Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Έρευνα: Τα οφέλη της μουσικοκινητικής επίδρασης στα βρέφη και νήπια


ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ
B a b y Music Lab
Εργαστήρι μουσικοκινητικής βρεφών και νηπίων
6 μηνών ως 4 ετών  μαζί με τον γονέα
Υπεύθυνη μουσικοπαιδαγωγός εργαστηρίου: Τίνα Μαργαρίτη

Το 2008 ξεκίνησε την έρευνα-μελέτη σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς πάνω στη επίδραση τακτικών μουσικών ερεθισμάτων σε βρέφη και νήπια. Σύμφωνα τη μελέτη, σχετικά με τη μουσική επίδραση στο παιδί από 0 – 5 ετών, όσο πιο πλούσια σε ήχους είναι τα μουσικά ερεθίσματα που δέχεται το βρέφος - νήπιο σε τακτική επανάληψη, τόσο μεγαλύτερες ικανότητες έκφρασης ενδέχεται να αποκτήσει και να καλλιεργήσει στην εξέλιξή του ως άτομο.

Στη πορεία της ανάπτυξής τους ανά μήνα, παρατηρήθηκε αλματώδη άνοδος στην άμεση ανταπόκριση, στην συγκέντρωση και απόδοση, στην βραχύχρονη και ταυτόχρονα στη μακρόχρονη ακουστική μνήμη. Σημειώθηκε αυξημένη απόδοση του παιδιού στο μάθημα, πολύ περισσότερο με την παρουσία, υποστήριξη και ενεργή συμμετοχή του γονέα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

B a b y Music Lab - το εργαστήρι μας
Το εργαστήρι Baby music Lab είναι ένας μουσικός χώρος έκφρασης και επαφής για το παιδί 6 μηνών – 4 ετών με τον γονέα, όπου μαζί έρχονται σε επαφή με τα μουσικά όργανα, εξερευνούν και αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά του ήχου, τη διάθεση της μουσικής, και τη δική τους, την επίδραση του ρυθμού στο σώμα, και τα παιχνιδίσματα της φωνής τους.

Το εργαστήρι δημιουργήθηκε κατόπιν παιδαγωγικής έρευνας πάνω στη επίδραση τακτικών ηχητικών και μουσικών ερεθισμάτων σε βρέφη και προ νήπια στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς, από τη μουσικοπαιδαγωγό και καθηγήτρια πιάνου Τίνα Μαργαρίτη.

Το εργαστήρι πήρε την τελική μορφή του με τη συνεργασία και φροντίδα πολλών αξιόλογων μουσικών από το 2011 ως και σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς.

Το 2010 ολοκληρώθηκε η έρευνα για την νοητική – συναισθηματική ανάπτυξη βρεφών & νηπίων, κατά την επίδραση τους σε πρώιμα μουσικά ερεθίσματα - βιώματα στο πιάνο σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς .

Μελετήθηκε η συμπεριφορά και η ανταπόκριση τους στη μουσική διάδραση & το φωνητικό αυτοσχεδιασμό με αποτέλεσμα το 2011 να ιδρύσει το Εργαστήρι μουσικής αγωγής και καλλιέργειας αισθήσεων για βρέφη και προ νήπια Baby music Lab, όπως και τα τμήματα Μικρός πιανίστας & baby piano , Baby music Nature στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς, ενώ από το 2003 διδάσκει ως καθηγήτρια πιάνου και μουσικής σε ωδεία στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

Ηλικίες και τμήματα :
· Baby music Lab 6 μηνών – 4 ετών

· Καλλιέργεια αισθήσεων και μουσική 6 μηνών – 18

· Μουσική καλλιέργεια και κίνηση 20- 36 μηνών

· Μουσικοκινητική 3- 4 ετών

· Baby piano από 4 ετών

· Baby music Nature 20 μηνών- 5 ετών

Μουσικές & ρυθμοί του κόσμου, παραδοσιακοί και σύγχρονοι, ηχοϊστορίες, τραγουδοπαιχνίδια έκφρασης και φωνητικού αυτοσχεδιασμού αποτελούν μέρος της παιδαγωγικής προσέγγισης αυτού του εργαστηρίου.

Μέσω του ομαδικού παιχνιδιού το παιδί μαθαίνει μαζί με τον γονέα πως μπορεί να ελέγχει τον ήχο παρατηρώντας την κίνηση του να εναλλάσσεται και να μεταμορφώνεται, να αλληλεπιδρά, και αποκτά δικές του ιδέες για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

Το όραμα είναι να καλλιεργηθούν ξεχωριστές ικανότητες στα βρέφη και προ νήπια, και να συνεχίσουν την καθοδήγηση αυτή των παιδιών τους στην καθημερινότητα τους δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια των αισθήσεων όπου μέσα στην δυναμικότητα και ταχύτητα της πόλης μένουν ακαλλιέργητες. Τα παιδιά αποκτούν ένα χώρο ελεύθερης κίνησης και έκφρασης στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα, όπου μπορούν να πειραματιστούν με τον ήχο, την αφή, την κίνηση και τη μουσική ροή σε κάθε μας παιχνιδο-ήχοδραστηριοτήτα.

Τα τμήματα χωρίζονται ηλικιακά αλλά και σύμφωνα τη μουσική ωριμότητα του παιδιού.

Τα μαθήματα διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα για 45΄λεπτά της ώρας. Το έτος χωρίζεται σε δυο κύκλους 12 συναντήσεων ο κάθε ένας. Η πρώτη συνάντηση του κάθε κύκλου αφορά μόνο τον γονέα. Στις υπόλοιπες 11 συναντήσεις συμμετέχουν τα παιδιά με τον γονέα τους. Τα δίδακτρα για τον κάθε κύκλο είναι 160 ευρώ.

Που θα βρείτε το εργαστήρι...
Θεσσαλονίκη κέντρο:
A4M Κέντρο Παραστατικών Τεχνών
Ολυμπίου Διαμαντή 30
4ος Όροφος Θεσσαλονίκη 54625 


Καλαμαριά:Κέντρο Γιόγκα «Αρμονία»
Κέρκυρας 8, 3ος όροφος TΚ 55133
Βυζάντιο, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Κιλκίς:
Εκπαιδευτήριο Μαγλουσίδη
Αριστείδου 8 ισόγειο ,61100
Κιλκίς

Πληροφορίες -εγγραφή- κράτηση θέσης :
https://www.facebook.com/babymusiclab
Τηλ. : 6976092080 καθημερινά 9.00-13.30
email :mousikokinitiki@hotmail.cοm
Υπεύθυνη μουσικοπαιδαγωγικής έρευνας -Τίνα Μαργαρίτη











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.