Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση του βιβλίου "Το κλεμμένο πρωτάθλημα" του Κιλκισιώτη Σωκράτη Εδίρνελη

Υπογράφει ο Σωκράτης Εδίρνελης
Στο βιβλίο γίνεται η προσπάθεια να αναφερθούν τα γεγονότα που στέρησαν το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ ενώ στον αγωνιστικό χώρο ήταν εμφανής η υπεροχή του. 



Παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά στην ένδοξη ιστορία του και στις διακρίσεις του. Ένα βιβλίο μαυρόασπρου ενδιαφέροντος για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Της μοναδικής ομάδας στην Ελλάδα, ίσως και στον κόσμο, που πολλαπλασιάζει τους φίλους της. 

Η ιστορία της ομάδας, οι ιστορικοί παίχτες, οι διακρίσεις της, τα πρωταθλήματα, τα κύπελλα, το μεγαλείο της κόντρα στο αθηναϊκό κατεστημένο, οι φανατικοί οπαδοί και ο μεγαλομέτοχος της Ιβάν Σαββίδης. 

Η προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα για όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο που τα παιχνίδια δεν κρίνονται στον αγωνιστικό χώρο αλλά στις δικαστικές αίθουσες.

Οι παθογένειες του ελληνικού κράτους που έχουν αντίκτυπο στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο βιβλίο υπάρχουν οι απόψεις του παλαίμαχου του ΠΑΟΚ Κούλη Αποστολίδη, του παλαίμαχου Φιλώτα Πέλλιου, και του αρχηγού της τωρινής ομάδας, του Στέλιου Μαλεζά. 

Εμφανής πλέον η παντοδυναμία της ομάδας του ΠΑΟΚ! Με τιμωρίες πρωτοφανείς στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου προσπαθούν να καταστείλουν τη δυναμική της.

Θεώρησα πως πρέπει να καταγραφούν όλα τα γεγονότα που έκριναν το πρωτάθλημα μέσα στις δικαστικές αίθουσες και όχι στους αγωνιστικούς χώρους.


Τα γραπτά μένουν. Ίσως με αυτό τον τρόπο να προσπαθώ να βοηθήσω και εγώ με την συγγραφή αυτού του βιβλίου στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου. 

Μέσα στο μυαλό μου υπήρχε πάντα η μη πλήρης αποτύπωση των γεγονότων που έκλεβαν τίτλους από την ομάδα της δεκαετίας του '50 και φυσικά από την μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του '70 που εκεί αν και δεν εκλάπησαν τίτλοι. Έτσι ο τίτλος του βιβλίου είναι διαχρονικός.

Από τον πρόλογο:


Πόσος καιρός πρέπει να περάσει πριν μπορέσει κάποιος να δει νηφάλια και να αποτιμήσει όσα έχουν διαδραματιστεί στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο; 


Πόσα χρόνια πρέπει να μεσολαβήσουν ώστε να καταλαγιάσουν τα πάθη, να υπάρξουν αντικειμενικές απόψεις χωρίς εξάρτηση, να αποκτήσουμε μια κοινή αφήγηση ως φίλαθλοι, ως οπαδοί, ως λάτρεις του ποδοσφαίρου και κυρίως να δούμε τι συνέβη στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γιατί βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο όπου είμαστε; 

Σε μια χώρα που δεν έχουμε ακόμη συμφωνήσει το τι έφταιξε για την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και την κρίση που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός και το ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε, όμως, πως η κρίση και στη μια περίπτωση αλλά και στην άλλη δεν είναι τωρινή, δεν είναι σημερινή, αλλά είναι προϊόν των παθογενειών του ελληνικού κράτους. [...]
(Από την έκδοση)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.