Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Πολύκαστρο: Πετυχημένη η εκδήλωση με θέμα «Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ευρωπαίος πόλις»

Εκδήλωση με θέμα «Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ευρωπαίος πόλις», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στο Πολύκαστρο, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ευρύτερης δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Αριστοτέλης-Μ. Αλέξανδρος από το χθες στο σήμερα».

Τον Περιφερειάρχη Απόστολος Τζιτζικώστα εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε την αξία ανά τους αιώνες των δυο πυλώνων της παγκόσμιας ιστορίας «Δάσκαλος και μαθητής, ο φιλόσοφος κι ο στρατηλάτης εξακολουθούν να διδάσκουν όλη την ανθρωπότητα μέχρι σήμερα. 

Οι ιδέες και η πρακτική τους μπορούν να είναι ισχυροί σύμμαχοι στον αγώνα για την έξοδο της πατρίδας μας από την ταλαιπωρία των τελευταίων ετών» τόνισε ο κ.Βεργίδης. Η λογική σκέψη του Αριστοτέλη και η αποφασιστικότητα και τόλμη του Αλέξανδρου να είναι οι σύμμαχοι και οδηγοί μας στην προσπάθεια για ανάταξη της χώρας».

Ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη διαρκή προσπάθεια του δήμου για ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων της περιοχής με κέντρο την Ευρωπό με την πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μια ανάδειξη της Ιστορίας η οποία σε συνδυασμό με τα επίσης πλούσια πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής, θα προκαλέσουν την γενικότερη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Στην συνέχεια ο λόγος πέρασε στις κυρίες Θώμη Σαββοπούλου και Ελένη Παπαγιάννη. Η κ.Θώμη Σαββοπούλου που ως γνωστού ανάλωσε τον επιστημονικό της βίο στην ιστορική ανάδειξη της περιοχής μέσω συστηματικών ανασκαφών, ανέπτυξε το θέμα «Η Ευρωπός στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου». 

Με σύντομο αλλά πυκνό ιστορικό λόγο και χρήση οπτικών μέσων η Σαββοπούλου ανέδειξε την άμεση σχέση της ευρύτερης περιοχής με τον ξακουστό στρατηλάτη. Η επί χρόνια υπεύθυνη για το ανασκαφικό έργο της περιοχής, κατέδειξε με αδρά επιστημονικά στοιχεία πλήθος ευρημάτων που πιστοποιούν την πλούσια ιστορική διαδρομή της περιοχής.

Η κ. Ελένη Παπαγιάννη, επίκουρη καθηγήτρια στο Α.Π.Θ αναφέρθηκε στον διασημότερο ίσως πολίτη της Ευρωπού ανά τους αιώνες τον Σέλευκο τον Α΄ τον Νικατώρα. Τον στρατηγό που στο πλάι του Μ.Αλεξάνδρου έφθασε στα έσχατα σημεία της τότε γνωστής Οικουμένης, γενόμενος μετά τον θάνατο του ξακουστός επίγονος και αρχηγός της δυναστείας των Σελευκιδών. 

Στις δυο λαμπρές εισηγήτριες προσφέρθηκαν αναμνηστικά από τον αντιπεριφερειάρχη κ.Βεργίδη και την Περιφερειακή Σύμβουλο κ.Μιχαλία Καραμισάκη η οποία σήκωσε το βάρος της οργανωτικής διαδικασίας στην πρωτεύουσα της Παιονίας.

Η λαμπρή εκδήλωση έκλεισε μελωδικά με σπάνιους ορφικούς ύμνους που αποδόθηκαν εξαιρετικά από το συγκρότημα «Λουθιέρος» που ασχολείται συστηματικά με την αναβίωση και χρήση αρχαίων μουσικών οργάνων. Ακλούθησε μικρή δεξίωση οπού «πρωτοστάτησαν» οι μοναδικοί λαμπροί οίνοι της Παιονίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ Δημήτριος, οι πρώην Δήμαρχοι Ευρωπού κ.Γ.Γίτσος και Ευθ.Κουρτζανίδης, οι αντιδήμαρχοι Παιονίας Ελ.Δούμου , Γ.Φράγκος και Γ.Παμποράκης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ευρωπού Ευθ. Καφετζή, ο Διευθυντής Τουρισμού της Π.Κ.Μ κ.Δημ.Βαζούρας, η πρόεδρος του τμήματος Κιλκίς του Ερυθρού σταυρού κ.Αικ.Φραγγίδου με εθελοντές του Σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.