζόταν.

Από την επομένη όμως ξεκίνησαν οι πρώτες διαψεύσεις και παλινωδίες και φάνηκε ότι μόνο συμφωνία δεν υπήρξε. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι δεν ήταν συμφωνία ακόμα, αλλά βούληση για συμφωνία.

 Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος έκδηλα θορυβημένος, όπως προκύπτει και από τις αντιδράσεις ιερέων και λαϊκών του ν. Κιλκίς, ανακοίνωσε ότι δεν ρωτήθηκε ποτέ και ότι είναι ριζικά αντίθετος, ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας να αναγγείλει 10.000 προσλήψεις στη θέση των κληρικών και λαϊκών υπό διαγραφή από τα Μητρώα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. 

Το θέμα αναπέμφθηκε στην Ιεραρχία, η οποία σε συνεδρία της της 16 Νοεμβρίου αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η μισθοδοσία των κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και η ασφάλισή τους είναι αδιαπραγμάτευτος όρος, τινάζοντας στον αέρα τις όποιες σκέψεις για συμφωνία.

Σε μια χώρα όπου η Ορθοδοξία αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της ιδιοσυστασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της, συμβαίνει το τραγικό: Μια εφήμερη και υπό κατάρρευση κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει ένα από τα βάθρα του Έθνους μας, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, σε οιονεί σωματείο που θα καλύπτει τις ανάγκες του με ετήσια επιχορήγησή της.

Στον πανικό της η κυβέρνηση έριξε το φταίξιμο για την αποτυχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι τάχα γνώριζε τη συμφωνία, συναντήθηκε με Μητροπολίτες και τον Αρχιεπίσκοπο και ...τορπίλισε τη συμφωνία! Η προβοκάτσια όμως έχει "κοντή ουρά" και οι διαψεύσεις πέφτουν πλέον βροχή: διαψεύδει ο Αρχιεπίσκοπος οποιαδήποτε πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα αυτό, διαψεύδουν Μητροπολίτες, διαψεύδει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι γνώριζε ο,τιδήποτε για τέτοια συμφωνία! 

Η δε κυβέρνηση σε μια άλλη κρίση πανικού αυτή τη φορά παλινωδεί και σχολιάζει ανοικτά ότι “δεν βιάζονται πια” για την εκπόνηση του σχετικού νομοσχεδίου, αφήνοντας την επίλυσή του στις “ελληνικές καλένδες”...Τί στην πραγματικότητα συμβαίνει;

1) Για να καλύψει την πολιτική ανυπαρξία της, θυμίζω ότι, η κυβέρνηση αναμόχλευσε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θέτοντας θέμα για το άρθρο 3 του Συντάγματος περί “θρησκευτικής ουδετερότητας”, γνωρίζοντας την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι η θρησκευτική ελευθερία όλων καλύπτεται με το άρθρο 13 του Συντάγματος και ότι το άρθρο 3 δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να τροποποιηθεί.

2) Λειτουργώντας καιροσκοπικά με πολιτικό κανιβαλισμό, αποφάσισε να θυσιάσει 10.000 κληρικούς και λαϊκούς προσλαμβάνοντας στη θέση τους με τις συνήθεις πια αδιαφανείς διαδικασίες ένα κομματικό στρατό αμφίβολης χρησιμότητας για να εξυπηρετήσει κομματικά οφέλη, ανακαλύπτοντας τάχα ανάγκες του δημοσίου. 

Όταν δεν μπορεί να καλύψει με θέσεις αναπληρωτών δασκάλων, καθηγητών και γιατρών-νοσηλευτών τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους πώς θα συντηρεί νέες προσλήψεις; Εδώ ακριβώς φαίνεται η υποκρισία της κυβέρνησης και ο σχεδιασμός της να φορτώσει με νέες αδιαφανείς προσλήψεις τον κρατικό μηχανισμό ενόψει επερχόμενων εκλογών.

3) Η κυβέρνηση κινείται πλέον σε επικίνδυνα μονοπάτια μη διστάζοντας να δημιουργήσει προβλήματα στην Εκκλησία και αποφασίζοντας να διαρρήξει τον προαιώνιο ομφάλιο λώρο της σύνδεσης του Ελληνισμού με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αντίθετα ακριβώς, η Νέα Δημοκρατία, συνεπής στις αρχές της τονίζει ότι η κυβέρνησή της το 2013 προώθησε το ζήτημα της καλύτερης εκμετάλλευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος της Εκκλησίας της Ελλάδος και αυτή διασφάλισε τη μισθοδοσία των κληρικών εντάσσοντάς τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί εγγύηση για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας για το μέλλον.

4) Είναι προφανής πλέον ο πανικός και η προχειρότητα της κυβέρνησης καθώς και η ανάγκη να αντικατασταθεί η ανύπαρκτη αυτή κυβέρνηση από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία με σύνεση, νηφαλιότητα, όραμα, σχεδιασμό και πρόγραμμα θα βγάλει την Ελλάδα από τα σημερινά της τραγικά αδιέξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.