ΜΕΘΟΔΟΣ

ΑΞΙΟΥΠΟΛΙΤΙΚΑ 2018

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Εκδηλώσεις Συλλόγου Στενημαχιτών Κιλκίς για τον Άγιο Τρύφωνα

Δελτίο τύπου Συλλόγου Στενημαχιτών Κιλκίς
Με συνεστίαση και παραδοσιακό γλέντι μελών και φίλων του «άνοιξε» την «αυλαία» των εορταστικών εκδηλώσεων μνήμης Αγίου Τρύφωνα ο πολιτιστικός σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 20-01-2018, στην αίθουσα τελετών της ΛΑΦ Κιλκίς και είχε θέμα τα παραδοσιακά εδέσματα της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Μετά τους χαιρετισμούς της προέδρου του συλλόγου Ευαγγελίας Μαυρομάτη- Τομπουλίδου, η Ευφροσύνη Ντεκίδου, σε σύντομη ομιλία της, αναφέρθηκε σε παραδοσιακά εδέσματα της Ανατολικής Ρωμυλίας και στις συνταγές παρασκευής των. 

Ακολούθησε η παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Ανατολικής Ρωμυλίας τα παιδικά τμήματα του συλλόγου, ενώ συγκρότημα του τμήματος παραστάσεων έκλεισε το χορευτικό πρόγραμμα με χορούς της Μακεδονίας. Ακολούθησε μουσικοχορευτικό γλέντι που συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου, οπότε και διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, το παραδοσιακό κουρμπάνι. Η φιλόλογος κ. Μαυρομάτη Μαρία, η οποία κάνει μεταπτυχιακό στη Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: Τελετουργικά δρώμενα στον κύκλο του χρόνου ως εκφάνσεις της πολιτισμικής ταυτότητας των Στενημαχιτών στους νομούς Κιλκίς και Ημαθίας, αναφέρθηκε στο κουρμπάνι, στη σημασία του, στο ξεκίνημα του και στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του εθίμου. Μετά το τέλος της λειτουργίας, για άλλη μία χρονιά, μοιράστηκε στον κόσμο το παραδοσιακό κουρμπάνι.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου