Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Γεωργαντάς: Καθυστερεί η απόφαση για την αναστολή της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, απέστειλε ο Βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς σχετικά με την ανάγκη αναστολής της υποχρεωτικής αναγραφής του Αριθμού Ταυτότητας του Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.).

Η επιστολή
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με το υπ’ αριθμ 19441/22-2-2018 έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ στις οδηγίες για τη συμπλήρωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ έτους 2018 αναφέρονταν στη σελίδα τρία επί λέξει: «Σε κάθε περίπτωση, η αναγραφή του ΑΤΑΚ του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη είναι υποχρεωτική.» .

Όπως ήταν φυσιολογικό η αποστολή αυτής της οδηγίας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στο σύνολο του αγροτικού κόσμου καθώς ενώ γίνεται κατανοητή η ανάγκη της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ στα αγροτεμάχια, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες και τις αντικειμενικές αδυναμίες πολλών ιδιοκτητών- εκμισθωτών ζητήθηκε από όλους η αναστολή της υποχρέωσης αυτής.

Ειδικότερα μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δικαιώματα καθώς γίνεται και η διαπραγμάτευση για την επόμενη ΚΑΠ πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για να γίνει η τακτοποίηση των πολύ μικρών και κατακερματισμένων κλήρων σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της επικύρωσης των δασικών χαρτών.

Ο προκάτοχος σας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , κ. Αποστόλου σε επίσκεψη του στο Κιλκίς , στις 23-3-2018, δήλωσε ότι: « δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για φέτος υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκδώσει όλοι ΑΤΑΚ μέχρι την έναρξη υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ της επόμενης περιόδου», δηλαδή τον Φεβρουάριο του έτους 2019.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα καμία επίσημη ανακοίνωση ή οδηγία δεν έχει εκδοθεί και η αβεβαιότητα και η αγωνία στους αγρότες είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι υπόχρεοι για την έκδοση ΑΤΑΚ δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Είναι επιτακτική ανάγκη να εκδοθεί άμεσα και με επίσημο τρόπο απόφαση για την αναστολή της υποχρεωτικής αναγραφής έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις μισθώσεις από τους καλλιεργητές, καθώς λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει, διστάζουν να μισθώσουν τα αγροτεμάχια που στερούνται ΑΤΑΚ. Σε διαφορετική περίπτωση θα μειωθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με ζημία και των ίδιων των καλλιεργητών αλλά και της χώρας συνολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.