Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Φραγγίδης: "Ανανέωση της Παράταξης-Ανανέωση της χώρας"

Γράφει ο Γιώργος Φραγγίδης
Πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ ν. Κιλκίς
Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ
Σε μερικές εβδομάδες οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας θα κληθούν να πάρουν θέση στο πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός των τελευταίων ετών για το χώρο του κέντρου. Θα κληθούν να εκλέξουν τον ηγέτη του νέου φορέα της δημοκρατικής παράταξης.
Είναι φανερό στις καθημερινές συζητήσεις ότι η διαδικασία έχει κινητοποιήσει δυνάμεις που είχαν αποστασιοποιηθεί από το χώρο του κέντρου και από το χώρο της πολιτικής και την παρακολουθούν με ενδιαφέρον όσοι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος και για τη χώρα η δημιουργία μιας ισχυρής, προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης με φιλοευρωπαϊκό στίγμα.


Δεν αρκεί όμως η εκλογή ηγεσίας. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξουν τέσσερις τουλάχιστον προϋποθέσεις για να θεωρηθεί η διαδικασία επιτυχημένη.

1. Η πολιτικοποίηση της διαδικασίας. Το ζητούμενο αυτή την ώρα δεν είναι ποια εταιρεία θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία και είναι λάθος η συζήτηση να επικεντρώνεται γύρω από αυτό. Αυτό που περιμένουν οι πολίτες από εμάς είναι να πολιτικοποιηθεί η διαδικασία, να κατατεθούν προγραμματικές προτάσεις και θέσεις από τους υποψηφίους ώστε να γίνει γόνιμη αντιπαράθεση ιδεών και να υπάρξει η δυνατότητα σύγκρισης. 

Να συζητήσουμε για την ανεργία, για τους νέους που φεύγουν, για το κοινωνικό κράτος, για την Ευρώπη που θέλουμε, για τους αγρότες, για τους χτυπημένους από την κρίση. Για να αποκτήσει επομένως νόημα η διαδικασία οφείλουν οι υποψήφιοι να μιλήσουν πολιτικά. Αλλά οφείλουν και να δώσουν ένα μήνυμα ενότητας για την επόμενη μέρα.

2. Ενότητα, λοιπόν, είναι το δεύτερο μεγάλο ζητούμενο. Το εγχείρημα του ενιαίου φορέα δεν μπορεί παρά να απαντά στην ανάγκη των πολιτών για ενότητα. Δεν υπάρχει χώρος μετά την εκλογή αρχηγού για προσωπικές στρατηγικές. Και αυτό θα εξασφαλιστεί μέσα από τη μαζική συμμέτοχη στην εκλογική διαδικασία που θα αποτελέσει εγγύηση ενότητας και θα προσδώσει δυναμική και ανθεκτικότητα στο νέο φορέα

3. Τρίτο μεγάλο ζητούμενο είναι τι φορέα θέλουμε να δημιουργήσουμε. Θεωρώ πολύ σημαντικό ο νέος πολιτικός φορέας που θα σχηματισθεί να μην ακολουθήσει την πεπατημένη των αρχηγικών κομμάτων του παρελθόντος. Η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη προοδευτική παράταξη που θα δίνει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. 

Μια παράταξη που θα λειτουργεί με κανόνες εσωτερικής δημοκρατίας και θα εγγυάται ένα νέο ήθος στα πολιτικά πράγματα. Μια παράταξη που θα συσπειρώσει δυνάμεις με καθαρό μεταρρυθμιστικό λόγο δίνοντας προοπτική στη χώρα. Μια παράταξη που θα θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της τη διατήρηση της θέσης μας στον στενό πυρήνα της Ευρώπης. Μία παράταξη που θα λειτουργεί με διαφάνεια, θα σέβεται τους θεσμούς και θα συγκρουστεί με τα πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα που χρεοκόπησαν την πατρίδα μας.

4. Ποιο είναι εκείνο το πρόσωπο που μπορεί να επιτελέσει τον ιστορικό ρόλο του νέου ηγέτη του κέντρου, ζητούμενο που αποτελεί και τον πυρήνα της εκλογικής διαδικασίας. Πιστεύω ότι τόσο ο χώρος της Κεντροαριστεράς όσο και η χώρα συνολικά χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ. Χρειάζεται αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας. Είναι ώρα η παράταξη να ανανεωθεί. Και δεν είναι μόνο ηλικιακό ζήτημα, είναι ζήτημα ήθους και συνέπειας. Ανανέωση θα σημάνει υγεία και για τη χώρα και για την παράταξη.

Σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει αποκλεισμός των προηγούμενων γενιών, σημαίνει όμως ότι τη σκυτάλη παίρνουν νέοι άνθρωποι που αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία του χθες θα δημιουργήσουν το αφήγημα του σήμερα και κυρίως το αφήγημα του αύριο, το αφήγημα που έχει ανάγκη η χώρα για να φύγει στο μέλλον.

Με ρωτούν πολλοί: Θα τα καταφέρετε να δημιουργήσετε τη μεγάλη ενιαία δημοκρατική παράταξη ή θα χαθεί μια ακόμη ευκαιρία;


Απαντώ ξεκάθαρα: Θα το πετύχουμε.
Από τη διαδικασία αυτή θα βγει κερδισμένος ο κόσμος της κεντροαριστεράς που τόσο έχει πικραθεί τα τελευταία χρόνια, θα βγει κερδισμένη η νέα γενιά που θέλει να μείνει στην Ελλάδα και να δημιουργήσει, θα βγει κερδισμένη η ίδια χώρα.

Αυτή η μάχη δε μπορεί να χαθεί και δε θα χαθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.